Naslovna / Fitness

Brže hodanje, zdravije srce: Saveti za postepeno povećanje tempa

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 12. 06. 2024.

Brže hodanje pomaže u sagorevanju više kalorija, poboljšava kardiovaskularnu kondiciju i podiže raspoloženje. U ovom tekstu, istražićemo sve prednosti povećanja brzine hodanja i pružiti savete kako to postepeno postići na zdrav i efikasan način

brzina hodanja – trening snage Posvetite se treningu snage da biste izgradili mišiće i poboljšali brzinu hodanja Foto Shutterstock

Brzinu hodanja treba da povećavamo polako i postojano da bismo iskoristili sve njene koristi i prednosti. Kod većine nas brzina hoda više je lagana šetnja nego brz tempo. Ali, kada odlučimo da pojačamo tempo i povećamo brzinu hodanja, tek onda ćemo videti i osetiti koliko je to za nas i naš organizam dobro.

Prednosti povećanja brzine hodanja

Jedan od razloga zbog kog treba da ubrzamo hod jeste da ćemo na taj način sagorevati više kalorija bez trošenja dodatnog vremena na vežbanje. Ako ubrzamo naše šetnje rezultat će upravo biti to, pa čak i više. Na taj način možemo da poboljšamo kardiovaskularnu kondiciju, pa čak i raspoloženje – sve što nam je potrebno je da napravimo nekoliko žustrih koraka.

  • Brže hodanje može povećati sagorevanje kalorija jer, kao rezultat, za isto vreme prelazimo veće udaljenosti ili aktiviramo više mišića povećavajući brzinu hodanja
  • Brže hodanje povećava nivo naše kondicije
  • Skraćuje vreme potrebno za šetnju tako što pomaže da pređemo istu rutu u kraćem periodu.
  • Bržim hodanjem svom srcu dajemo dodatnu dozu ljubavi. Brza šetnja podići će puls na nivo vežbi snažnog intenziteta. Brži tempo jača naše srce, čineći ga efikasnijim u pumpanju krvi. A svi mi želimo da imamo zdravo srce!

Koja brzina hodanja se smatra dobrom

British Heart Foundation smatraju da bi prosečna umerena brzina hodanja za osobu sa dobrom fizičkom kondicijom trebalo da bude 15 minuta za 1.600 m ili 9 minuta po kilometru. Brzim tempom hodanja osoba može za 12 minuta da pređe 1.600 m ili kilometar za samo 7,5 minuta. Međutim, ovo može varirati od osobe do osobe jer se nivo fizičke kondicije, faktor starosti i zdravstveni uslovi mogu razlikovati.

Kako da povećamo brzinu hodanja

Postoji mnogo načina koji mogu da nam pomognu da hodamo brže, a stručnjaci predlažu sledeće:

– Vodite računa o svom držanju

Kad smo bili deca roditelji su nas stalno opominjali da sedimo i stojimo uspravno. Pokazalo se da to nije važno samo za dobar izgled. Ispravan i uspravan stav otvara naša pluća, olakšava disanje i zato možemo brže da hodamo. Ovo je jednostavno i efikasno i dobar razlog zbog kog su mame uvek tražile da imamo dobro držanje.

– Zamahujte rukama

Sigurno ste primetili kako trkači zamahuju rukama, jer ih to gura napred, dajući njihovoj brzini sjajan podsticaj. Osim toga, to je i lagani trening za ruke, pa tako imate dvostruku korist.

– Pravite male korake

Razmišljajte o malim koracima. Možda zvuči čudno, ali kraći, brži koraci čine da hodate brže. Više se radi o efikasnosti, pronalaženju ritma u kom vaša stopala jedva dodiruju tlo. Pravljenje malih, efikasnih koraka takođe neće dovesti do brze pojave umora, tako da ćete moći više da hodate.

– Posvetite se treningu snage

Trening snage, uključujući čučnjeve, iskorake i druge zabavne vežbe, jača mišiće nogu, dajući vašem hodanju više snage. Kao bonus dobijate lepe, izvajane noge.

– Zapamtite, vežba čoveka čini savršenim

Kao i kod svake veštine, potrebna je posvećenost da biste znali kako da povećate tempo hodanja. Tokom šetnje ubacujte brže intervale hodanja, postavljajte sebi izazove, isprobavajte različite tehnike hodanja ili idite različitim putevima. Ali ne dozvolite sebi da vas napusti upornost kada je u pitanju svakodnevno vežbanje brzog hodanja.

– Nabavite dobar par cipela za šetnju

Možda krivite svoje telo ili izdržljivost za vaš spor tempo, ali za to mogu da budu krive vaše cipele za šetnju. Vodite računa da imate pravi i odgovarajući par cipela kako biste brže hodali. Vaše cipele treba da budu fleksibilne i lagane. Takođe, za duže šetnje potrebne su vam cipele sa više jastučića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo