Naslovna / Fitness

Vežbe koje pomažu kod išijasa u akutnoj fazi

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 22. 05. 2022.

Aktivnost i vežbe, u akutnoj fazi lumboišialgije mogu značajno doprineti smanjenju ukupne bolnosti, dužini trajanja akutne faze, ubrzanju oporavka i poboljšanju kvaliteta života, ali je potrebno znati koje vežbe su tada dozvoljene a koje se ne preporučuju – kaže Branko Vorkapić

vežbe za išijas Važno je da se vežbe izvode u sporom ritmu, da se pratiti bolnost i obratiti pažnju da li se oseća promena bolnosti u pravcu olakšanja, već posle nekoliko ponavljanja – kaže Branko Vorkapić Foto: Canva/privatna arhiva

Da se preporučuju vežbe za išijas tokom akutne faze? Išijas je naziv za bol izazvan iritacijom išijadičnog nerva. Sve što iritira ovaj nerv može izazvati bol, u rasponu od blagog do jakog. Ono što je potrebno znati je to da išijas nije ograničen samo na bol u leđima. Nerv išijadikus je najduži i najširi nerv u ljudskom telu. O tome da li bi i koje vežbe trebalo raditi razgovarali smo sa Brankom Vorkapićem, strukovnim specijalistom fizioterapeutom.

4 vežbe za lumboišijalgiju u akutnoj fazi

Važno je da se vežbe izvode u sporom ritmu, da se pratiti bolnost i obratiti pažnju da li se oseća promena bolnosti u pravcu olakšanja, već posle nekoliko ponavljanja. Ukoliko se bolnost ne smanjuje ili povećava, opustite se u početnom položaju pa kroz nekoliko sati možete ponovo pokušati – kaže za portal eKlinka, Branko Vorkapić.

Početni položaj je za svaku vežbu isti:

Ležeći položaj na leđima sa nogama savijenim u kukovima i kolenima i stopalima oslonjenim na podlogu. Ovaj položaj spada u takozvane rasteretne položaje jer su muskulatura i zglobno ligamentarni sistem opušteni i ne trpe nikakvo opterećenje.

– Takođe, ovaj položaj se savetuje u fazi pojačanog bola u leđima ili u svim fazama luboišijalgije kao položaj u kome dolazi do smanjenja bolnosti, čak se savetuje i spavanje u ovom položaju, naravno uz odgovarajuću podršku za noge u vidu jastuka, umotanog pokrivača i sl. –

vežbe išijas

Početni položaj je za svaku vežbu isti – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Vežba 1.

Iz početnog položaja sa obe ruke privucite jedno koleno prema grudima. Zadržite neko vreme u zauzetom položaju, osetite promenu bolnosti. Termin „neko vreme“ se odnosi na vreme koje vam je potrebno da osetite promenu bolnosti, blago istezanje, potencijalno olakšanje. Polako se vratite u početni položaj i zatim ponovite isti pokret drugo nogom. Ponovite istu vežbu četri do šest puta nekoliko puta u toku dana, a posebno pre nego što planirate da ustenete iz ležećeg položaja iz bilo kog razloga

vežbe za išijas

Prva vežba kod akutne faze išijasa – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Vežba 2.

Iz početnog položaja sa obe ruke privucite oba kolena istovremeno prema grudima. Sa obzirom na to da je lumboišialgija jednostrana, noge privucite zajedno do nivoa prijatnosti bolne noge. U zauzetom položaju se zadržite neko vreme kao predhodnoj vežbi i zatim se vratite u početni položaj. Prilikom spuštanja u početni položaj važno je da ruke prate (drže) kolena dokle god stopala ne dodirnu podlogu.

vežbe za išijas

Prvi deo druge vežbe za akutni išijas – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

 

vežbe za išijas

Drugi deo druge vežbe za akutni išijas – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Vežba 3.

Iz početnog položaja postavite šake na butine (Foto: Privi deo treće vežbe)

Za početak pokušajte da aktivirate trbušnu muskulaturu, kao da želite da savijete telo i podignete vrat i ramena. Održite zauzeti položaj nekoliko sekundi (oko pet sekundi) zatim se opustite isto oko pet sekundi pa uradite još jedno ponavljanje. Cilj je da postignete deset ponavljanja i da kako napredujete uspete zaista da savijete trup i podignete glavu i rameni pojas kao na fotografiji (Drugi deo treće vežbe).

vežbe za išijas

Prvi deo treće vežbe za akutni išijas – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

 

vežbe išijas

Drugi deo treće vežbe za akutni išijas – model Jovana Milanko u Pro Fizio ambulanti Foto: Nikola Anđić/telegraf.rs

Vežba 4.

– Kod završne četvrte vežbe za aktunu fazu išijasa, ponovite prvu vežbu. Važna napomena koja se tiče disanja, jeste da disanje treba da bude konstantno, pustite telo da samo odredi ritam disanja, nipošto nemojte zadržavati dah – savet je Branka Vorkapića.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
ZoricaD
6:58, 23. 05. 2022.
Odgovori

Hvala puno za ovaj tekst!

Milan
18:43, 23. 05. 2022.
Odgovori

Vrlo poučno. A šta kad utrne noga, zadnji deo od kuka do pete i tri nožna prsta i ne mogućnost da se uzdignemo na prste, otežan hod desne noge. Koje vežbe raditi i može li se povratiti osećaj u nozi? Hvala!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo