Naslovna / Ishrana

Koje doba dana je najbolje vreme za kafu

Priredio/la: D. T.|11:00 - 12. 09. 2023.

Adenozin je neurotransmiter čiji nivo raste kada se probudimo. Što smo duže budni u našem telu se akumulira više adenozina i povećava osećaj pospanosti.

šolja kafe Foto: Shutterstock

Kafa neposredno posle buđenja, neće nam uvek darivati potrebnu energiju i budnost. Naučnici tvrde da je bolje da malo pričekamo i prvu jutarnju kafu popijemo dva sata kasnije. I pored raznih pokušaja da umanjimo osećaj umora tokom dana, dobar san i dalje je najbolji način da obezbedimo telu dovoljno energije i da se ujutro brzo razbudimo.

Šta je adenozin?

Dr Andrew D. Huberman je neurolog i saradnik na Stanford University School of Medicine, koji tvrdi da kafa uspeva da nas razbudi zbog reakcije sa adenozinom. Adenozin je neurotransmiter čiji nivo raste kada se probudimo. Što smo duže budni, u našem telu se akumulira više adenozina i povećava osećaj pospanosti.

Kofein blokira adenozinske receptore u mozgu i može, samo na kratke staze, da nas oslobodi osećaja umora. Drugim rečima, kafa nas neće nikada dobro razbuditi ako smo nedovoljno spavali.

Kafa će nakratko umanjiti osećaj umora i pospanosti

Tokom dana ćelije i tkiva sagorevaju energiju u obliku molekula adenozin trifosfat, ovaj molekul se troši kada radimo, razmišljamo ili jednostavno sedimo, a ćelije kao nusproizvod stvaraju adenozin. Kofein je hemijski sličan adenozinu i blokira adenozinske receptore, sve ima za posledicu da kofein na neko vreme suzbija potrebu za snom, pa se posle šoljice kafe osećamo budnije i sa više energije. Ipak i za to vreme adenozin se akumulira, a kada nestane uticaj kofeina, ponovo nam se spava.

Kafa nas neće osloboditi osećaja umora i pospanosti ako nismo dovoljno spavali, samo će odložiti potrebu za snom na kratko vreme – objašnjava dr Huberman.

Zašto je bolje kafu popiti dva sata posle buđenja?

Kada se probudimo i pored toga što se osećamo pospano nivoi adenozina su najniži. Zato je bolje pričekati 1,5 do dva sata pa potom popiti prvu kafu. Na taj način ćemo omogućiti telu da se prirodno razbudi i dozvoliti adenozinu da malo počne da raste, objašnjava dr Huberman. Ukoliko smo jako pospani doktor savetuje da neposredno po buđenju popijemo čašu vode, prošetamo, izađemo na vazduh i izložimo se delovanju sunčeve svetlosti.

Kako podstaći osećaj budnosti?

U međuvremenu doći će od akumulacije adenozina i kafa će proizvesti uočljiviji osećaj budnosti. Dr Huberman smatra da ćemo ako odložimo za malo kasnije jutarnju kafu, imati više energije sredinom dana kada smo najaktivniji. Na ovaj način postićemo najjači osećaj budnosti. Dr Huberman navodi da su osobe koje su na ovaj način konzumirale kafu kasnije imale i kvalitetniji san i više energije u toku dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo