Naslovna / Ishrana

Hrana može da reguliše višak kiseline u želucu – predlog dnevnog jelovnika

Priredio/la: I. V. |11:00 - 24. 01. 2024.

Višak želudačne kiseline dovodi se u vezu sa različitim uzrocima, a jedan od najčešćih je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili refluks kiseline

Višak kiseline u želucu Hrana može da igra ključnu ulogu u regulaciji želudačne kiseline, Foto: Shutterstock

Višak kiseline u želucu izaziva hipergastrinemija koja se javlja kada je nivo hormona gastrina, koji pomaže proces varenja, viši od normalnog. Gastrin proizvode ćelije unutar donjeg dela sluznice želuca u blizini tankog creva i ovaj hormon stimuliše želudac da oslobodi želudačnu kiselinu koja pomaže  telu da vari hranu i apsorbuje hranljive materije, kao što su aminokiseline i proteini.

Višak kiseline u želucu može da se reguliše hranom

Višak kiseline u želucu dovodi se u vezu sa različitim uzrocima, a jedan od najčešćih je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) ili refluks kiseline. Ova bolest uzrokuje povremeni povratak želučane kiseline u jednjak, što može da izazove pečenje ili nelagodu. Ako se često suočavate sa problemom viška kiselinu u želucu lekari preporučuju ishranu za ublažavanje simptoma gorušice i nelagode, odnosno hranu koja će smanjiti proizvodnja želučane kiseline i održavati probavni sistem zdravim.

Hrana može da igra ključnu ulogu u regulaciji želudačne kiseline, može na prirodan način da smanji njen nivo, olakša nelagode usled gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i sličnim stanjima.

Plan ishrane za povećan nivo želudačne kiseline

Prevencija je najbolji način borbe protiv stvaranja viška želudačne kiseline. Lek za kiselinu u želucu krije se u namirnicama koje sigurno većina ljudi ima u svojoj kuhinji. Takođe, i prirodni lekovi za ublažavanje viška kiseline u želucu mogu da pruže olakšanje od neprijatnih simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i sličnih stanja.

Osobe koje ima višak želudačne kiseline ne smeju da jedu kiselu, oštru, masnu i veoma slanu hranu, goveđe i svinjsko meso, suhomesnate proizvode, kao ni meso iz konzerve. Ne preporučuje se ni kuvani kiseli kupus, kiselo voće, sve vrste sirovih salata, sočivo, pasulj, prženi krompir, svež hleb, sveže pecivo, debeli rezanci… Limunada, jabukovača, kiseli voćni sokovi, začini, crna kafa, sladoled, duvan i alkohol po savetu lekara trebalo bi da budu zabranjeni.

Doručak: meko kuvano jaje, šoljica mleka, kriška starog hleba sa puterom, slatka marmelada, svež domaći mladi sir.

Užina u 10 sati: bela kafa sa biljnim mlekom, kriška starog hleba sa maslacem

Ručak: supica od povrća ili krumpira, belo meso/živina, teletina, jagnjetina ili riba. Od priloga  krompir pire, riža, malo barenog povrća, korenasto povrće, karfiol, bundeva…

Popodnevna užina: puding, štrudla, pečeni dulek, pečeni kukukuruz

Večera: svež sir, kriška belog suvog hleba i šoljica mleka.

Piće: voda ili čaj.

Prirodni lek za višak kiseline u želucu

Postoje mnogi prirodni lekovi koji se koriste za višak kiseline u želucu, a ovo su neki od njih:

  • Čaj od đumbira. Očistite i naseckajte koren đumbira (veličine palca, na primer). Prokuvajte ga u vodi, a potom ostavite da odstoji 15 minuta. Pijte čaj još dok je topao jer je tada njegovo protivupalno delovanje najizraženije.
  • Limun za gorušicu/žgaravicu. Sve što je potrebno jeste da iscedite jedan limun i popijete a ako vam je taj sok prejak dodajte malo vode kako bi ga razblažili. Popijte sok od dva limuna za jedan dan i to će biti dovoljno da ublaži gorušicu.
  • Bademi za gorušicu. Bademi se nalazi na listi najboljih prirodnih lekova za višak kiseline u želucu. Čim osetite da vas “pecka” u želucu, pojedite desetak sirovih badema. Ne treba koristiti pečene, slane niti na bilo koji drugi način tretirane bademe, već isključivo sirove. Ako niste ljubitelj badema, pomoći će i sirovi lešnici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo