Pivo je alkoholno piće koje se pravi od zrna žitarica – ječma i hmelja od kojih potiču njegove nutritivne vrednosti. Posle vode i čaja, pivo je, globalno, treći napitak po popularnosti. Pravi se fermentacijom skroba, obično sladnog ječma, sa kvascem. Proces kuvanja modernog piva uključuje korišćenje hmelja i drugih aroma i obično sadrži oko 3,5 do 10 procenata alkohola.
Pivo poboljšava zdravlje na više načina
Prema studiji, pivo sadrži više proteina i vitamina B od vina. Sadržaj antioksidansa u pivu ekvivalentan je onom u vinu, ali su specifični antioksidansi drugačiji jer ječam i hmelj, koji se koriste u proizvodnji piva, sadrže flavonoide (moćne antioksidanse) različite od onih u grožđu, koje se koristi u proizvodnji vina. Stručnjaci sa University of California tvrde da pivo nadmašuje vino kada su u pitanju vitamini B, fosfor, folat i niacin. Pivo takođe ima značajan nivo proteina i nešto vlakana. I to je jedan od nekoliko značajnih izvora silicijuma u ishrani, za koji istraživanja pokazuju da može da pomogne u prevenciji osteoporoze. Preliminarno istraživanje takođe pokazuje da pivo može da sadrži prebiotike koji hrane dobre bakterije u našim crevima. Veoma je dobar izvor određenih minerala koji igraju bitnu ulogu u različitim metaboličkim procesima. Ako se uzima u umerenim količinama, definitivno može da poboljša zdravlje na više načina.
Studije pokazale da pivo smanjuje šanse za razvoj dijabetesa
Studija objavljena u časopisu Evropskog udruženja za proučavanje dijabetesa pokazala je da ljudi koji piju pivo 3 do 4 puta nedeljno imaju manje šanse da razviju dijabetes od onih koji ga nikada ne konzumiraju. A u poređenju sa onima koji ga ne vole, muškarci koji su pili između jednog i 6 piva nedeljno imali su 21 odsto manji rizik od dijabetesa.
Takođe, istraživači sa Harvard University 2011. godine otkrili su da muškarci srednjih godina koji piju jednu ili dve čaše piva svaki dan smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 do 25 odsto.
Naučnici sa Harvard School of Public Health proučavali su 38.000 muškaraca srednjih godina i zaključili da sadržaj alkohola u pivu povećava osetljivost na insulin, što pomaže u prevenciji dijabetesa. Osim toga, pivo je dobar izvor rastvorljivih vlakana – dijetetskog materijala koji pomaže u kontroli šećera u krvi i igra važnu ulogu u ishrani ljudi koji boluju od dijabetesa. Dakle, bez obzira da li neko ima dijabetes ili ne, čaša piva je dobra za zdravlje, čak i po preporuci lekara.
Napitak od hmelja olakšava kontrolu glukoze
Konzumiranje malih količina alkohola može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa, ali pomaže i osobama sa dijabetesom da efikasnije kontrolišu šećer u krvi. Istraživanja čak pokazuju da jedno do dva piva dnevno mogu da smanje rizik od razvoja dijabetesa za čak 50 odsto. Ovaj efekat je, kako se navodi, najjači kod piva sa niskim sadržajem šećera, kao što su svetla piva, što znači da treba obratiti pažnju na vrstu piva koja se pije. Studija iz 2018. godine, na primer, zaključuje da mala do umerena konzumacija alkohola ima veze sa boljim nivoom šećera u krvi i smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.