Palmino ulje je proizvod čija proizvodnja i prodaja u svetu raste i koji ima određene zdravstvene prednosti, potvrđene laboratorijskim studijama. Sa druge strane, međutim, postoji upozorenje za srčane bolesnike o mogućim rizicima.
Šta je palmino ulje i kako se dobija
Palmino ulje dobija se iz urmi, mesnatog ploda palminog drveta. Nerafinisano palmino ulje ponekad se naziva i crveno palmino ulje zbog njegove crvenkasto-narandžaste boje, koju duguje beta-karotenu. Glavni izvor palminog ulja je drvo Elaeis guineensis, koje je poreklom iz priobalnih zemalja zapadne i jugozapadne Afrike, uključujući Angolu, Gabon, Liberiju, Sijera Leone, Nigeriju i druge. Ima dugu istoriju upotrebe u ovim regionima. Poslednjih godina, korišćenje palminog ulja se proširilo se na jugoistočnu Aziju, uključujući Maleziju i Indoneziju. Ove dve zemlje trenutno drže više od 80 odsto svetske proizvodnje i ponude palminog ulja. Statistike kažu da palmino ulje čini jednu trećinu globalne proizvodnje svih biljnih ulja.
Međutim, važno je napomenuti da palmino ulje ne treba mešati sa uljem palminog jezgra. Iako oba dobijamo iz iste biljke, ulje palminog zrna se ekstrahuje iz semena voća. Ova dva ulja pružaju i različite potencijalne zdravstvene prednosti.
Korišćenje u ishrani: Koje korisne sastojke sadrži palmino ulje?
Evo nutritivnog odnosa kalorija i masti jedne supene kašike (14 grama) palminog ulja:
- 120 kalorija
- 7 grama zasićenih masti
- 5 grama mononezasićenih masti
- 1 gram polinezasićenih masti
- 14 odsto dnevne vrednosti vitamina E.
Sve kalorije palminog ulja potiču iz masti. Njegova razgradnja masnih kiselina je otprilike u odnosu: 50 procenata zasićenih masnih kiselina, 40 odsto mononezasićenih i 10 odsto polinezasićenih masnih kiselina. Crveno-narandžasti pigment palminog ulja potiče od antioksidanata poznatih kao karotenoidi, uključujući beta karoten, koji naše telo može pretvoriti u vitamin A (provitamin).
Potencijalne koristi za zdravlje koje ima palmino ulje
Palmino ulje studije povezuju sa nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući:
- zaštitu funkcije mozga
- smanjenje faktora rizika od srčanih oboljenja
- poboljšanje statusa vitamina A.
Zdravlje mozga
Palmino ulje je odličan izvor tokotrienola, oblika vitamina E sa jakim antioksidativnim svojstvima, koja mogu da budu korisna za zdravlje mozga. Studije na životinjama ali i ljudima sugerišu da tokotrienoli u palminom ulju mogu pomoći u zaštiti delikatnih polinezasićenih masti u mozgu, usporiti napredovanje demencije, smanjiti rizik od moždanog udara i sprečiti rast lezija na mozgu.
U dvogodišnjoj studiji koja je uključivala 121 osobu sa lezijama mozga, grupa koja je dva puta dnevno uzimala tokotrienole dobijene od palminog ulja ostala je stabilna, dok je grupa koja je primala placebo imala rast lezija. Pored toga, pregled 18 studija na životinjama iz 2020. godine zaključuje da da palmino ulje i tokotrienoli iz njega pružaju određene neuroprotektivne efekte protiv kognitivnog pada. Potrebno je više studija na ljudima.
Palmino ulje i kontraverze u vezi sa srcem
Iako su rezultati nekih studija različiti, većina navodi da ovo ulje ima neke blagotvorne efekte na faktore rizika od srčanih oboljenja, uključujući snižavanje LDL (lošeg) holesterola i povećanje HDL (dobrog) holesterola.
Velika analiza 51 studije otkrila je da su nivoi ukupnog i LDL (lošeg) holesterola bili niži kod ljudi koji su u ishrani imali palmino ulje u odnosu na one koji su konzumirali hranu bogatu trans mastima ili miristinskom i laurinskom kiselinom.
Ipak, važno je napomenuti da samo povećanje ili smanjenje nivoa LDL (lošeg) holesterola ne može predvideti rizik od srčanih oboljenja. Postoji više jednako značajnih faktora. Takođe, podsećamo da je povećeni unos masti rizičan pre svega za srčane i kardiovaskularne bolesti.
Poboljšan status vitamina A i palmino ulje
Crveno palmino ulje takođe može pomoći u poboljšanju statusa vitamina A kod ljudi koji imaju nedostatak ili su u opasnosti od nedostatka, jer je bogato karotenoidima koje telo može pretvoriti u vitamin A.
Jedna mala studija je otkrila da su ljudi sa cističnom fibrozom, stanjem koje otežava apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, imali povećanje nivoa vitamina A u krvi nakon što su uzimali dve do tri kašike crvenog palminog ulja dnevno tokom 8 nedelja. Još jedan pregled devet visokokvalitetnih studija primetio je da suplementacija crvenog palminog ulja može povećati nivo vitamina A i kod dece i kod odraslih.