Naslovna / Ishrana

Mladi crni luk: Zašto treba jesti što više ovog povrća

Priredio/la: I. V. |11:00 - 04. 04. 2024.

U sezoni koja je počela, redovna konzumacija mladog crnog luka donosi brojne prednosti za zdravlje, od jačanja imuniteta do smanjivanje rizika od osteoporoze

mladi crni luk Mladi crni luk je dobar izvor vitamina C, koji jača imuni sistem Foto: Shutterstock

Mladi crni luk jedna je od biljaka koja se gaji tokom cele godine, jer je višegodišnja biljka, a koristi se za dodatak arome hrani ili kao salata. Za razliku od crnog luka, mladi luk ne razvija punu glavicu, već manju lukovicu. Naučno ime mladog crnog luka je Allium fistulosum i pripada porodici  Alliaceae, kao i mladi beli luk, vlašac, praziluk… a koje su poznate i kao lekovite biljke.

Koje zdravstvene prednosti ima mladi crni luk?

Mladi crni luk je dobar izvor vitamina C, koji jača imuni sistem. Sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti od hroničnih bolesti, može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Mladi crni luk može da poboljša zdravlje kostiju i smanji rizik od osteoporoze. Bogat je vitaminima i najviše sadrži vitamin A, B1, B2, B3, B5, vitamin C, vitamin K i vitamin E.

Redovna konzumacija mladog crnog luka ima brojne prednosti za zdravlje:

  • bogat je vlaknima neophodnim za ceo dan jer vlakna pomažu da se osećamo sitim
  • smanjuje nivo holesterola i može da smanji šanse za dijabetes, bolesti srca i druga stanja
  • pomaže u borbi protiv raka, jer mladi crni luk i drugo povrće iz porodice alijuma mogu da pomognu u blokiranju rasta ćelija raka, posebno u želucu. Naučnici veruju da jedinjenje zvano alicin, koje ovom povrću daje jak ukus, može da spreči ćelije da se pretvore u kancerogene ili da uspori širenje tumora.
  • sprečava bakterijske infekcije jer ekstrakti mladog crnog luka, belog luka i njihovih „rođaka“ dugo se koriste kao lekovi. Mogu da „ubiju“ bakterije, gljivice i viruse. Laboratorijski testovi na određenim sortama luka pokazali su da pri dovoljno visokim koncentracijama neke biljke moguda „ubiju“ ili uspore rast salmonele ili Escherichia coli bakteriju.
  • smanjuje rizik od bolesti jer povrće u grupi mladog crnog luka prepuno je fitonutrijenata, uključujući hemikalije koje se zovu antioksidansi koje štite ćelije od oštećenja. Antioksidansi u luku kao što su flavonoidi i polifenoli „love“ slobodne radikale – supstance koje mogu da izazovu karcinom, srčane bolesti i bolesti koje dovode do starenja.
  • jačanje imuniteta jer mladi crni luk je dobar izvor vitamina C i flavonoida zvanog kvercetin. Oba mogu da ojačaju imuni sistem i pomognu mu u borbi protiv bolesti.
  • dejstvo protiv gljivične infekcije budući da je otkriveno da ekstrakt mladog crnog luka može da ima potencijalnu aktivnost protiv gljivice Aspergillus niger. Slično, u različitim studijama je otkriveno da ekstrakt luka može da imati potencijalnu aktivnost protiv A. niger i A. parasiticus.
  • upotreba mladog crnog luka protiv upala s obzirom na to da mladi luk može da sadrži različite bioaktivne komponente kao što su tiosulfinati i kapaeni koji mogu da deluju ti kao antiinflamatorno sredstvo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo