Naslovna / Ishrana

Lešnici mogu da poboljšaju plodnost kod muškaraca i smanje upalne procese

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 09. 04. 2024.

Lešnici su riznica vitamina E, zdravih masti, belančevina i dijetetskih vlakana, a oprez u konzumiranju važi za ljude sklone alergijama na koštunjavo voće

Lešnici Zdravi muškarci trebalo bi da konzumiraju lešnike u umerenim količinama svakodnevno Foto: Shutterstock

Kada su lešnici sastavni deo našeg raznovrsnog jelovnika, očekivano je da ćemo iskoristiti njihove zdravstvene prednosti. Među njima su smanjenje telesne težine, kontrola normalnog nivoa holesterola i smanjenje zapaljenskih procesa.

Lešnici pomažu varenju i redovnom pražnjenju creva

Ovo koštunjavo voće predstavlja je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u sprečavanju zatvora. Nutricionisti preporučuju da žene starosti od 31 do 50 godina unose 25,2 grama dijetalnih vlakana dnevno. Muškarci istih godina trebalo bi da unose 30,8 grama vlakana dnevno. Ilustracije radi,porcija lešnika od 28 g sadrži oko 2,7 g dijetalnih vlakana. Naravno, ovo nikako ne znači da kompletnu dnevno preporučenu količinu treba uneti samo konzumacijom lešnika, već raznovrsnom ishranom i kombinovanjem sa drugim namirnicama.

Smanjenje telesne težine: Mogu li da mu doprinesu lešnici?

Prema navodima nekih skorašnjih studija, lešnici mogu da pomognu određenim kategorijama ljudi sa izgube na kilaži. Jedno istraživanje iz 2018.godine otkrilo je vezu između konzumiranja orašastih plodova, izbegavanja povećanja telesne težine i nižeg rizika od gojaznosti. U studiji su učesnici koji su jeli više orašastih plodova imali manje šanse da postanu gojazni, od onih koji nisu. Ovo istraživanje je pokazalo određenu korelaciju, a dalje studije bi trebalo da potvrde da li postoji direktna uzročna veza između konzumiranja orašastih plodova i smanjenog rizika od viška kilograma.

Zaštita od oštećenja ćelija (oksidativnog stresa)

Lešnici su bogati antioksidansima, jedinjenjima koja štite ćelije od oksidativnog stresa, odnosno oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali. Uz to, sadrže vitamin E, a pojedina istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u zaštiti tela od nekih oštećenja ćelija povezanih sa razvojem maligniteta.

Lešnici i snižavanje nivoa holesterola

Studija iz 2013. godine otkrila je da ishrana bogata lešnicima smanjuje nivo holesterola lipoproteina niske gustine kod učesnika. Inače, ova vrsta holesterola može povećati rizik od srčanih problema. Istraživači su zaključili da je najbolji način da se iskoriste zdravstvene prednosti lešnika da ih jedete svakodnevno ali umereno, bez povećanja ukupnog unosa kalorija.

Još jedan pregled studija iz 2016. godine pokazuje da lešnici mogu da smanje nivoe štetnog holesterola, kao i da nema povećanja telesne težine učesnika u istraživanju.

Poboljšanje osetljivosti na insulin

Konzumacija mešavine orašastih plodova koja uključuje i lešnike može pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin. Jedno ranije manje ispitivanje iz 2011. godine otkrilo je da je konzumacija mešavine orašastih plodova od 30 g koja je sadržala 7,5 g lešnika svakog dana poboljšala osetljivost učesnika na insulin, tokom 12 nedelja konzumacije.

Smanjena osetljivost na insulin igra ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2, a njeno poboljšanje smanjuje rizik od bolesti.

Podrška zdravlju srca

Lešnici mogu pomoći srcu da ostane zdravije. Studija iz 2013. godine otkriva je da konzumacija lešnika ima potencijale da poboljša biomarkere kardiovaskularnog rizika, i da potencijalno smanji rizik od srčanih problema.

Smanjenje upalnih procesa?

Studija iz 2013. godine otkrila je da ishrana bogata lešnicima smanjuje znake upale među učesnicima. Međutim, druga studija zaključuje da je promena u markerima upale nakon jedenja lešnika beznačajna i da se ne može pripisati samo njima.

Konačno utvrđivanje efekta lešnika na upalu zahteva dalje opsežnije istraživanje.

Poboljšanje plodnosti kod muškaraca

Nedavna istraživanja kažu da konzumiranje više orašastih plodova, uključujući lešnike, može povećati broj spermatozoida i poboljšati njihov kvalitet.

Istraživači naglašavaju da je ova mala studija uključivala zdrave učesnike, kod kojih je primećeno poboljšanje i zabeležena bolja pokretljivost spermatozoida. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdile koristi koje se odnose na širu populaciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo