Naslovna / Ishrana

Zdrave semenke koje su obavezni deo letnjeg menija

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 27. 06. 2024.

Kontrola našeg opšteg zdravlja i blagostanja ključna je tokom letnje sezone. Iako sezonsko voće i povrće mogu pomoći, u letnjoj ishrani nikako ne treba zanemariti važnost zdravih semenki

zdrave semenke – suncokret Pune vitamina E, magnezijuma i selena, semenke suncokreta veoma su hranljive i mogu poboljšati naše zdravlje Foto Shutterstock

Dok nas peče užareno letnje sunce, svako od nas oseća opterećenje, kako na telu, tako i na umu. Zbog toga možemo da budemo podložni dehidraciji, toplotnom udaru i oslabljenom imunitetu. Međutim, dodavanjem sezonskog voća i povrća u ishranu, možemo sebi da obezbedimo vitalne hranljive materije i time ojačamo svoju imunološku odbranu od sezonskih bolesti. Ne smemo da zaboravimo da treba da budemo hidrirani, što zna;i da je veoma važno da tokom dana pijemo puno vode. Osim toga, ishrana može da nam bude zdravija ako u redovne obroke dodamo zdrave semenke bogate hranljivim materijama.

Zdrave semenke za letnju sezonu

– Čia semenke

Ove sitne crne ili bele semenke prepune su omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina i esencijalnih minerala kao što su kalcijum i magnezijum. Zbog omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA), čia semenke mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studiji objavljenoj u Food Science and Nutrition. One pomažu u smanjenju krvnog pritiska i upale i poboljšanju nivoa holesterola. Pošto mogu da apsorbuju tečnost i formiraju konzistenciju nalik gelu, u čia semenkama možemo da uživamo tako što ćemo ih dodati u smutije, pudinge i preko noći natopljene ovsene kaše.

– Laneno seme

Laneno seme bogato je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, pri čemu su svi poznati po tome što promovišu zdravlje srca i snižavaju nivo holesterola.

– One takođe poseduju snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, koja mogu doprineti opštem zdravlju tokom letnje sezone – kaže dijetetičar i nutricionista Deepika Jayaswal. Kombinacija visokog sadržaja vlakana i proteina u lanenom semenu takođe može pomoći kod gubitka težine.

 – Seme suncokreta

Pune vitamina E, magnezijuma i selena, semenke suncokreta veoma su hranljive i mogu poboljšati naše zdravlje.

– Sadržaj antioksidanata u ovim semenkama može zaštititi srce i ojačati imunitet – objašnjava Jayaswal. S druge strane, sadržaj cinka i omega-3 masnih kiselina prisutnih u semenkama suncokreta može podstaći rast kose. Njihova hrskava tekstura i orašasti ukus čine ih popularnim izborom za salate, mešavine grickalica i domaće musli.

– Semenke bundeve

Semenke bundeve riznica su koristi koje sežu od mršavljenja do podsticanja rasta kose. Prepune cinka, gvožđa i kalijuma, one jačaju imunološku funkciju i povećavaju nivo energije. Za one koji se bore sa digestivnim problemima, njihov visok sadržaj vlakana pomaže u promovisanju zdravog varenja. Štaviše, njihovo obilje magnezijuma čini ih jednim od najzdravijih semenki. Prema studiji koju je objavio BMC Medicine, povećan unos magnezijuma povezan je sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, održavanjem zdravlja kostiju i stabilizacijom nivoa šećera u krvi.

– Semenke konoplje

Semenke konoplje, kao kompletan izvor proteina, bogate su omega-3 masnim kiselinama i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su telu potrebne, ali ne može samo da proizvede. Dodavanje semenki konoplje ishrani može podržati zdravlje srca, smanjiti upalu i promovisati zdravu kožu. U semenkama konoplje možemo uživati u salatama, smutijima, sa jogurtom ili čak i u pecivima, i tako obezbediti potpuni izvor proteina za održavanje energije i snage tela.

– Semenke susama

Semenke susama prepune su vitalnih nutrijenata, uključujući cink, bakar, kalcijum, vitamine, antioksidante i dijetna vlakna, što ih čini superhranom bogatom hranljivim materijama koja mora biti uključena u našu ishranu.

– One su odličan izvor proteina koji može pomoći u izgradnji mišićne mase i balansiranju hormona – kaže Jayaswal. Možemo ih dodati u pomfrit, salate ili peciva za dodatni ukus i nutrijente.

– Seme nara

Ovo crveno, sočno i svetlo voće prepuno je mnogih esencijalnih hranljivih materija, uključujući antioksidante. Međutim, ne treba potcenjivati prednosti njegovog semena. Seme nara takođe je prepuno antioksidanata, posebno polifenola, koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, i vitaminom C. Ove semenke mogu poboljšati zdravlje kože smanjujući rizik od bora, oštećenja od sunca i akni i podstičući proizvodnju kolagena.

I ne samo to, prema studiji koju je objavio Pharmacognosy Review, ove semenke imaju ulogu u prevenciji raka zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Koliko semenki treba da konzumiramo

Zapamtite, malo dugo traje i umereno je lepše. Dakle, Jayaswal preporučuje da uključimo jednu ili dve supene kašike ovih semenki u svoju dnevnu ishranu kako bismo povećali unos hranljivih materija i ostali zdravi i puni energije tokom leta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo