Naslovna / Ishrana

Koje jelo da izaberemo u restoranu ako imamo hiperkalemiju

Priredio/la: S.St.M.|13:00 - 03. 07. 2024.

Osobe sa hiperkalemijom mogu da uživaju u obrocima van kuće ukoliko preduzmu nekoliko mera predostrožnosti

ishrana sa hiperkalemijom Brzu hranu treba izbegavati koliko je god to moguće, jer je prerađena i može da sadrži sastojke koji povećavaju nivo kalijuma Foto Shutterstock

Ako imamo hiperkalemiju, ili previše kalijuma u krvi, može da nam se čini da je odabir obroka pravi izazov. Posebno teško može da bude kada jedemo izvan kuće. Ali ne mora da znači da će naše potrebe u ishrani smetati druženju sa prijateljima i porodicom. Možemo i dalje da uživamo u visokokvalitetnom obroku van kuće. Samo moramo da preduzmemo nekoliko mera predostrožnosti.

Izaberite pravi restoran

Pokušajte da izaberete mesto koje priprema domaće obroke i koristi sveže sastojke. Jela u ovakvim restoranima obično imaju manje sastojaka, a zaposleni će verovatno moći da vam kažu tačno koji su to sastojci. Obe stvari će vam olakšati da izračunate sadržaj kalijuma u jelu koje izaberete sa menija.

Izbegavajte brzu hranu koliko god možete. Ona je prerađena i može sadržati brojne sastojke. Možda neće biti načina da se utvrdi sadržaj kalijuma. Pošto je hrana unapred pripremljena, zaposleni će biti prilično ograničeni u zamenskim sastojcima koje mogu da naprave.

Ako ste, na primer, na putovanju i nudi vam se samo brza hrana, odlučite se za sledeće:

  • naručite sendvič sa piletinom na žaru; izbegavajte sve što je prženo, jer paniranje može da sadrži fosfor, koji podiže nivo kalijuma
  • preskočite pomfrit ili bilo šta sa krompirom, jer ima puno kalijuma
  • naručite hamburger umesto čizburgera

Budite oprezni sa nacionalnim kuhinjama ili netradicionalnom hranom

Iako sve ove kuhinje mogu biti ukusne, one mogu sadržati skrivene izvore kalijuma. Uvek tražite da vam jela ne sole i da vam sosove i prelive serviraju odvojeno. Obratite pažnju u restoranima koji služe različite kuhinje:

  • kineska – izaberite povrće sa niskim sadržajem kalijuma kao što je grašak, boranija, vodeni kesteni, klice pasulja ili kineski kupus
  • francuska – izbegavajte pomfrit, koji je bogat kalijumom; francuski hleb je bolji izbor jer sadrži nizak nivo kalijuma
  • meksička – preskočite salsu, čak i salsu verde, koja se pravi od zelenog paradajza; izaberite salsu napravljenu od paprike umesto paradajza; izbegavajte pasulj i gvakamole, koji su bogati kalijumom
  • italijanska – izbegavajte sos od paradajza ili tražite da ga serviraju odvojeno
  • vegetarijanska – možda deluje kao zdravija opcija, ali sva predjela od povrća mogu biti veoma bogata kalijumom; držite se voća i povrća sa niskim sadržajem kalijuma, tražite prelive i sosove odvojeno servirane i potražite namirnice sa manje kalijuma kao što su beli pirinač, rezanci, testenina i hleb, umesto celih zrna.

Radije idite na doručak, nego na večeru

Doručak je možda jedan od najlakših obroka koji može da se pojede van kuće, pošto mnogi restorani nude hranu po narudžbi. Dobar izbor bila bi jaja, omlet sa povrćem sa niskim sadržajem kalijuma kao što su pečurke ili tikvice, i voće sa niskim sadržajem kalijuma kao što su jabuke.

Budite izbirljivi u vezi sa salatama

Možda automatski mislite da su salate najzdraviji izbor. Ali one mogu sadržati skrivene izvore kalijuma. 

Da biste bili sigurni, birajte piletinu ili ribu na žaru. Zatražite pola porcije sira ili ga u potpunosti izbegavajte. Zaboravite na paradajz, jer je bogat kalijumom. Izbegavajte spanać, avokado, artičoke, leblebije ili pasulj, semenke i orašaste plodove. Izbegavajte bilo šta prženo, kao što su slanina, krutoni, pržena i pohovana piletina ili riba, ili prženi rezanci. Preskočite salate sa majonezom kao što su salata od kupusa, salata od testenina ili od krompira.

I dalje postoji mnogo toga što možete staviti u salatu. Ubacite povrće sa niskim sadržajem kalijuma, kao što su zelena salata, kupus, cvekla, karfiol, celer, krastavac, crni luk, zeleni grašak, klice i slatka paprika.

Tražite da vam preliv serviraju odvojeno, ali izbegavajte one na bazi majoneza i radije birajte vinegret. Da biste uneli malu količinu, umočite čistu viljušku, a zatim ubodite malo salate

Obratite pažnju na način pripreme

Neki načini pripreme hrane, delom zbog upotrebe putera, mogu povećati nivo kalijuma. Potražite namirnice koje su pripremljene na sledeće načine:

  • kuvane
  • grilovane
  • pečene
  • kuvane na pari
  • dinstane

Ovi načini pripreme hrane obično su jednostavniji i bez dodataka sa visokim sadržajem kalijuma kao što su puter ili sir.

Izaberite predjelo kao glavno jelo

Većina restorana služi obilne obroke. Kada se odlučite za predjelo sa visokim sadržajem proteina kao glavno jelo, ono će obično biti manje i sadržati manje kalijuma.

Neki dobri izbori uključuju:

  • zelenu salatu sa piletinom ili škampima
  • tostadu sa piletinom, svinjetinom ili biftekom
  • ražnjiće od kraba
  • kuvane dagnje
  • šefovu salatu bez šunke ili sira

Ostavite nešto za kasnije

Još jedan način da budete sigurni kada je reč o veličini porcije i niskom nivou kalijuma jeste da pojedete samo polovinu obroka. Velika porcija obroka sa niskim sadržajem kalijuma može ga pretvoriti u obrok sa visokim sadržajem kalijuma. Možda bi bilo zgodno da naručite dečji obrok, priloge posebno servirane ili a la carte namirnice da biste smanjili veličinu. Ili, zatražite kutiju za poneti čim hrana stigne, stavite polovinu jela u kutiju pre nego što počnete da jedete, i odnesite je kući za kasnije.

Pazite na pića

Pića mogu biti skriveni izvor kalijuma. Izbegavajte sva pića koja sadrže voćni sok, sok od paradajza, mleko, pavlaku ili sladoled – uključujući koktele koji sadrže ove sastojke. Najsigurnija opcija je voda, bilo negazirana ili gazirana.

Budite oprezni sa desertom

Izbegavajte sve što sadrži čokoladu, sladoled ili orašaste plodove, jer su bogati kalijumom. Pametnije opcije slatkiša sa niskim sadržajem kalijuma uključuju bobičasto voće, kolač od jagoda, žele i slatkiše na bazi limuna ili vanile.

Ne morate da se odreknete ukusne hrane i druženja sa prijateljima samo zato što pazite na nivo kalijuma. Možda će vam u početku izgledati komplikovano, ali vremenom ćete postati stručni za večere van kuće iako imate hiperkalemiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo