Sirova rendana cvekla čuva sve korisne sastojke za zdravlje srca i dobro varenje

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Cvekla je bogata je  esencijalnim vitaminima kao što su vitamin C i folna kiselina,  obezbeđuje dijetalna vlakna i antioksidante, a sve to podstiče zdravlje srca i pomaže varenje

Sirova rendana cvekla je povrće prepuno hranljivih materija poznato po svojoj tamnocrvenoj boji i zemljanom ukusu. Poreklom sa Mediterana, osnovna je namirnica u salatama. Bogata je  esencijalnim vitaminima kao što su vitamin C i folna kiselina, a takođe obezbeđuje dijetalna vlakna i antioksidante, a sve to podstiče zdravlje srca i pomaže varenje. Generalno, cvekla je jedno od onih povrća koje većina ljudi ili voli ili mrzi.

Sirova rendana cvekla zadržava najviše korisnih sastojaka, kuvanjem se oni gube

Niskokalorična i prirodno slatka, sirova rendana cvekla ima hrskavu teksturu i kao dodatak svako jelo čini ukusnijim. Potenciranje da se cvekla jede sveža dolazi zbog činjenice što sirova cvekla zadržava najviše korisnih sastojaka, a kuvanjem se neki od njih gube.

Sirova rendana cvekla obezbeđuje dosta kalijuma, magnezijuma, folata i vitamina B2. Ovi hranljivi sastojci, plus pigmenti koji cvekli daju tamnocrvenu boju, nude zdravstvene benefite kao što su poboljšanje cirkulacije, stabilizacija šećera u krvi i borba protiv upale. Prema nutricionistima, jedna šolja sirove rendane cvekle, oko 150 grama, sadrži približno 64 kalorije, 2,4 grama proteina, 0,3 grama masti i 14 grama ugljenih hidrata.

Kako sveža cvekla utiče na zdravlje čoveka?

Sirova, rendana cvekla je odlična namirnice za zdravlje ljudi i to iz više razloga:

1. Bogata je nutrijentima

Cvekla je puna vitamina i minerala – posebno:

  • folne kiseline (vitamin B9) koja je važna za razvoj i rast ćelija
  • vitamina C za imunitet
  • kalijuma za zdravlje srca i krvni pritisak
  • gvožđa za prevenciju anemije.

2. Pomaže u detoksikaciji

Cvekla sadrži betain – jedinjenje koje pomaže jetri da efikasnije izbacuje toksine iz tela.

3. Poboljšava cirkulaciju

Prirodni nitrati iz cvekle pretvaraju se u azot-oksid, koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi što je korisno za srce, mozak, ali i za sportsku izdržljivost.

4. Dobar je izvor vlakana

Rendana cvekla je puna vlakana, što pomaže varenju, stabilizuje šećer u krvi i duže nas drži  sitim.

5. Prirodni antiinflamatorni efekat

Cvekla ima antioksidanse (betalain) koji može da pomogne u smanjenju upala u telu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>