Ajran je tradicionalni turski mlečni napitak koji se služi ledeno hladan, pravi se od samo tri sastojka, a koji je poslednjih godina postao popularan širom sveta. Većina ljudi misli da je čaj nacionalno bezalkoholno piće Turske, ali izgleda da ta titula pripada ajranu. Popularno letnje piće koje predstavlja jednostavnu mešavinu jogurta, vode i soli, gasi žeđ na način na koji nijedno drugo osvežavajuće piće ne može. Ajran se najviše pije na Mediteranu i Bliskom istoku gde ima različite i nazive.
Osim što osvežava, ajran se pije i zbog 6 zdravstvenih prednosti
Osvežavajući bliskoistočni napitak je jednostavno napraviti. Prvi susret sa ovim ukusom možda neće svima biti po volji, ali, poznavaoci hrane tvrde da je ukus ajrana „iznenađenje za nepca„. Ali, ne preporučuje se samo zbog osveženje tokom vrućeg leta, već i zbog zdravstvenih koristi koje ima:
1. Ajran sadrži vodu, tako da ispunjava preporučenu kvotu od 8 čaša vode koju čovek treba da popije svakog dana.
2. Tokom vrelog letnjeg dana, ljudi se više znoje i pri tome gube prirodnu telesnu so koja je telu potrebna. Pijenje ajrana nadoknađuje izgubljenu so što objašnjava zašto ga Turci vole tokom leta, kada pruža trenutno olakšanje.
3. Ajran je pun hranljivih materija poput proteina i kalcijuma te stoga pomaže zdravlju kostiju i zuba. Bodibilderi, na primer, kojima su potrebne velike količine proteina, piju ajran umesto proizvedenih mešavina napitaka u prahu.
4. S obzirom na to da nema šećera i ima malo masti, ljudi na posebnom režimu ishrane vole ovo piće jer je odlična alternativa drugim osvežavajućim namirnicama sa veštačkim šećerom.
5. Kao što pomaže varenje, ajran leči i mamurluk.
6: Bakterije jogurta pomažu u lečenju stomačnih bolesti kao što su zatvor ili dijareja, pa mnogi roditelji daju svojoj deci ajran kada se žale na bolestan stomak.
Da li sadrži probiotike?
Ljudi često kažu da je ajran probiotik. Naše telo sadrži dve vrste bakterija – dobre i loše. Probiotici spadaju u prvu kategoriju – dobre bakterije, i mogu da žive u crevima, ustima, koži, plućima i crevima. Njihov posao je da nam pomognu da svarimo hranu, zaustavimo loše bakterije, stvorimo vitamine, obložimo creva i da razgradimo i apsorbujemo lekove. Ako imate bilo koji od ovih problema ajran može da pomogne jer jogurt sadrži prirodne probiotike.
Kako se pravi ajran?
Iako ajran može da se kupi u marketima i jeste dobro osveženje čak i taj kupovni, pravljenje kremastog ajrana je jednostavno. Takođe, možete da menjate količine sastojaka kao biste proizveli željeni ukus. Koristite običan jogurt od punomasnog mleka, hladnu filtriranu vodu i so koju imate pri ruci – morsku, kuhinjsku, košer so…Sveža nana je dodatak koji mnogi stavljaju kao dodatno osveženje, ali nije obavezna.
Za jednu čašu, porciju ajrana u blender stavite:
- ½ šolje običnog jogurta
- ¾ šolje vode
- so po ukusu.
Kada se napravi kremasta penušava smesa, možete dodati i malo leda, kao i neku kap soka svežeg limuna. Služiti hladan napitak uz grančicu sveže nane ili ga dodatno rashladite u frižideru.