Bundeva je jedan od omiljenih sastojaka jesenjih obroka i poslastica. Ona je svestran sastojak jer se slaže i sa slatkim i sa slanim ukusima. Svi znamo da je odličan par sa smeđim šećerom i začinima poput cimeta i karanfilića. Ali kreativni recepti sa bundevom dokaz su da dopunjuje i ukusne sastojke kao što su parmezan i maslinovo ulje.
Bundeva obrocima daje veliku nutritivnu vrednost – samo jedna porcija (1/2 šolje) pirea od bundeve sadrži neverovatnih 250 odsto vaše od preporučene dnevne doze vitamina A u obliku beta karotena, antioksidanta koji takođe može da bude koristan za kožu i oči. Pored toga, bundeva je dobar izvor vlakana i kalijuma.
Koja bundeva je najbolja za pečenje i kuvanje
Nema sumnje da je bundeva jedna od najatraktivnijih jesenjih namirnica, što zbog divne narandžaste boje, što zbog ukusa, ali i izgleda. One male, slatke bundeve osim što su izuzetno ukusne, mogu da budu i odličan sezonski ukras u našoj kuhinji.
Danas u prodavnicama možemo da kupimo razne sorte, od kojih su neke bolje za kuvanje, dok su druge ukusnije kada ih pečemo u rerni.
Klasična banatska bela bundeva koristi se za pite i pečenje.
Vrsta anđelika je mala muskatna bundeva poreklom iz Francuske. Dekorativna je i jestiva, izrazito sočna i slatka zbog čega se najviše koristi u slatkim jelima. Odlična je za pripremu kompota i za kuvanje. Može da stoji i po nekoliko meseci..
Plodovi sorte Ibica dostižu težinu od 2,5-3,5 kg. Semenke ove bundeve mnogo su bogatije i vitaminima i mineralima. S obzirom na to da je veoma slatka najčešće je korišćena bundeva kod nas i obično se peče u rerni.
Izdužena kruškolika muskatna bundeva slatkog je i kremastog ukusa. Može da se peče, griluje, pa čak i da se jede živa. Čest je sastojak kremastih supa, kolača, slatkih pita, mafina, kašica za bebe…
Ukusni slani recepti od bundeve za jedenje dane
- Čili od crnog pasulja i bundeve – Dimljena paprika i kim daju ovom čiliju pikantan ukus, dok bundeva pomaže da bude izdašan i zasitan.
- Smuti sa ukusom bundeve – Super-hranljivi smuti koji obezbeđuje i visokokvalitetne proteine i čitavu porciju povrća!
- Supa od bundeve i crvenog sočiva – Ovaj jednostavan recept se sprema za samo 30 minuta! Beli luk, đumbir i kari u prahu daju ovoj supi neverovatan ukus. Za blaži ukus supe stavite i kafenu kašičicu đumbira u prahu, dok za pun, jak ukus možete da dodate 1 kašiku svežeg đumbira.
- Testenina sa kremastim sosom od bundeve – Malo putera, belog luka i mleka čine raskošan kremasti sos, što testeninu podiže na viši nivo uživanja.
Kako da pita od bundeve bude malo zdravija
Ako ove jeseni želite da napravite pitu od bundeve koja je malo zdravija, umesto mleka i velike količine šećera koristite javorov sirup i bademovo mleko.
Ukoliko za kolač sa bundevom umesto kora pravite testo, da bi bilo hranljivije, umesto belog brašna stavite bademovo brašno ili ga pomešajte sa brašnom namenjenim za slatka testa. U testo možete da dodate pekan ili obične orahe koji ovoj poslastici sa bundevom daju poseban ukus. Korišćenje orašastih plodova u kori dodaje vlakna i zdrave masti.