Naslovna / Ishrana

5 razloga zbog koji grčki jogurt treba da jedemo svaki dan

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 20. 02. 2025.

Višestruke prednosti grčkog jogurta, uključujući smanjenje šećera u krvi i kontrolu težine, čine ga odličnim dodatkom našoj ishrani

grčki jogurt Grčki jogurt je dobra niskokalorična opcija za užinu sa visokim sadržajem proteina koja vas dugo drži sitim Foto Shutterstock

Ako tražimo biljni izvor proteina i kalcijuma, grčki jogurt je neophodan. Ovaj kremast, kiselkast i nesumnjivo ukusan jogurt više je od ukusne namirnice. On je nutritivno moćan i nudi brojne prednosti koje se protežu daleko od njegovog profila bogatog proteinima. Ne samo da visok sadržaj proteina pomaže da izgubimo težinu, već može poboljšati zdravlje kostiju i podstaći rast i oporavak mišića zahvaljujući kalcijumu. Osim toga, postoje mnoge druge prednosti grčkog jogurta koje možemo iskoristiti tako što će postati redovni deo naše ishrane. Ali, ovim ovoga, trebalo bi da znamo i njegove potencijalne štetne efekte.

Šta je grčki jogurt

Grčki jogurt je proceđeni jogurt, što znači da prolazi kroz proces uklanjanja surutke, tečnog dela mleka. Ovo rezultira gušćom, kremastijom teksturom nego obični jogurt. Proces ceđenja takođe koncentriše sadržaj proteina, što ovu superhranu čini elektranom proteina, kao što je utvrđeno u studiji objavljenoj u Research Gate. Poznat po svom kiselom ukusu i prilagodljivosti, grčki jogurt ima brojne prednosti. To je popularan izbor za ljude koji traže hranljivu i ukusnu opciju. Ima visok sadržaj kalcijuma i često sadrži probiotike, koji su dobri za crevnu floru.

5 prednosti grčkog jogurta koje su odlične za zdravlje

1. Bogat je proteinima

Jedna od najpriznatijih prednosti grčkog jogurta je visok sadržaj proteina. U poređenju sa običnim jogurtom, grčki jogurt ima znatno veći sadržaj proteina, što ga čini nutritivnom superzvezdom, kako navodi studija objavljena u časopisu Frontiers. Ovaj visok nivo proteina ključan je za izgradnju i obnovu mišićnog tkiva, posebno nakon vežbanja. Osim izgradnje mišića, protein takođe igra ključnu ulogu u promovisanju i osećaju sitosti. Ovo može biti korisno sredstvo za kontrolu težine jer smanjuje žudnju za hranom i ukupnu potrošnju kalorija.

2. Dobar je izvor kalcijuma

Među mnogim prednostima grčkog jogurta ističe se njegov bogat sadržaj kalcijuma. Kao mlečni proizvod, grčki jogurt prirodno pruža značajnu količinu kalcijuma, minerala koji je od vitalnog značaja za održavanje jakih kostiju i zuba tokom života, kao što je utvrđeno u studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition.

Kalcijum je građevinski blok našeg skeletnog sistema, a adekvatan unos je neophodan za zdravlje kostiju. Konzumiranje dovoljne količine kalcijuma kroz namirnice poput grčkog jogurta može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od osteoporoze, stanja koje karakterišu oslabljene kosti. Osteoporoza može dovesti do preloma i drugih komplikacija, zbog čega je unos kalcijuma prioritet. Uključivanje grčkog jogurta u uravnoteženu ishranu može doprineti zadovoljavanju dnevnih potreba za kalcijumom.

3. Sadrži probiotike pogodne za zdravlje creva

Jedna od značajnih prednosti grčkog jogurta leži u njegovim probioticima pogodnim za creva. Mnoge vrste grčkog jogurta sadrže žive i aktivne kulture, poznatije kao probiotici.

– Ove korisne bakterije igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog mikrobioma creva, složene zajednice mikroorganizama koji žive u našem digestivnom traktu – kaže dijetetičarka Gauri Anand. Uravnotežen mikrobiom creva neophodan je za zdravo varenje, pomažući u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih materija.

Osim varenja, ovi probiotici takođe podržavaju snažnu imunološku funkciju, jer se značajan deo našeg imunog sistema nalazi u crevima. Zdrava creva povezana su sa opštim blagostanjem, utičući na sve, od raspoloženja do apsorpcije hranljivih materija.

4. Ima nizak sadržaj šećera

Među brojnim prednostima grčkog jogurta, primarna je njegova smanjena količina šećera. U poređenju sa običnim jogurtom, generalno sadrži manje šećera, što je direktan rezultat procesa ceđenja koji uklanja veći deo surutke.

– Ovo smanjenje šećera čini ga zdravijom opcijom za osobe koji žele da ograniče unos šećera, bilo zbog opšteg zdravlja, kontrole težine ili specifičnih prehrambenih potreba – objašnjava Anand.

Prekomerno konzumiranje šećera povezano je sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući povećanje telesne težine, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Odabirom grčkog jogurta, možemo uživati u kremastoj i ukusnoj namirnici bez dodatog šećera. Ovo olakšava kontrolu nivoa šećera u krvi i održavanje zdrave ishrane.

5. Pomaže u kontroli težine

Postoje mnoge prednosti grčkog jogurta kada je u pitanju upravljanje težinom zbog visokog sadržaja proteina. Ovaj značajan nivo proteina igra ključnu ulogu u podsticanju i osećaju sitosti.

– Konzumiranje grčkog jogurta može nam pomoći da se duže osećamo siti, za razliku od užina sa niskim sadržajem proteina. Ovaj osećaj sitosti može biti od ključnog značaja za potencijalno smanjenje ukupnog unosa kalorija tokom dana – kaže Anand. Obuzdavanjem gladi i minimiziranjem žudnje za hranom, grčki jogurt može podržati napore za mršavljenje. Takođe može biti dragoceno sredstvo za održavanje težine, sprečavajući buduće povećanje telesne težine.

Kako da konzumiramo grčki jogurt

Održavanje težine i smanjenje rizika od osteoporoze neke su od najvažnijih prednosti grčkog jogurta. Ovu superhranu u svoju ishranu možemo da uključimo na sledeće načine.

  1. Doručak iz činije: Naizmenično stavljajte grčki jogurt, vašu omiljenu granolu, sveže ili smrznuto voće, orašaste plodove i semenke kako biste dobili zasitan i hranljiv doručak. Malo meda ili javorovog sirupa daće vam dašak slatkoće.
  2. Smutiji: Dodajte kašiku grčkog jogurta u svoj smuti za povećanje proteina i kremastu teksturu. Kombinujte ga sa voćem, povrćem i tečnošću po izboru za brz i zdrav obrok ili užinu.
  3. Umaci i sosovi: Koristite običan grčki jogurt kao bazu za umake i dipove. Pomešajte ga sa začinskim biljem, začinima i limunovim sokom za ukusan dip za povrće ili krekere ili ga koristite kao zdraviju alternativu kiseloj pavlaci u sosovima.
  4. Slana jela: Grčki jogurt može se koristiti umesto kisele pavlake ili majoneza u mnogim receptima. Možete ga jesti sa takosima, pečenim krompirom ili kao preliv za čili. Takođe, dobro se slaže sa salatama od piletine ili tunjevine.
  5. Pečenje: Zamenite ulje ili puter grčkim jogurtom u receptima za pečenje da biste smanjili masnoću i dodali vlagu. Posebno je dobar u kolačima, mafinima i palačinkama.
  6. Zamrznute poslastice: Zamrznite grčki jogurt u kalupima za sladoled ili ga pomešajte sa voćem i malo zaslađivača za osvežavajuću i zdravu zamrznutu poslasticu. Takođe možete da ga kombinujete sa granolom i voćem.

Neželjeni efekti konzumiranja grčkog jogurta

Iako postoje mnoge prednosti grčkog jogurta, važno je znati i njegove neželjene efekte.

  • Osobe alergične na mleko trebalo bi u potpunosti da izbegavaju grčki jogurt, jer može izazvati alergijsku reakciju. Simptomi mogu da variraju od blagih (koprivnjača, svrab, kongestija) do teških (anafilaksa, reakcija koja je potencijalno opasna po život).
  • Iako je grčki jogurt generalno dobar za zdravlje creva, konzumiranje velikih količina kod nekih osoba može izazvati probavne smetnje. Ovo može uključivati dijareju ili nelagodnost u stomaku.

Ove prednosti grčkog jogurta mogu pomoći mnogim ljudima da održe zdrav način života i dobrobit. Međutim, ako imate bilo kakve osnovne zdravstvene probleme, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što ga uključite u svoju ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo