Neprekidno, dugotrajno sedenje smanjuje vaskularnu funkciju, naučnici otkrili kako flavanoli štite krvne sudove

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sedentarno ponašanje ili način života rasprostranjen je u modernim društvima. Procenjuje se da mladi odrasli sede oko 6 sati dnevno, dok sedenje tokom dužeg perioda izaziva pad vaskularne funkcije

Zna se da je neprekidno sedenje štetno po zdravlje, jer povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti Foto: Shutterstock

Zna se da je neprekidno sedenje štetno po zdravlje, jer povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti, a  zbog smanjene cirkulacije i metabolizma. Takođe, višestano sedenje  može da dovede do mišićno-skeletnih problema poput bolova u leđima, lošeg držanja i slabosti mišića. Ova aktivnost negativno pogađa i mentalno zdravlje jer može da poveća stres, anksioznost i depresiju.

Neprekidno sedenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Novo istraživanje naučnika sa University of Birmingham objavljeno u časopisu Journal of Physiology pokazuje da konzumiranje hrane bogate flavanolima - poput čaja, bobičastog voća, jabuka i kakaa - može da zaštiti zdravlje krvnih sudova kod muškaraca od štetnih efekata dužeg sedenja. Sedentarno ponašanje ili način života rasprostranjeno je u modernim društvima - procenjuje se da mladi odrasli sede otprilike 6 sati dnevno, ali sedenje tokom dužeg perioda izaziva pad vaskularne funkcije.

Prethodne studije pokazale su da smanjenje vaskularne funkcije od 1 odsto, mereno brahijalnom dilatacijom posredovanom protokom (FMD), koja meri elastičnost arterija, dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti za 13 procenata a pre svega od srčanih oboljenja, moždanog i srčanog udara.

Pokazalo se da flavanoli imaju blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje

Istraživači su želeli da istraže da li postoji način da ishrana, posebno hrana bogata flavanolima, pomogne u zaštiti od rizika za vaskularni sistem koji ima veze sa neprekidnim sedenjem. Flavanoli su vrsta polifenolnog jedinjenja koje se prirodno javlja u nekim vrstama voća, čaju, orašastim plodovima i zrnima kakaa. Pokazalo se da imaju blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje, kao što je zaštita vaskularnog sistema tokom perioda mentalnog stresa.

Dr Catarina Rendeiro, profesorka nutricionih nauka na University of Birmingham koja je vodila studiju kaže da „bez obzira da li sedimo za stolovima, za volanom automobila, u vozu ili na sofi čitamo knjigu ili gledamo TV, svi provodimo dosta vremena sedeći".

- Iako ne pokrećemo svoja tela, i dalje ih stavljamo pod stres. Pronalaženje načina za ublažavanje uticaja koji sedenje tokom neprekidnih perioda ima na naš vaskularni sistem moglo bi da nam pomogne da smanjimo rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti - ističe dr Rendeiro.

Kako neprekidno sedenje deluje na krvne sudove u rukama i nogama testirano na 40 muškaraca

Istraživači ističu da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u porastu. Britanska fondacija za srce, na primer, izveštava da je broj smrtnih slučajeva odraslih radno sposobnih u Velikoj Britaniji porastao za 18 odsto na 21.975 u 2023. godini, u poređenju sa 2019. godinom. Pored toga, nedavne studije su otkrile da kardiovaskularne bolesti koštaju Veliku Britaniju procenjenih 29 milijardi funti.

Istraživači su testirali da li konzumiranje flavanola neposredno pre dva sata sedenja može da očuva funkciju krvnih sudova u rukama i nogama. Četrdeset mladih zdravih muškaraca - 20 koji su imali viši nivo kondicije i 20 koji su imali niži nivo, konzumirali su ili napitak od kakaoa sa visokim sadržajem flavanola (695 mg ukupnih flavanola po napitku) ili napitak od kakaoa sa niskim sadržajem flavanola (5,6 mg ukupnih flavanola po napitku), pre nego što su završili dvočasovno probno sedenje. Studija nije sprovedena sa ženama, jer se sumnja da promene nivoa estrogena tokom menstrualnog ciklusa utiču na uticaj flavanola na vaskularno zdravlje tokom sedenja i to bi trebalo da bude fokus nekog budućeg ispitivanja.

Dobra kondicija ne pruža zaštitu od dugotrajnog sedenja

Tim je preduzeo niz vaskularnih merenja pre i posle sedenja, uključujući:

  • FMD u površinskoj femoralnoj arteriji i brahijalnoj arteriji
  • brzinu smicanja u mirovanju i protok krvi u arterijama
  • sistolni i dijastolni krvni pritisak
  • oksigenaciju mišića nogu.

I grupe sa nižim i višim nivoom kondicije koje su konzumirale kakao sa niskim sadržajem flavanola pre sedenja, doživele su pad FMD u arterijama u rukama i nogama. Ovo ukazuje na to da iako je čovek u dobroj kondiciji to ne pruža zaštitu od dugotrajnog sedenja. Takođe je značajno povećao dijastolni krvni pritisak, smanjio brzinu smicanja i protok krvi u obe arterije, što je rezultiralo padom oksigenacije mišića u obe grupe grupe.

Prvi dokaz da su flavanoli efikasni u sprečavanju vaskularne disfunkcije

Međutim, istraživanje je pokazalo da one grupe koje su konzumirale kakao napitak sa visokim sadržajem flavanola, ponovo u obe fitnes grupe, nisu doživele pad FMD ni u jednoj od arterija u rukama ili nogama. Ovo je prvi put da se pokazalo da su flavanoli efikasni u sprečavanju vaskularne disfunkcije izazvane sedenjem kod mladih zdravih muškaraca.

Dr Sam Lucas, profesor cerebrovaskularne i ekološke fiziologije na University of Birmingham tim povodom je rekao:

- Naš eksperiment pokazuje da viši nivoi kondicije ne sprečavaju privremeno oštećenje vaskularne funkcije izazvane sedenjem kada se pije samo kakao sa niskim sadržajem flavanola. Važno je napomenuti da su, nakon napitka sa visokim sadržajem flavanola, i učesnici u boljoj i manje fizičkoj formi zadržali svoju FMD istim kao što je bio pre sedenja od dva sata.

Studija je takođe prva koja pokazuje da osnovni nivoi kardiorespiratorne kondicije ne menjaju vaskularne efekte unosa flavanola. To znači da pojedinci mogu da imaju koristi od unosa flavanola bez obzira na nivo fizičke kondicije. Tim povodom istraživači savetuju da se u ishranu doda hrana sa visokim sadržajem flavanola. U supermarketima i prodavnicama zdrave hrane dostupni su proizvodi od kakaoa koji se obrađuju metodama koje čuvaju nivo flavanola. Ako kakao nije "vaša šoljica čaja" - voće poput jabuka, šljiva ili bobičasto voće, orašasti plodovi i crni i zeleni čaj su lako dostupne a bogate flavanolom.