Sok od pomorandže čuva zdravlje srca, posebno je dobar za hipertenziju i osobe sa viškom kilograma

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Sok od pomorandže ima višestruke koristi za zdravlje srca, pokazali su rezultati nove studije koja ispituje uticaj soka na ekspresiju gena. naime, studija je otkrila da sok od pomorandže snižava krvni pritisak i sistemske upale, i poboljšava metabolizam masti.

Ovo jedinstveno istraživanje fizioloških efekata soka od pomorandže nudi novu perspektivu o njegovoj potencijalnoj vrednosti za zdravlje srca.

Sok od pomorandže je "prigušuje" gene hipertenzije

Sa molekularne tačke gledišta, sok od pomorandže pruža kompletan "meni" faktora dobrih za srce. Nedavna studija objavljena u časopisu Molecular Nutrition & Food Research otkrila je da sok od pomorandže u velikoj meri utiče na gene uključene u fiziološku aktivnost za očuvanje zdravlja srca, sprečavajući neželjene procese i podstičući korisne.

Sok od pomorandže je prigušio ili smanjio gene hipertenzije (visokog krvnog pritiska), koja može da dovede do moždanog udara, srčanog udara i srčane insuficijencije. Isto je učinio i sa inflamatornim genima. Upala može da dovede do srčanih događaja sužavanjem i oštećenjem krvnih sudova, kao i podsticanjem stvaranja opasnog nakupljanja plaka.

Istovremeno, sok od pomorandže je pojačao aktivnost gena odgovornih za metabolizam masti, pomažući telu da ih efikasnije prerađuje i skladišti. Studija je takođe otkrila dva efekta zavisna od tipa tela. Metabolizam masti je posebno optimizovan sokom od pomorandže kod ljudi sa prekomernom težinom, dok su ljudi normalne težine videli veće smanjenje sistemske upale.

Sok od pomorandže smanjuje upalu i krvni pritisak

Prva autorka studije, dr Layanne Nascimento Fraga iz Food Research Center and School of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo objasnila je novu perspektivu studije o soku od pomorandže.

- Ono što je jedinstveno u vezi sa našom studijom jeste to što smo koristili transkriptomski pristup da procenimo efekte soka od pomorandže na ceo metabolički sistem, što nam omogućava da vidimo kako se višestruki putevi istovremeno moduliraju. Otkrili smo da sok od pomorandže poboljšava ključne kardiometaboličke markere, uključujući upalu, oksidativni stres, krvni pritisak i metabolizam lipida, pokazujući da nekoliko mehanizama deluje zajedno kako bi proizveli njegove zdravstvene koristi - pojašnjava dr Fraga.

Istraživači su u ovoj studiji pronašli 1.705 diferencijalno ekspresovanih gena na koje je uticao sok od pomorandže, od kojih je 98 odsto bilo smanjeno, prema dr Fraga.

Kako sok od pomorandže štiti zdravlje srca?

Preventivni kardiološki dijetetičar Michelle Routhenstein iz Entirely Nourished, privatne prakse za savetovanje i konsultacije u oblasti ishrane, kaže da su, pre ove studije, „druga klinička ispitivanja i meta-analize pokazale skromno smanjenje sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska, posebno kod odraslih sa pre ili u fazi 1 hipertenzije.

- To je zato što sok od pomorandže, posebno nakon obroka, povećava hesperetin u plazmi, flavonoid koji može poboljšati endotelnu funkciju i mikrovaskularnu reaktivnost - objašnjava Routhenstein.

Dr Jayne Morgan, kardiolog i potpredsednik Medical Affairs at Hello Heart, savetuje da bi antiinflamatorni začini i bilje, poput kurkume i belog luka, čia, semena konoplje, cvekla i sok od cvekle, takođe mogli da imaju koristi od sličnih molekularnih istraživanja.

Da li treba piti puno soka od pomorandže?

- Sve umereno, uključujući sok od pomorandže. Sok od pomorandže verovatno ima krivulju u obliku slova U, gde su male do umerene količine verovatno korisne za poboljšanu endotelnu funkciju, smanjenu arterijsku krutost i blage antiinflamatorne i antioksidativne efekte od citrusnog flavonoida. I zdravlje krvnog pritiska od kalijuma - savetuje dr Morgan ljudima koji se sada osećaju u iskušenju da povećaju unos soka od pomorandže.

Međutim, dr Morgan upozorava da „veće količine vitamina C dovode do povećanog opterećenja šećerom i svih rizika kao što su skokovi insulina, povećanje telesne težine i visceralna masnoća, posebno kod žena u perimenopauzi i menopauzi.

- Savetujem svoje pacijente da jedu dosta voća, ali ne insistiram da piju sokove. Kada cedite sokove, bacate vlakana, a vlakna pomažu u uravnoteženju naglog oslobađanja šećera iz sokova - podseća Routhenstein.

(eKlinika.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>