Naslovna / Ishrana

Šljive su bogate vitaminom C, čuvaju kosti i dobar vid

Priredio/la: I. N.|15:00 - 08. 06. 2021.

Sveže šljive mogu da pojačaju proizvodnju adiponektina, hormona koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi

šljive- laksativ- sveže šljive Šljive sadrže supstancu koja deluje kao prirodni laksativ Foto: Shutterstock

Šljive pripadaju istoj porodici kao i breskve, nektarine i kajsije, ali su daleko raznovrsnije od svojih „rođaka“, drugog koštičavog voća. Mogu da budu sitne ili krupnije, crvene, plavoljubičaste, zelene, žute ili narandžaste kože i ružičastog, žutog ili narandžastog „mesa“. Danas širom sveta raste više od 2.000 sorti ovog voća. Šljive daju suptilnu slatkoću voćnim salatama i poslasticama, ali njihove zdravstvene prednosti su ustvari njihov „najsočniji“ aspekt. Brojne su pogodnosti ako ih konzumirate, sveže ili sušene. Sadrže veliku količinu vitamina C, neophodnog za izgradnju mišića, formiranje krvnih sudova i imunitet, a dobre su i za vid.

1. Bolesti srca

Fitohemikalije i hranljive materije u šljivama smanjuju upale koje izazivaju bolesti srca. Ovo voće smatra se, iz tog razloga, dobrom preventivom.

2. Šljive i anksioznost

Redovno konzumiranje ovog voća može da umanji anksioznost. Pomoću antioksidanasa kojima obiluju drže ovo stanje pod kontrolom.

3. Oslobađanje od zatvora

Poznato je da šljive mogu da pomognu da se stvari „ubrzaju“, kad je reč o probavi. Imaju puno sorbitola, šećernog alkohola, koji deluje kao prirodni laksativ.

4. Visok krvni pritisak i moždani udar

Kalijum u šljivama je dobar za kontrolu krvnog pritiska na dva načina. Pomaže telu da se reši natrijuma, putem mokrenja, i smanjuje napetost u zidovima krvnih sudova. Kada je krvni pritisak niži, šanse za moždani udar opadaju.

5. Šljive su bogat izvor antioksidanasa

Ove supstance štite ćelije i tkiva od oštećenja koja mogu da dovedu do dijabetesa, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i raka. Šljive su dobar izvor antioksidanasa.

6. Snižavaju nivo šećera u krvi

Šljive su pune vlakana, što pomaže usporavanju skoka nivoa šećera u krvi nakon što pojedete ugljene hidrate. Takođe, mogu da pojačaju proizvodnju adiponektina, hormona koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

7. Šljive podržavaju zdravlje kostiju

Istraživanja koja su sprovedena na životinjama pokazuju da suve šljive mogu da pomognu u smanjenju osteoporoze. Supstance koje one sadrže doprinose jačanju koštanog tkiva.

Nutritivni sastav

Jedna šolja narezanih šljiva sadrži 76 kalorija, jedan gram proteina, manje od jednog grama masti, 18 grama ugljenih hidrata, dva grama vlakana, 16 grama šećera.
Ovo voće dobar je izvor kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, zatim vitamina C, kao i vitamina A, vitamina K i folata.

I u sezoni i van nje

Ovo voće se na pijacama i rafovima prodavnica sveže može naći od maja do oktobra, iako je njegova „udarna“ sezona od jula do avgusta. Suve šljive, s druge strane, česta su poslastica tokom zimskog perioda, jer je sušenjem omogućeno da sačuvaju svoje korisne sastojke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo