Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Zelene salate jačaju imunitet i baš sada ih treba što više jesti

Priredio/la: D. T.
11:00 - 05. 05. 2021.

Kada birate neku od 200 vrsta zelenih salata, ne zaboravite da je boja njenih listova takođe vrlo važna

salata-zeleno povrće-vitamini Jedite slate posle zime, jer mnogi pate od manjka vitamina Foto: Shutterstock

Zelene salate su pravi izvor vitamina, prirodno sredstvo za jačanje imuniteta i najbolja zaštita od raznih, čak i teških bolesti. Preporuka stručnjaka jeste da je koristite, posle zime, kada mnogi pate od manjka vitamina, i baš u ovom delu godine, kada su sve zelene salate najsvežije.

Tamniji listovi – više vitamina

Imajte na umu da je ovo veoma osetljiva biljka. Smatra se da one sa tamnijim zelenim listovima imaju u sebi više vitamina. Bilo bi najbolje pojesti zelenu salatu, odmah pošto se ubere u bašti, ali to je uglavnom nemoguće, pa je savet je da je što pre potrošite, jer stajanjem gubi nutritivna svojstva.  Zelena salata se preporučuje svima od 7 do 77, uz napomenu da je pre konzumiranja dobro operete, kako bi se zaštitili od pesticida i zagađenja iz spoljne sredine.

Tango zelena salata

Ovo je veoma stara sorta zelene salate. Raste u grupacijama sitnih listova. Veoma lepo izgleda pa se često koristi za dekoraciju sendviča. Obličan je izvor vitamina A i C i gvožđa. Ima blag ukus, lepu teksturu i nije gorka.

Baby romana

Ista je kao odrasla vrsta romana salate, samo je slađa i mekša. Prepuna je vitamina A, K, folata i gvožđa. Odličan je izvor fenola, antioksidansa koji se dovode u vezu sa smanjenim rizikom za razvoj srčanih bolesti i nekih karcinoma. Preporučuje se i za jačanje imuniteta, za zdravlje kože i očiju.

Mace

Zove se i kukuruzna salata, jer često raste na kukuruznim poljima. Ovo je blago hrskava, slatkasta i blaga salata. Bogata je vitaminima A i C, gvožđem i kalcijumom. Nekada raste divlje, a sve češće se i uzgaja zbog specifičnog izgleda i ukusa. Smatra se da jedna porcija ove salate obezbeđuje 80 odsto dnevnih potreba za folatima, koji se preporučuju trudnicama za zdrav plod, i dobro opšte zdravstveno stanje.

Puterica

Mekani, nežni veliki zeleni listovi čine je omiljenom zelenom salatom. Ona je najčešće i sinonim za zelenu salatu i najzastupljenija je vrsta zelene salate u našoj kuhinji. Bogata je lutenom, beta-karotenom, zeaksantinom, i ima više gvožđa od ostalih vrsta salate. Ova salata potiče iz Francuske, preporučuje se za bolju krvnu sliku u kombinaciji s vitaminom C,  a ima blagotvorno dejstvo na oči.

Mizuna

Ova salata dolazi sa Istoka, prava je bomba za imunitet. Puna je folata i gvožđa, sadrži moćne glukozinolate, za koje se smatra da preventivno deluju protiv nekih oblika kancera. Vekovima se uzgaja u Japanu. Koristi se i u testeninama, nekim kuvanim i prženim jelima.

Rukola

Ova biljka bogata je vitaminom B i C, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom bakrom, biljnim vlaknima. Smatra se da je odlična preventiva za neke oblike kancera, reguliše upalna stanja, jača imunitet, potpomaže varenje. Zato, kada hoćete prijatelje da počastite nekim sirom ili šunkom, obavezno dodajte rukolu. Vaš specijalitet će biti mnogo dekorativniji, i što je najvažnije-  neuporedivo zdraviji.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend