Piše: Milica Simonović
Ishrana koja obiluje proteinima dovodi do smanjivanja nivoa nataloženih štetnih masnoća u jetri, zaključak je nedavno sprovedene studije nemačkog Centra za istraživanje dijabetesa, objavljene u naučnom časopisu Liver International.
Nealkoholna masna jetra, tj. kada do ove bolesti nije dovela zloupotreba alkohola, jeste najčešća hronična bolest organa koji obavlja više od 500 vitalnih funkcija.
Taloženje štetnih masnoća u jetri usko je povezano sa gojaznošću, šećernom bolesti, visokim krvnim pritiskom i poremećajima metabolizma masti. Dokazano je da, ukoliko se ne leči, može doći do neizlečive ciroze, ali i hepatocelularnog karcinoma.
Do sada nije odobren nijedan lek za nealkoholnu masnu jetru, ali je prihvaćeno smanjenje telesne težine kroz smanjeni kalorijski unos. Ipak, nije potpuno razjašnjeno u kom odnosu bi bilo najbolje unosti makronutrijente (proteine, masti i ugljene hidrate) da bi se postigla najefektivnija redukcija masti u jetri. Pomenuta studija bavila se odgovorom na ovo pitanje.
Dve grupe učesnika studije, sa prekomerenom telesnom težinom i dijagnostikovanom bolesti nealkoholne masne jetre, podvrgunto je tokom tri nedelje specijalnom režimu ishrane, sa smanjenom kalorijskom vrednošću i većim ili manjim unosom proteina.
Nakon toga, ispitanicima je hirurškim putem smanjena zapremina želuca, a tokom operacije uzorkovano je i tkivo jetre. Analizom tkiva ispostavilo se da je u grupi ispitanika kod kojih su proteini sačinjavali 30 odsto ishrane došlo do redukcije nivoa masti u jetri za oko 40 odsto.
Suprotno tome, u grupi gde je udeo proteina u dijeti iznosio 10 odsto, promena u nivou masnoća u jetri nije detektovana. Istraživači smatraju da je za postizanje pozitivnih rezultata odgovorno smanjenje unosa, ali i skladištenja i sinteze masti. U ovom istraživanju učestvovalo je 19 ispitanika, a ukoliko se pozitivan ishod dijete sa većim udeom proteina potvrdi u obimnijim studijama, takav režim ishrane može postati deo lečenja bolesti nealkoholne masne jetre, smatraju autori.