Naslovna / Ishrana

Štir smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi, čisti kamen iz bubrega i toksine iz organizma

Priredio/la: M.R.|13:00 - 27. 08. 2021.

Štir odlično čisti telo od toksina, a redovna konzumacija može da dovede do sprečavanja i eliminacije bubrežnog kamenca, kao i njegovog taloženja

Amarant, zrno, brašno Amarant (štir) se ipak smatra žitaricom sa odličnim nutritivnim i drugim svojstvima Foto: Shutterstock

Amarant ili štir (Amaranthus retroflexus) po poreklu ne spada u žitarice, ali se zbog istih nutritivnih i korisnih svojstava ipak svrstava u autohtone žitarice koje se tako i uzgajaju. Kod nas je poznata i kao rumenika ili lisičiji rep. Zabeleženo je da su ga koristili još stari Asteci, pa spada u najstarije žitarice na svetu. Koristi se list biljke, celo zrno u semenkama ili kao brašno (krupica ili sitno), koje zbog strukture mora da se kombinuje sa drugim vrstama.

Najvažniji nutrijenti amaranta nalaze u središtu zrna

Ukus štira sličan je prosu, ali je malo intenzivniji. Biljka je prilično izdržljiva, ne smetaju joj ni visoke ni niske temperature, a kod nas je svakako najpoznatiji i najrasprostranjeniji crveni amarant. Spada u namirnice veoma visoke nutritivne vrednosti, niskokalorične, sa visokim sadržajem dobrih proteina. Zanimljivo je da se najvažniji nutrijenti amaranta nalaze u samom središtu zrna, za razliku od drugih žitarica kod kojih je najhranljivija ljuska.

Šta sadrži zrno štira koje u sebi nema glutena

Ovo seme spada u najsitnija okrugla zrna žitarica, a veoma je važan podatak da ne sadrži gluten. Pored važnih esencijalnih aminokiselina među kojima su  lizin, metionin i cistein, sadrži do 10 odsto masti, od čega čak do 80 odsto čine nezasićene, sa preovlađujućom linolnom kiselinom. Njegovi sastojci su još i sumpor, magnezijum, kalcijum i gvožđe, kao i kalijum, bakar, selen, fosfor i cink, uz nešto manje natrijuma.

U jednoj porciji obarenog zrna štira nalazi se čak 80 odsto  preporučene dnevne doze kalcijuma. Amarant je bogat vitaminima  i A i C, kao i kompleksom B i E vitamina. U njemu se nalazi velika količina prehrambenih vlakana (istraživanja su pokazala da ih ima čak tri puta više nego u zrnu pšenice), i fitosterola, koji utiče na smanjenje nivoa holesterolaPripremljeni štir je lagan za probavu a sadrži sve potrebne nutrijente, posebno gvožđe i zbog toga se preporučuje i za ishranu beba i dece.

Jak antioksidant koji ubrzava metabolizam, ne koristiti ga ako imate problema sa želucem i crevima

Zbog korisnog i iskoristljivog sastava, amarant smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi i uklanja toksine iz organizma. Ako ga u ishrani koristite redovno, ubrzaće vaš metabolizam i poboljšati imunitet. Takođe je koristan za kompletan kardiovaskularni sistem i razne bolesti genitourinarnog sistema. Nije preporučljivo da ga u ishrani koriste osobe sa teškim bolestima želuca i creva, dakle, ako imate kolecistitis ili pankreatitis, konsultujte se sa lekarom pre konzumiranja.

Leči i čisti bubrege i jetru

Pored toga što štir odlično uklanja toksine iz tela, postoje navodi da redovna konzumacija može da dovede do sprečavanja i eliminacije bubrežnog kamenca, kao i njegovog taloženja u bubrezima. Bogatstvo skvalena, koji je zadužen da snabdeva naše ćelije kiseonikom, utiče na to da se one brže oporavljaju od oksidativnog stresa – zato je blagotvoran i za zdravlje jetre, čistača našeg organizma.

Ulje amaranta višestruko korisno deluje na kožu

Amarantovo ulje sadrži veliku količinu skvalena, koji dokazano utiče na usporavanje rasta malignih ćelija, održava optimalnu pH vrednost i hidrataciju hidratacije kože, snabdeva je kiseonikom, dezinfikuje i utiče na usporavanje procesa starenja. Njegov najveći kvalitet je aktivno prisustvo vitamina E, a ima i izražena antibakterijska svojstva. Može da pomogne kod herpesa, rana i opekotina. Ako želite da ga koristite u kozmetičkim tretmanima, kombinujte ga sa nekim aromatičnim uljima koja vam odgovaraju ili sa glicerinom, pravite maske ili masu za piling, koju ćete posle isprati toplom vodom.

Kako se pravilno priprema

Cela zrna amaranta očistite i operite u odnosu 1 količina zrna, a 2 količine ključale vode. Poklopite posudu i na laganoj vatri kuvajte do 30 minuta, dok voda ne uvri. Ostavite da stoji još petnaestak minuta, ocedite, ohladite, začinite po želji.

Krupicu ili brašno možete da napravite sami ako imate mlin za kafu, na primer. Zrno štira pre mlevenja treba da stoji u vodi pola sata, dobro ga operite, ocedite i osušite, zatim meljite.Možete da ga koristite kao krupicu umesto griza i za kaše, ili kao brašno, za različite namene, uz obavezno mešanje sa drugim vrstama.

Kašica od štira sa povrćem za bebe

Potrebno:

Priprema:

Zrna štira dobro properite i kuvajte do 40 minuta na laganoj vatri uz povremeno lagano mešenja. Ako voda uvri, dodajte još malo. Tikvice, brokoli i komorač spremite na pari, pa pomešatjte sve i izblendirajte. Dodajte zrna štira i malo maslinovog ulja, pa opet sve zajedno izblendirajte, neposredno pre davanja obroka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lidija Maričić
10:20, 29. 08. 2021.
Odgovori

Odličan članak o amarantu kojeg sam nedavno počela i ja da koristim. Jedina primedba odnosi se na način pripreme koji se u članku dva puta spominje na dva različita načina. Također mislim da je pranje zrna nepotrebno, a i teško izvedivo s obzirom da je jako sitno.
Srdačan pozdrav!

Зоран
11:04, 29. 08. 2021.
Odgovori

Јели то онај штир из баште који је коров у башти?

Mira
12:35, 29. 08. 2021.
Odgovori

Amarant koristim vec duze vremena i prezadovoljna sam sa rezultatima.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo