Ishrana

Kako kiseli krastavčići utiču na nivo šećera u krvi obolelih od dijabetesa tipa 2

Priredio/la: S. M.

Fermentisana hrana ima svojih koristi, ali može i loše da utiče na nivo šećera u krvi, a primećeno je da sirće, na primer, pomaže u snižavanju nivoa A1C u krvi, što je korisno u kontroli dijabetesa

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 moraju da vode računa o ishrani, kao i o namirnicama koje svakodnevno unose u svoj organizam. Kiseli krastavac, osim što je generalno zdrava stavka u ishrani, može biti deo nedeljnog jelovnika ljudi obolelih od dijabetesa, pogotovo one sorte sa nižim sadržajem natrijuma i bez šećera, kako bi se sprečio porast nivoa glukoze u krvi. Međutim, trebalo bi biti na oprezu sa slatkim sortama, baš kao i osobe koje su u riziku od srčanih oboljenja.

Fermentisana hrana ima svojih prednosti

Kisela i fermentisana hrana ima zdravstvenih koristi i prednosti. Osobe sa dijabetesom, koje žele da takvu vrstu namirnica uključe u svoju ishranu, mogle bi same da prave turšiju jer tako mogu najbolje da kontrolišu koliko natrijuma ili šećera konzumiraju. Oboleli od dijabetesa tipa 2 mogu jesti kisele krastavce kao užinu ili kao deo obroka. Postoje neki izuzeci od ovog pravila, a naravno na orvom mestu je da se ova vrsta hrane, kao i svaka druga uostalom, mora unositi umereno. Kiseli krastavci sa mirođijom su generalno najbolja opcija jer sadrže manje od 2 grama pouzdanog izvora ugljenih hidrata u porciji od 100 grama. Nizak nivo šećera i ugljenih
hidrata trebalo bi da spreči povećanje šećera u krvi nakon obroka ili užine.

Sirće utiče na nivo šećera u krvi

Ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 takođe mogu imati zdravstvenu korist od kiselih krastavaca i zbog sirćeta. Prema istraživanju iz 2018. godine, primećeno je da konzumacija sirćeta pomaže u snižavanju nivoa A1C u krvi, što je korisno u kontroli dijabetesa. U drugoj studiji iz 2013. došlo se do sličnih rezultata. Primećeno je da su zdrave odrasle osobe, koje su konzumirale sirće za vreme obroka, postigle bolji nivo šećera tokom 12-nedeljne studije.

Previše natrijuma se ne preporučuje obolelima od dijabetesa

Međutim, kiseli krastavci imaju i svoju lošu stranu. Oni su naime, izuzetno bogati natrijumom, sa 808 miligrama (mg) pouzdanog izvora u porciji od 100 grama. Kako je osoba koja živi sa dijabetesom već izložena povećanom riziku od razvoja srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska, trebalo bi da kisele krastavce konzumira umereno kako
bi izbegla previše natrijuma u ​​svojoj ishrani. Sa druge strane, slatki kiseli krastavci nisu toliko pogodni za one koji žive sa dijabetesom jer sadrže oko 18,3 grama šećera u porciji od 100 grama šećera. Da bi s sprečio skok šećera u krvi, trebalo bi razmisliti o unosu proteina, poput piletine, i zdravih masti, kao što je maslinovo ulje, kada konzumira slatkem kisele krastavce koji sadrže oko 457 miligrama natrijuma u ​​istoj porciji.

Fermentisana hrana sadrži antioksidanse

Kiseli krastavci su relativno lišeni nutritivne vrednosti. Niskokalorični su, ne nude mnogo vitamina ili minerala, osim natrijuma, koji može u određenim situacijama loše uticati na zdravlje. Fermentisana hrana može obezbediti antioksidanse (molekule koji mogu da spreče oksidaciju drugih molekula) a brojne studije pokazuju da konzumiranje antioksidanasa može pomoći u smanjenju broja slobodnih radikala ili štetnih čestica koje cirkulišu kroz telo. Neke ukiseljene namirnice koje osoba sa dijabetesom može umereno dodati svojoj ishrani su između ostalih:

-masline
-cvekla
-rotkva
-šargarepa
-kiseli kupus.

Napravite plan obroka

Naravno, najbolje je da se ljudi koji žive sa dijabetesom, o eventualnim promenama u ishrani, prvo konsultuju sa svojim lekarem. Stručnjaci napominju da oboleli od dijabetesa treba da prate plan obroka na osnovu:
– individualnog ukusa
– ciljeva
– načina života
– lekova.
Iako se plan obroka može razlikovati, obolelima sa dijagnozom dijabetesa preporučuje se:
– prvenstveno integralna hrana, poput povrća, voća, nemasnih proteina i integralnih žitarica
– povrće bez skroba kao što su brokoli, spanać, tikvice, pečurke, boranija i drugo lisnato zelje
– unos manje šećera i rafinisanih žitarica, poput belog hleba, testenina, peciva i slatkiša.

Namirnice koje treba izbegavati

Sve ovo je neophodno poštovati jer hrana koja sadrži velike količine šećera, kao i prerađeni ugljeni hidrati, mogu brzo da povećaju nivo šećera u krvi kod ljudi i uglavnom nisu korisne ni za čije zdravlje.
Neke namirnice koje treba izbegavati su:
energetska pića
– aromatizovano mleko
– sportska pića
– zaslađen čaj

– bombone
– čips
– kolači
– sladoled
– krekeri
– bele testenine, beli hleb i drugi prerađeni ugljeni hidrati
– pite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.