Naslovna / Ishrana

7 namirnica koje neće naglo povećati nivo šećera u krvi

Priredio/la: S.M.|15:00 - 31. 10. 2021.

Ukoliko imate dijabetes, praktikujte međuobrok od 50 do 150 kalorija, sa namirnicama bogatim proteinima, vlaknima ili mastima

pistaći. dijabetes- ne podiže nivo šećera Pistaći je zdrava namirnica koja može pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi. Foto: Shutterstock

Namirnice koje se mogu konzumirati, a da se šećer u krvi ne povećava naglo, postoje i lako su dostupne. Dobar izbor su grickalice, odnosno orašasti plodovi koji sadrže barem jedan nutrijent koji zadovoljava sve potrebe, poput proteina, vlakana ili masti, a koje će zajedno pomoći da se šećer u krvi  ne poveća brzo. Ako imate dijabetes, praktikujte  međuobrok od 50 do 150 kalorija i sa ili ispod 15 grama ugljenih hidrata.

Sedam namirnica važnih za nivo šećera

Grickalice su odlična prilika za unošenje zdravije hrane poput povrća, voća, integralnih žitarica ili važnih hranljivih materija poput zdravih masti, vlakana, proteina ili fitohemikalija. Često uhvatimo sebe kako nešto grickamo između obroka ili u slobodno vreme, ali nije svaka grickalica korisna za naše zdravlje. Ovih 7 namirnica možete kupiti ili ih sami pripremiti i pojesti, a sve će vam one pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi.

Pistaći

Pistaći su odličan izvor proteina, a osim toga veoma su ukusni. Kombinacija korisnih masti. proteina i vlakana dobitna je za zdravu ishranu. Mogu se jesti pečeni i slani, a mogu biti i dodatak sladoledu, salati, ovsenoj kaši…

Mango

Konzumiranjem ovog tropskog voća unećete manje šećera u svoj organizam nego da ste pojeli ananas ili papaju. Mango u sebi sdarži jedinjenje mangiferin koji ima antidijabetesna svojstva. Od manga se može pripremiti ukusna voćna salata ili sveže ceđeni sok.

Tvrdo kuvana jaja

Žumance je prepuno vitamina, prvenstveno A, D i E. Sadrži i lutein, koristan za oči i vid. Jaja su lako dostupna namirnica koju ima svako domaćinstvo. Meko kuvano, odnosno rovito jaje, je još korisnije.

Proteinske pločice

Proteinske pločice postale su danas neizostavan deo svakodnevnice mnogih ljudi. Mogu se konzumirati u svako doba i u svakoj prilici. Idealne su da se u pauzama na radnom mestu ili nakon napornog treninga, nadoknadi deo izgubljene energije, a mogu se pronaći u raznim ukusima i sa dodatkom raznog zrnevlja.

Losos

Losos je riba bogata sa omega-3 masnim kiselinama, a koristan je i kad je osušen. Dobar je i za srce. Nije ni čudo što se uvek nalazi u vrhu gastronomskih ponuda i što je uvek cenjena namirnica.

Pomarandže

Zajedno sa grejpfrutom i limunom pomorandže su idealan izvor vitamina C. Jedna do dve pomorandže dnevno može sprečiti porast šećera u krvi. Može biti korisna i crna čokolada sa komadićima pomorandže.

Čips od kelja

U Srbiji nije toliko popularan, zapravo tek odnedavno se može naći u specijalizovanim trgovinama, ali je izuzetno koristan, Prepuna vlakana i vitamina, porcija čipsa od kelja ima prilično malo ugljenih hidrata.  Možete, naravno, napraviti čips od kelja i kod kuće. Ako odaberete aromatizovanu sortu čipsa od kejlja znajte da aroma obično dodaje samo gram ili dva ugljenih hidrata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
zecanin
19:03, 31. 10. 2021.
Odgovori

hvala vam na iscrpnim informacijama I uputima za ocuvanje I poboljsanje naseg zdravlja.

Ruznopache
6:33, 01. 11. 2021.
Odgovori

Al će da vam skoči pritisak kad vidite na računu kolko su vas neke namirnice koštale 😂

Jaco
18:14, 03. 11. 2021.
Odgovori

A samim tim i secer u krvi 😂

Suri
12:02, 25. 01. 2022.
Odgovori

Ako lososa zamenimo skusom, pistace pecenim kikirikijem, lebleblijama, orasima, ljustenim semenkama suncokreta, proteinske plocice napravimo sami od jaja, lana, susama, semenki suncokta, kikirikijem i jecmenog brasna… Mogucnosti su razne, sve ima i svoju jeftiniju varijantu.

Sabiha Buro
22:32, 02. 11. 2021.
Odgovori

Hvala za vas post bilo bi dobro da ima jos ovakvih informacija sta se smije koristiti a sta ne za Dijabetis .lijep pozdrav ..

Slavica
17:59, 03. 11. 2021.
Odgovori

Izuzetne edukacije.Nastavite,hvala!

Vesna
11:10, 06. 01. 2022.
Odgovori

Hvala na savetima

Bozica
4:49, 25. 08. 2023.
Odgovori

Hvala vam na divnim savjetima

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo