Pečeni losos i kremasti praziluk su odlična ideja ako u zamrzivaču imate filete lososa. Još bolje je ako ste kupili svežu ribu na pijaci, kao i praziluk. Evo predloga za jedno brzo, izuzetno zdravo i ukusno jelo.
Pečeni losos i kremasti praziluk – potrebni sastojci
- fileti lososa
- maslinovo ulje
- 5 strukova praziluka (samo beli i svetlozeleni delovi, isečeni dijagonalno)
- 1 kašika seckanog svežeg kapra
- 1/4 šolje slatke pavlake
- sok od limuna
- morska so
- crni biber
Kako pripremiti jelo
U tiganju zagrejte parče maslinovog ulja, dodajte praziluk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte pavlaku i pustite da praziluk ne omekša, posolite i pobiberite po ukusu. Kada dodate i kapar, promešajte i sklonite sa vatre. Dodajte malo limunovog soka i promešajte, a onda i druge začine.
Zagrejte u drugoj posudi nekoliko kašičica ulja. Filete lososa pospite solju i biberom. Kada je ulje vruće, dodajte lososa sa kožom nadole. Pecite nekoliko minuta, a zatim okrenite i na drugu stranu. Neka bude na vatri još kratko, prema vašem ukusu.
Na tanjir slažite naizmenično jedan filet lososa, fil sa kremastim prazilukom, pa još jednom ponovite.
Pečeni losos i kremasti praziluk koji možete spremiti deci
Da biste napravili verziju ovog jela prilagođenu deci, skuvajte lososa i praziluk na pari, iseckajte, odnosno izgnječite kada budu kuvani. Praziluk treba da bude mekan i staklast, a losos dobro prokuvan. Umesto slatke pavlake, dodajte kašičicu jogurta.
Dobili ste zdrav i ukusan obrok za celu porodicu, ali i za goste – najbolje od svega je što vam za pripremu neće biti potrebno previše vremena.