Naslovna / Ishrana

Poremećaj funkcije pankreasa zahteva „nemastan“ jelovnik

Priredio/la: S. M.|16:00 - 22. 12. 2021.

Egzokrina insuficijencija pankreasa je, na primer, digestivna bolest kada pankreas ne proizvodi dovoljno enzima za pravilno varenje hrane

poremećaj funkcije pankreasa Foto: Shutterstock

Poremećaj funkcije pankreasa zahteva posebnu hranu, a njeno pravilno unošenje je izuzetno važno kada imamo bolest koja oslabljuje imunitet. Ukoliko imate egzokrinu insuficijenciju pankreasa (EPI) konzumiranje nemasnih proteina i zdravih masti može pomoći u sprečavanju problema sa varenjem kao što su bol u stomaku i dijareja. Neke jednostavne i ukusne ideje za obrok mogu da pomognu da se osećamo bolje.

Poremećaj funkcije pankreasa „ne podnosi“ masnu hranu

Egzokrina insuficijencija pankreasa (EPI) je digestivna bolest u kojoj pankreas ne proizvodi dovoljno enzima za pravilno varenje hrane. Ako imate ovo stanje, verovatno vam nisu nepoznati bol u stomaku, gasovi i dijareja koji se mogu javiti nakon obroka. To posebno važi za obroke koji sadrži masnu hranu. Kod ljudi koji imaju egzokrinu insuficijenciju pankreasa mast može proći kroz creva a da se ne vari. Ipak, masti ne bi trebalo da se odreknetmo u potpunosti. Ishrana u slučaju egzokrine insuficijencije pankreasa bi trebala da obezbedi neke zdrave masti.

Preporučeni jelovnik za osobe sa problemom pankreasa

Kako bi se smanjili mogući simptomi gastroenteritisa, možda ćete želeti da se odreknete tradicionalna tri obroka dnevno i umesto toga spreći na pet ili šest malih obroka. Postoje brzi, ali i zdravi obroci koji mogu da umanje i tegobe pri egzokrinoj insuficijenciji pankreasa.

Ovsena kaša sa orasima

Ako imate egzokrinu insuficijenciju pankreasa možda biste želeli da započnete dan sa činijom ovsene kaše napravljene od mleka bez masti ili nemasnog mleka. To je dobar izvor vitamina A i D, koji pomažu u zaštiti imunološkog sistema i održavanju jakih kostiju. Pola šolje ovsa kuvanog sa pola šolje nemasnog mleka je oko 200 kalorija. Dodajte nekoliko oraha ili badema da povećate količinu zdravih vlakana i masti. Mleko obezbeđuje dodatni protein i kalcijum koji su vam potrebni kada imate egzokrinu insuficijenciju pankreasa a orasi doprinose vlaknima i zdravim mastima.

Omlet od belanaca sa povrćem

Omlet napravljen od belanaca i seckanog povrća, poslužen sa parčetom tosta od celog zrna pšenice, je još jedan dobar izbor za doručak. Jedno veliko, kuvano jaje ima oko 75 kalorija, ali belanca imaju samo oko 17 kalorija. Ukupan broj kalorija u omletu zavisiće od povrća koje koristite. Niskokalorično povrće uključuje spanać, paradajz i pečurke. Srednja kriška tosta od celog pšeničnog tosta sadrži oko 101 kaloriju i oko 17 grama ugljenih hidrata. Belanca obezbeđuju proteine, a povrće vas snabdeva vlaknima, kao i esencijalne vitamine i minerale. Za dodatne proteine i kalcijum dodajte parče sira sa niskim sadržajem masti.

Hrskave tortilje sa zelenim povrćem

Za ručak možete pripremiti ukusnu tako salatu. To podrazumeva hrskavu tortilju od kukuruznog brašna i zeleno povrće kao prilog. Možete kombinovati sa spanaćem, paprikom, lukom ili crnim pasuljem. Dodavanjem ribe možete povećati unos proteina. Ukoliko ste u prilici dodajte i avokado. To je odlična hrana jer obezbeđuje vlakna, beta-karoten, vitamine, kalijum i nezasićene masti.

Piletina sa tikvicom ili keljom

Pržena piletina bez kostiju i kože, takođe može biti dobar izbor. Pokrijte pileća prsa bez kostiju i kože mešavinom nemasnog običnog jogurta i senfa. Piletina obezbeđuje proteine, dok je jogurt dobar izvor kalcijuma. Odlilna je kombinacija sa tikvicama ili keljom. Možete dodati i prezlu.

Riba i pirinač odlična hrana za bolesne

Pečena riba pirinčem je još jedan zdrav obrok koji treba da uključite u svoju EPI ishranu. Preporučuje se  lagana riba poput bakalara. Napravite sos od pola kašike dižon senfa, jedne kašičice maslinovog ulja i jedne1 kašike svežeg soka od pomorandže. Dodajte malo soli i bibera. Zatim prelijte ribu i pecite na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta.Poslužite sa pola šolje pirinča i prilogom mekog kuvanog povrća, poput šargarepe ili spanaća. Ovaj zdravi obrok snabdeva vas proteinima, vlaknima i mastima koje su zdrave za srce u obliku omega-3.

Ćufte od ćuretine

Pomešajte mlevena ćureća prsa sa belancima, mrvicama hleba od celog pšeničnog hleba, nemasnim rendanim sirom, solju, biberom i origanom. Oblikujte ćufte i pecite dok ne dobiju zlatnožutu boju. Možete da napravite ćufte unapred i da ih zagrejete kasnije. Poslužite uz salatu prelivenu laganim prelivom od ulja i sirćeta. Ćufte su dobar izvor proteina, a salata obezbeđuje vlakna.

Narezana jabuka sa puterom od kikirikija

Zdrava ishrana za EPI i dalje može uključivati masti. Jedna ideja za laku užinu je da isečete jabuku na kriške i umočite ih u kašiku putera od kikirikija. Iako u Srbiji nije toliko popularan kao u SAD, puter od kikirikija je zdrava mast i obezbeđuje vlakna, vitamine i minerale, uključujući kalijum. Kašika putera od kikirikija sadrži oko 8 grama masti.

Grčki jogurt za više proteina

Nemasni grčki jogurt je odličan dodatak vašoj EPI ishrani. Pomešajte jogurt sa bobicama bogatim vlaknima ili dodajte malo seckanih oraha ili badema za dodatnu dozu vlakana, proteina i zdravih masti. Grčki jogurt obezbeđuje više proteina i ima manje ugljenih hidrata od običnog jogurta, a orašasti plodovi su lak način da dodate proteine i zdrave masti u vašu ishranu.

Voće za desert

Ovaj savet o ishrani je isti za ljude sa EPI kao i za sve ostale: preskočite kolačiće i slatkiše. Želite da izbegnete jednostavne šećere i prazne kalorije? U tom slučaju dobra alternativa je voćna salata napravljena od dinje, pomorandže, banane, jabuke i kruške. Ubacite malo grožđa ili bobica. Voće pruža puno vitamina, minerala i rastvorljivih vlakana. Takođe možete preliti svoju voćnu salatu prženim bademima ili orasima za porciju zdravih masti i uživanje u konzumaciji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
MarijaBgd
11:20, 23. 12. 2021.
Odgovori

Imam problem sa insulinskom rezistencijom,pa moram da vodim racuna sta jedem,kako bih regulisala insulin u krvi,a samim tim da sacuvam i pankreas. Zaista vodim racuna sta jedem kao i da pravim razmak izmedju jela,bez grickalica,secera…ali mi najvise pomaze dijetetski suplement kurkuma u kapsulama,koji mi i regulise insulinsku rezistenciju na prirodan nacin.Tako da toplo preporucujem i kurkumu kod preventive da ne dodje do problema sa pankreasom.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo