Naslovna / Ishrana

Domaći hleb sa začinskim biljem je zdrav, ukusan i aromatičan

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 16. 12. 2021.

Ukoliko ste alergični na gluten ili jednostavno želite da se hranite zdravije, možete da kombinujete razna brašna od celih zrna

domaći hleb Domaći hleb od celih zrna sa aromatičnim začinima ima i produženi vek trajanja, posebno ako je bez kvasca Foto: Shutterstock

Domaći hleb sa začinskim biljem ćete napraviti lako, uz malo umeća i mašte. Ukoliko imate celijakiju ili jednostavno želite da se hranite zdravije, birajte bezglutenska brašna i ona od celih zrna. U procesu mešanja različitih vrsta, ne zaboravite da je heljdino brašno najteže teksture, i da ne treba da čini više od 50 odsto mešavine sa drugim kombinacijama.

Posna pogača od lanenog brašna sa origanom i semenkama

Potrebno:

  • laneno brašno (3 šolje)
  • integralno pšenično brašno (2 šolje)
  • bademovo mleko (2 šolje)
  • kvasac (20 grama)
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike origana
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • razne semenke (golice, lana, suncokreta, susam)

Priprema: 

Zagrejte šolju bademovog mleka, pa u njoj rastvorite kvasac i šećer. Promešajte. Potom dodajte 5 kašika lanenog brašna i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom do 10 minuta. Dodajte so, maslinovo ulje, ostatak bademovog mleka i origano. Mešajte dok se smesa ne ujednači, zatim dodajte ostalo brašno. Umesite meko testo, uvijte ga u čistu krpu i ostavite na toplom 20 minuta.

Stavite papir za pečenje  u pleh, a testo razvaljajte u tanku koru. Istapkajte ga prstima i premažite maslinovim uljem, pa pospite semenkama. Ostavite na toplom još dvadesetak minuta, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Tvrdi mešani hleb sa majčinom dušicom

Potrebno:

  • izaberite tri od ovih vrsta brašna (ražano, laneno, proseno, ovseno, speltino, integralno pšenično – po 150 grama)
  • razne semenke (golica, suncokret, lan)
  • kisela voda (2 čaše)
  • soda bikarbona (1 kašika)
  • maslinovo ulje (1 kašika)
  • budevino ulje (1 kašika)
  • agava sirup (1/2 kašike)
  • eterično ulje majčine dušice (do 5 kapi, ili pola šake osušene majčine dušice)

Priprema:

Ovaj domaći hleb sa začinskim biljem je tvrd, i nećete moći da pojedete mnogo. Međutim, ima duži vek trajanja. U kiselu vodu dodati maslinovo i bundevino ulje, kao i sirup od agave. Polako dodavati kašiku po kašiku odabranih tipova brašna, pa sodu bikarbonu i zrnevlje. Na kraju dodajte majčinu dušicu. Zagrejati rernu na 220, a peći na 200 stepeni najduže do 45 minuta.

Hleb od ražanog brašna sa maslinama, čilijem i sušenim paradajzom

Potrebno:

  • ražano brašno (500 grama)
  • integralno pšenično brašno (200 grama)
  • mineralna voda (3 čaše)
  • maslinovo ulje (3 kašike)
  • laneno seme (1-2 kašike)
  • origano (po želji)
  • sušeni paradajz (nekoliko komada iseckati)
  • masline bez koštica (10 – 15 komada iseckati)
  • so (1 kašičica)
  • smeđi šećer (1 kašika)

Priprema:

Umesite testo od namirnica navedenih u receptu. Treba da bude srednje meko, i nemojte brinuti ako je lepljivo. Na kraju se dodaju sušeni paradajz, laneno seme i masline. Ako želite, i preko njega možete posuti razno zrnevlje.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40-45 minuta.

Fokača sa ruzmarinom od kokosovog brašna po keto pravilima

  • 3 jaja
  • kokosovo brašno (300 grama)
  • maslac  (30 grama)
  • sir (50 grama)
  • nemasna pavlaka za kuvanje (150 ml)
  • prašak za pecivo (1 kašičica)
  • mleveno laneno seme (2 kašike)
  • ruzmarin (prstohvat)
  • semenke suncokreta i origano (za posipanje)

Priprema:

Umutite jaja i dodajte so. Izmrvite sir, pa dodajte istopljeni maslac i pavlaku za kuvanje. Zatim, prašak za pecivo, pa kokosovo brašno, laneno seme i ruzmarin. Smesa treba da bude srednje gusta. Idealno je da se peče u posudi sa papirom za pečenje. Pospite fokaču suvim origanom i suncokretom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo