Domaći hleb sa začinskim biljem ćete napraviti lako, uz malo umeća i mašte. Ukoliko imate celijakiju ili jednostavno želite da se hranite zdravije, birajte bezglutenska brašna i ona od celih zrna. U procesu mešanja različitih vrsta, ne zaboravite da je heljdino brašno najteže teksture, i da ne treba da čini više od 50 odsto mešavine sa drugim kombinacijama.
Posna pogača od lanenog brašna sa origanom i semenkama
Potrebno:
- laneno brašno (3 šolje)
- integralno pšenično brašno (2 šolje)
- bademovo mleko (2 šolje)
- kvasac (20 grama)
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1 kašika soli
- 2 kašike origana
- 4 kašike maslinovog ulja
- razne semenke (golice, lana, suncokreta, susam)
Priprema:
Zagrejte šolju bademovog mleka, pa u njoj rastvorite kvasac i šećer. Promešajte. Potom dodajte 5 kašika lanenog brašna i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom do 10 minuta. Dodajte so, maslinovo ulje, ostatak bademovog mleka i origano. Mešajte dok se smesa ne ujednači, zatim dodajte ostalo brašno. Umesite meko testo, uvijte ga u čistu krpu i ostavite na toplom 20 minuta.
Stavite papir za pečenje u pleh, a testo razvaljajte u tanku koru. Istapkajte ga prstima i premažite maslinovim uljem, pa pospite semenkama. Ostavite na toplom još dvadesetak minuta, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Tvrdi mešani hleb sa majčinom dušicom
Potrebno:
- izaberite tri od ovih vrsta brašna (ražano, laneno, proseno, ovseno, speltino, integralno pšenično – po 150 grama)
- razne semenke (golica, suncokret, lan)
- kisela voda (2 čaše)
- soda bikarbona (1 kašika)
- maslinovo ulje (1 kašika)
- budevino ulje (1 kašika)
- agava sirup (1/2 kašike)
- eterično ulje majčine dušice (do 5 kapi, ili pola šake osušene majčine dušice)
Priprema:
Ovaj domaći hleb sa začinskim biljem je tvrd, i nećete moći da pojedete mnogo. Međutim, ima duži vek trajanja. U kiselu vodu dodati maslinovo i bundevino ulje, kao i sirup od agave. Polako dodavati kašiku po kašiku odabranih tipova brašna, pa sodu bikarbonu i zrnevlje. Na kraju dodajte majčinu dušicu. Zagrejati rernu na 220, a peći na 200 stepeni najduže do 45 minuta.
Hleb od ražanog brašna sa maslinama, čilijem i sušenim paradajzom
Potrebno:
- ražano brašno (500 grama)
- integralno pšenično brašno (200 grama)
- mineralna voda (3 čaše)
- maslinovo ulje (3 kašike)
- laneno seme (1-2 kašike)
- origano (po želji)
- sušeni paradajz (nekoliko komada iseckati)
- masline bez koštica (10 – 15 komada iseckati)
- so (1 kašičica)
- smeđi šećer (1 kašika)
Priprema:
Umesite testo od namirnica navedenih u receptu. Treba da bude srednje meko, i nemojte brinuti ako je lepljivo. Na kraju se dodaju sušeni paradajz, laneno seme i masline. Ako želite, i preko njega možete posuti razno zrnevlje.
Pecite u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
Fokača sa ruzmarinom od kokosovog brašna po keto pravilima
- 3 jaja
- kokosovo brašno (300 grama)
- maslac (30 grama)
- sir (50 grama)
- nemasna pavlaka za kuvanje (150 ml)
- prašak za pecivo (1 kašičica)
- mleveno laneno seme (2 kašike)
- ruzmarin (prstohvat)
- semenke suncokreta i origano (za posipanje)
Priprema:
Umutite jaja i dodajte so. Izmrvite sir, pa dodajte istopljeni maslac i pavlaku za kuvanje. Zatim, prašak za pecivo, pa kokosovo brašno, laneno seme i ruzmarin. Smesa treba da bude srednje gusta. Idealno je da se peče u posudi sa papirom za pečenje. Pospite fokaču suvim origanom i suncokretom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.