Naslovna / Ishrana

Nordijska dijeta ne „topi“ kilograme, ali značajno poboljšava zdravlje

Priredio/la: D. T.|12:00 - 24. 03. 2022.

Nordijska dijeta nije zasnovana na brojanju kalorija, bazirana je na zdravim ugljenim hidratima i masnoćama koje su potrebne našem telu

nordijska dijeta Ni jedan od učesnika istraživanja koji je primenjivao nordijsku dijetu nije smršao, ali su uočeni niži nivoi triglicerida Foto: Shutterstock

Nordijska dijeta koncipirana je na upotrebi bobičastog voća, ribe, korenastog povrća i uljanoj repici. Slično kao i mediteranska dijeta, ovakav način ishrane može da reguliše krvni pritisak, smanji upale i nivo masnoća u krvi. I pored višestrukih zdravstvenih koristi nije „čarobni štapić“ za gubitak kilograma.

Smiruje blage upale

Stručnjaci iz Skandinavije istraživali su metaboličke efekte nordijske dijete na nivo glukoze, masnoća i inflamatorne markere, na osnovu ispitivanja iz 2013. Prilikom ispitivanja metabolita u krvi i urinu učesnika, otkrili su vezu između ovakvog načina ishrane i pozitivnog uticaja na blaže upalne procese u organizmu, lipidni profil i nivo glukoze u krvi.

Bolje regulisana glukoza

U studiji iz 2013. učestvovalo je 200 učesnika sa prekomernom težinom i metaboličkim sindromom, prosečne starosti 55 godina. U početku tokom četiri nedelje ispitanici su se hranili na uobičajeni način, potom su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je povećala unos proizvoda od celog zrna, ječma, raži, povrća i bobičastog voća, a duga više koristila proizvode od pšenice sa niskim sadržajem vlakana, rafinisani beli hleb i testeninu.

Obe dijete su bile koncipirane na sličnom broju kalorija u toku jednog dana. Istraživači su pratili učesnike tokom 18 ili 24 nedelje, upitivani su i uzorci krvi i urina na početku i na kraju primene određenog načina ishrane.Analizirani su podaci 98 učesnika koji su primenjivali nordijsku dijetu i 71 učesnika u kontrolnoj grupi. Uočeno je da su osobe na nordijskoj dijeti imali bolje regulisane nivoe glukoze, masnoće u krvi i niži kardiometabolički rizik.

Niko nije smršao

Ni jedan od učesnika istraživanja koji je primenjivao nordijsku dijetu nije smršao, ali su uočeni niži nivoi triglicerida. I pored toga što nije uočen gubitak kilograma, nordijska dijeta je dosta dobro uticala na opšte zdravstveno stanje učesnika studije. Riba, laneno seme, suncokret i uljana repica su neke od osnovnih namirnica koje se koriste u nordijskoj dijeti sadrže dosta zdravih masnoća.

– Možemo samo da nagađamo zašto promena sastava masnoća koristi našem zdravlju. Izbegavanje visoko prerađenih namirnica i zasićenih masnoća pozitivno deluje na zdravlje. U nordijskoj dijeti više su zastupljene omega-3 i omega – 6 masne kiseline koje imaju dobre efekte na zdravlje i pored toga što ne utiču na smanjenje telesne težine – naglašava jedan od autora studije Lars Ove Dragsted.

Dr Christopher Gardner sa Univerziteta Stanford, koji nije uključen u studiju smatra da ovi nalazi nisu iznenađujući.

– Naglasak je bio na bobičastom voću, povrću, ribi, integralnim žitaricama, mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti i ulju uljane repice. Ispitanici koji su koristili nordijsku dijetu unosili su manje količine zasićenih masti, više nezasićenih masti, više vlakana i manje natrijuma. Sve ovo blagotvorno utiče na masnoće, glukozu, krvni pritisak, upalne procese – ističe Gardner.

Kalorije se ne broje

Stručnjaci koji su istraživali ovaj način ishrane ipak tvrde da se na osnovu ovih prvih pozitivnih nalaza ne mogu donositi prerani zaključci, jer je studija obuhvatila mali broj osoba.

Nordijska dijeta nije zasnovana na brojanju kalorija. Nordijska dijeta je bazirana na zdravim ugljenim hidratima i masnoćama koje su potrebne našem telu. Potrebno je izbegavati brzu hranu, aditive, mesne prerađevine. Ne savetuje se ni upotreba sokova i šećera. Crveno meso se koristi u manjim količinama. Naglasak je na svežim i sezonskim namirnicama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo