Naslovna / Ishrana

Voda je osnova života, a da li treba da je pijemo i kada nismo žedni

Priredio/la: D. T.|11:00 - 18. 07. 2022.

Oko 60 odsto tela odraslog čoveka sastoji se od vode, koja reguliše telesnu temperaturu i pomaže nam da se oslobodimo toksina

voda čaša Zdravstvene prednosti vode podržane su naučnim istraživanjima Foto: Shutterstock

Voda je osnova života, bez nje nisu moguće osovne životne funkcije. Nedovojne količine vode mogu da dovedu do bolesti i smrti. Oko 60 odsto tela odraslog čoveka sastoji se od vode, koja reguliše telesnu temperaturu i pomaže nam da se oslobodimo toksina. I pored svega mnoge osobe ne unose dovoljne količine vode, a mnoge mešaju osećaj gladi i žeđ. Najbolje vreme da pijemo vodu, je ujutro posle buđenja. Tokom noći organizam nije dobijao dovoljne količine vode, a ovaj nedostatak može se nadoknaditi jutarnjom čašom vode sa limunom, koja će omogućiti bolji metabolizam, vitamin C, antioksidanse.

Nadoknada tečnosti usled znoja

Organizam gubi više tečnosti kada se znojimo u sauni ili na toplom letnjem danu, ili kada je velika vlaga. Takođe prilikom neke fizičke aktivnosti mišići se zagrevaju, a telo se znoji u pokušaju da se oslobodi viška toplote. Najbolje vreme da pijemo vodu jeste i pre, tokom ili posle fizičkog angažmana. Savet je da se voda tokom fizičke aktivnosti postepeno nadoknađuje kao i posle treninga.

Voda je važna kada smo bolesni

Hidratacija je ključna za oporavak kada smo bolesni. Stanja kao što su dijareja, povišena telesna temperatura, povraćanje mogu usloviti veliki gubitak vode. Stručnjaci ne savetuju u ovakvim uslovima upotrebu kofeina ili alkoholnih pića koja mogu dovesti do dodatnog gubitka tečnosti.

Voda u avionu i na masaži

Na višim visinama vazduh u avionu je sve suvlji, kako biste se izborili s ovim problemom savetuje se da se naročito tokom dugog leta organizam snabdeva dovoljnim količinama vode. Ukoliko popijemo čašu vode pre masaže, mišići nam postati elastičniji.

PMS i voda

Predmenstrualne tegobe i nadimanje mogu se smanjiti dovoljnim količinama vode. Bitno je unositi vodu pre i tokom menstruacije. Skorije istraživanje mladih žena koje pate od dismenoreje, veoma bolnih menstruacija, naglašava da adekvatan unos vode ublažava bolove i kontroliše količinu krvarenja.

Šta kada nemamo dovoljno energije?

Osećate da nema više dovoljno energije da nastavite naporan radni dan, savet je da umesto velike šolje kafe popijete čašu vode. U ovu vodu možete dodati limun ili neku drugu prirodnu aromu. Kada organizam nema dovoljne količine vode, loše smo raspoloženi, slabije je pamćenje i vizuelna percepcija, naglašava časopis British Journal of Nutrition.

Da li ste znali da skoro tri četvrtine mozga sadrži tečnost? U slučaju da nemamo dovoljne količine vode može doći do poremećaja u koordinaciji pokreta,  problema sa kratkoročnim pamćenjem,  pažnjom i izdržljivošću. Ukoliko se osećamo umorno i konfuzno umesto kofeina odaberite vodu, savetuju stručnjaci.

Kada je za glavobolju kriv nedostatak vode

U jednom od 10 slučajeva, dehidracija je okidač za pojavu migrene. I najmanji manjak vode pojedinim osobama može izazvati jaku glavobolju. U nekim slučajevima je moguća i pojava konfuznih stanja. Savet je da osobe sklone migrenama uvek imaju pri ruci flašicu vode.

Voda se pije pre jela

Telesna težina se može regulisati ukoliko pre obroka popijemo čašu vode. U maloj studiji tokom 12 nedelja istraživano je kako voda može da pomogne pri primeni dijeta za regulaciju telesne težine. Osobe koje su 30 minuta pre jela popile jednu čašu vode, postigle su  bolje rezultate u odnosu na grupu koja nije pre obroka pila vodu.

Voda je ipak više od načina da se osećamo sitima. Voda može ubrzati metabolizam. Istraživanje u kojem je učestvovalo 50 devojaka sa viškom kilograma pokazalo je da voda ubrzava metabolizam i proces sagorevanja masnoća. Ove devojke su smršale bez nekih velikih promena u načinu ishrane pošto su pile po 2 šolje vode pola sata pre doručka, ručka i večere.

Preporučene količine

Američka akademija nauka, inženjerstva i medicine National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine preporučuje za zdrave osobe  15,5 šolja vode dnevno za muškarce i 11,5 šolja vode za žene. Ove količine su sastavljene iz obične vode, ali i svih izvora tečnosti i hrane. Preporučena količina vode zavisi od zdravstvenog stanja, nivoa fizičke aktivnosti, klimatskih uslova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo