Naslovna / Ishrana

Tajna zdravlja kavkaskih naroda je u napitku uz koji se lakše podnose vrućine

Priredio/la: D. T.|12:00 - 24. 07. 2022.

Jedna od zdravstvenih prednosti ajrana je i to što se laktoza (mlečni šećer) razlaže na jednostavne komponente. Smatra se da je zato odlično sredstvo za osobe koje pate od probavnih problema

ajran Ajran je tradicionalni napitak na Bliskom Istoku i Maloj Aziji Foto: Shutterstock

Ajran je tradicionalni napitak na Bliskom Istoku i Maloj Aziji i način na koji narodi koji žive na ovim prostorima lakše ponose žarka leta. Ajran je mlečni napitak koji sadrži elektrolite koji sprečavaju dehidraciju koja može i kod zdravih osoba izazvati jaku glavobolju, vrtoglavicu i zatvor. Ajran je tradicionalno piće koje piju ljudi koji  su tokom leta izloženi jakom suncu i vrućini.

Ajran reguliše varenje, gasi žeđ

Ajran je mlečni napitak za koju je čula većina osoba koja je boravila u Turskoj, ali nije kako se smatra tradicionalno tursko piće. Nije do kraja poznato ko je prvi počeo da koristi mlečni napitak sličan kefiru, veruje se da je domovima ajrana Turska, ali piće je veoma popularno i u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku. Koristi se i u nekim delovima Balkanskog poluostrva. Ovaj mlečni napitak posebno je dobar za crevnu floru jer se u njega dodaje i malo soli. Reguliše tokom vrelih letnjih meseci varenje i odlično gasi žeđ. Sadrži vitamine A i D, masnoće, minerale, belančevine.

Kako deluju bakterije mlečne kiseline?

Ajran se pravi od kvasca koji sadrži bakterije mlečne kiseline. Jedna od zdravstvenih prednosti ovog mlečnog napitka je i to što se laktoza (mlečni šećer) razlaže na jednostavne komponente. Smatra se da je zato odlično sredstvo za osobe koje pate od probavnih problema tokom leta u vidu neprijatnih gasova i nadimanja.

Recept za ajran

Postoji dosta osnovnih recepata za ajran, neko ga sprema sa jogurtom, ali smatra se da je osnovni sastojak pravog ajrana kiselo mleko. Ovo je jeftin napitak koji se brzo i jednostavno priprema. Za tradicionalni ajran potrebno je kiselo mleko, hladan voda i malo soli.

Napitak se priprema od iste količine kiselog mleka i vode, ako na primer koristite pola čaše kiselog mleka, dodajte u preostalu polovinu pola čaše vode i sasvim malo soli. Prema tradicionalnoj recepturi u jedan litar napitka dodaje se 5 do 10 grama soli. Pravi ajran mora da ima penu, pa se smesa promeša blenderom ili štapnim mikserom.

Po svom ukusu

Ajran uvek možete da napravite prema svom ukusu, neki ljudi koriste odnos kiselog mleka i vode 1:1, 2:1, pa čak i 1/2:1. So je obavezni sastojak  pa je savet da se doda uvek malo soli, s tim da se recept može prilagoditi ličnom ukusu, pa napraviti tanji ili jači napitak.

Ovo je osnovni recept u koji se mogu dodati izrendani krastavac, nana, izgnječena banana i/ili ananas.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo