Ultra-prerađena hrana je kategorija NOVA food classification system klasifikacije hrane, koju su osmislili istraživači iz Centra za epidemiološke studije o zdravlju i ishrani pri School of Public Health na University of Sao Paulo u Brazilu. Ultra-prerađena hrana podrazumeva proizvode napravljene u industrijskom okruženju od sastojaka koji su uglavnom ili u potpunosti napravljeni u laboratoriji, ili ekstrahovani iz hrane, a u fokus istraživanja došla je otkako je dokazano da ovakva hrana izaziva srčana oboljenja, karcinom i smrt. Analize su takođe pokazale da je ultra-obrađena hrana uzrok povećanja telesne težine, posebno kod žena.
NOVA sistem klasifikuje hranu u četiri različite grupe:
Uopšteno govoreći, ultra-prerađena hrana može da se identifikuje u proizvodu ako je bar jedna stavka na listi sastojaka karakteristična za grupu ultra-prerađene hrane, koja je definisana sledećim:
Primeri ultra-prerađene hrane su:
Dr Fang Fang Zhang, profesorka na Tufts University i jedan od autora studije o kolorektalnom karcinomu podseća da u ultra-prerađenu hranu spada i prerađeno meso, koje ima malo dijetalnih vlakana.
– Ultra-obrađena hrana je takođe energetski gusta i sadrži visok nivo dodatih šećera, što doprinosi gojaznosti, poznatom faktoru rizika za pojavu kolorektalnog karcinoma – naglašava dr Zhang, navodeći da je ta činjenica motivisala naučnike da proučavaju vezu između konzumiranja ultra-obrađene hrane i rizika od raka debelog creva u populaciji odraslih.