Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Ishrana na bazi biljaka zaslužna za manji rizik od raka debelog creva, kažu istraživači

Priredio/la: S.St.
11:00 - 05. 12. 2022.

Sve je više dokaza koji podržavaju ideju da je zdrava ishrana zasnovana na biljkama povezana sa manjim rizikom od raka creva

Ishara na bazi biljaka Zdrava hrana može da pomogne u smanjenju rizika od raka Foto: Shutterstock

Ishrana na bazi biljaka, puno celih žitarica, svežeg voća i povrća može smanjiti rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma, pokazala je velika studija.

Životne navike i kolorektalni karcinom

Rak debelog creva, takođe poznat kao rak creva, debelog creva ili rektuma, treći je najčešće dijagnostikovani i drugi najsmrtonosniji rak u Sjedinjenim Državama. Prema podacima Registra za rak Srbije, rak debelog creva je drugi vodeći uzrok obolevanja u ženskoj (iza raka dojke) i muškoj populaciji (iza raka pluća) Srbije. Većina ljudi sa dijagnozom kolorektalnog karcinoma stariji su od 50 godina.

Međutim, tokom poslednjih godina, slučajevi kod starijih ljudi počeli su da opadaju, ali incidencija među mlađima raste. Međutim, ove promene mogu da budu posledica efikasnijeg skrininga raka debelog creva.

Rizik od raka debelog creva raste s godinama. Drugi faktori rizika na koje ljudi ne mogu da utiču su porodična istorija raka debelog creva, inflamatorne bolesti creva – kao što je Kronova bolest – i određeni genetski sindromi

Međutim, postoji mnogo faktora životnih navika koji takođe utiču na rizik osobe od kolorektalnog karcinoma. Faktori koji će verovatno povećati rizik su:

  • ishrana sa malo vlakana, voća i povrća
  • nedostatak fizičke aktivnosti
  • ishrana bogata mastima i crvenim ili prerađenim mesom
  • prekomerna težina i gojaznost
  • pušenje i preterano konzumiranje alkohola.

Nekoliko studija istraživalo je vezu između ishrane i kolorektalnog karcinoma, otkrivajući da tipična zapadnjačka ishrana koja sadrži mnogo masti, crvenog mesa i prerađenog mesa povećava rizik. Smanjenje ove hrane i povećanje količine hrane bogate dijetalnim vlaknima povezano je sa smanjenjem rizika. Biljne namirnice imaju tendenciju da budu bogate dijetalnim vlaknima, ali samo u neprerađenom stanju.

Studija objavljena u BMC Medicine otkrila je da je ishrana bogata zdravom biljnom hranom – integralnim žitaricama, svežim voćem i povrćem – povezana sa manjim rizikom od kolorektalnog raka kod muškaraca. Nezdrava biljna hrana – rafinisane žitarice, voćni sokovi i dodati šećeri – ne deluje povoljno na rizik od raka.

– Ova američka studija dopunjuje mnoge postojeće dokaze o prednostima uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem i vlaknima i za muškarce i za žene – kaže Beth Vincent, menadžer zdravstvenih informacija u Cancer Research UK (CRUK).

Studija sa velikim brojem učesnika

U studijsku grupu bilo je uključeno 79.952 muškarca i 93.475 žena koji su praćeni u proseku 19,2 godine. Svi učesnici bili su sa Havaja ili iz oblasti Los Anđelesa i starosti između 45 i 75 godina u trenutku upisa. 

Na početku studije, istraživači su procenili uobičajenu ishranu učesnika na osnovu upitnika koji su sami popunili. Učesnici su morali da prijave koliko često i koliko su jeli od više od 180 različitih namirnica i pića. Birali su između četiri opcije koje su se odnosile na veličine porcija i učestalosti u rasponu od nikada do četiri puta dnevno.

Na osnovu njihovih odgovora, istraživači su izračunali dnevni unos energije i hranljivih materija, a zatim izračunali tri indeksa biljne ishrane – ukupni (PDI), zdravi (hPDI) i nezdravi (uPDI).

Istraživači su definisali integralne žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašaste plodove, mahunarke, čaj i kafu kao zdravu biljnu hranu. Manje zdrava biljna hrana je uključivala rafinisane žitarice, voćne sokove, krompir i dodate šećere.

Da bi postigli visok hPDI rezultat, učesnici su morali da imaju visok unos zdrave biljne hrane i nizak unos manje zdrave biljne hrane.

Ishrana na bazi biljaka i rizik smanjen kod nekih muškaraca

Sve u svemu, ishrana na bazi biljaka, posebno zdrava biljna ishrana, bila je povezana sa smanjenim rizikom od kolorektalnog raka kod muškaraca, ali ne i kod žena. 

Istraživači navode da „koristi od biljne ishrane mogu da variraju u zavisnosti od pola, rase i etničke pripadnosti i anatomske podlokacije tumora”.

Ograničenja studije

Studija je imala veliki uzorak, dugo vreme praćenja i rasnu i etničku raznolikost u ispitivanoj populaciji. Međutim, autori priznaju neka ograničenja studije, uključujući moguću pristrasnost odabira u odnosu na to ko je odgovorio na upitnike i negativnu ocenu svih namirnica životinjskog porekla.

Nekoliko drugih studija pokazalo je da neka hrana životinjskog porekla može biti korisna. Dve recenzije su otkrile da i riba i mlečni proizvodi mogu smanjiti rizik od raka debelog creva.

Beth Vincent smatra da rezultatima studije treba prići s oprezom:

– Istraživanje je pokušalo da uporedi „zdravu biljnu hranu” i „nezdravu biljnu hranu” i otkrilo je vezu sa rakom creva kod muškaraca. Ali zbog dizajna studije, i sami autori priznaju da ne možemo previše da objasnimo njihovim rezultatima. Studija se oslanjala na ljude koji se sećaju šta su jeli pre godinu dana. Takođe, se pretpostavilo da je ishrana učesnika ostala ista tokom mnogo godina i da su svi proizvodi od mesa i životinjskog porekla nezdravi – što nije slučaj.

Ishrana na bazi biljaka i zdrava ishrana su ključne

Ova studija dopunjuje sve veći broj dokaza da ishrana i životne navike igraju ključnu ulogu u riziku od raka.

Vincent se slaže, dajući sledeći savet: 

Dobro izbalansirana ishrana može da pomogne u održavanju zdrave težine, što smanjuje rizik od raka. Ne treba pušiti, treba smanjiti alkohol i biti bezbedan na suncu – drugi su važni načini da smanjimo rizik od raka.

Jedna studija sugeriše da je do 35 odsto karcinoma povezano sa ishranom. A ishrana može u velikoj meri da utiče na rizik od kolorektalnog karcinoma.

Kako bi se smanjio rizik od raka debelog creva, Američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje da u ishranu treba uključiti puno povrća, voća i celih žitarica i ograničiti količinu mesa.

Prof. Jihye Kim, sa Univerziteta Kyung Hee, koja je jedna od autora studije, kaže:

– Spekulišemo da bi antioksidansi koji se nalaze u hrani kao što su voće, povrće i integralne žitarice mogli da doprinesu smanjenju rizika od raka debelog creva suzbijanjem hronične upale, što može dovesti do raka. Kako muškarci imaju tendenciju da imaju veći rizik od kolorektalnog karcinoma nego žene, mislimo da bi ovo moglo pomoći da se objasni zašto je konzumiranje veće količine zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog creva kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Zaključak autora da „poboljšanje kvaliteta biljne hrane i smanjenje potrošnje životinjske hrane može da pomogne u prevenciji kolorektalnog karcinoma” može biti malo optimističan, ali njihova studija svakako doprinosi dokazima da zdrava ishrana može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od raka.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend