Ishrana

Kafa na prazan stomak izaziva gorušicu, nadimanje i gasove, šta je mit a šta istina

Priredio/la: D. T.

Doktori nas često upozoravaju da jednostavno pratimo naše telo i reagujemo na nešto neuobičajno. Svako ima drugačiji metabolizam pa neće svi isto reagovati na kafu na prazan stomak

Kafa na prazan stomak može kod osoba sa osetljivim stomakom izazvati mučninu, nadimanje, neprijatne gasove.  Velika većina stručnjaka za ishranu ne preporučuje konzumaciju kafe pre doručka, posebno onim osobama koje pate od gorušice. Prema novijim tvrdnjama, kafa na prazan stomak može da utiče i na funkcionisanje hormona, da izazove akne, neprijatno podrigivanje, pa čak i anksioznost.

Da li kafa na prazan stomak pospešuje lučenje kortizola?

Kafa na prazan stomak utiče na lučenje hormona stresa kortizola, glasi jedna od pretpostavki. Kafa se brže apsorbuje ako se konzumira pre jela, s tim da, ipak, kod velike većine osoba neće dovesti organizam u stanje hormonske neravnoteže, navodi prof. dr William R. Lovallo sa The University of Oklahoma Health Sciences Center.

Kortizol je hormon koji se i bez kofeina više luči u jutarnjim satima i priprema organizam za radni dan, tako da navodi da kafa na prazan stomak pospešuje lučenje „hormona stresa“ nemaju naučnu osnovu. Većina istraživanja navodi i zdravstvene prednosti kafe, koja prema nedavnim studijama sadrži antioksidanse koji nas štite od hroničnih bolesti.

Kafa na prazan stomak izaziva nadimanje?

Kafa pre jela nekada izazva neprijatno nadimanje, ali ne može se dovesti u direktu vezu sa lučenjem kortizola. Kofein stimuliše varenje, pa nekada izaziva gasove i nadimanje. Konzumacija kafe sa mlekom, posebno izaziva neprijatno nadimanje kod preosetljivih na mlečne proizvode.

Nekim osobama sa osetljivijim probavnim sistemom zato se savetuje doručak pre prve jutarnje kafe. Kofein može uticati na jače lučenje želudačne kiseline, probavne smetnje i nadimanje. Dodaje se i da na varenje deluje upotreba nekih lekova, fizička aktivnost, psihičko stanje.

Kome verovati?

Sve više je studija i različitih mišljenja pa se postavlja opravdano pitanje: „Kome verovati?“. Većina stručnjaka smatra, da nema dovoljno dokaza koji bi mogli u potpunosti opravdati važnost doručka pre prve kafe. Studija iz 2020. preporučuje doručak pre jutarnje kafe.

Glavni autor ove studije dr Harry A. Smith sa The University of Bath naglašava ipak da je ova pretpostavka usputna napomena istraživanja, koje je pre svega ispitivalo uticaj nesanice na metabolizam. U ovoj studiji se navodi da kod osoba koje pate od nesanice jutarnja kafa može uticati na kontrolu šećera. Ističe se i da ovaj naučni tim nije ispitivao dugoročno delovanje konzumacije kafe na zdravlje.

Pratite svoje telo

Doktori nas često upozoravaju da jednostavno pratimo naše telo i reagujemo na nešto neuobičajno. Svako ima drugačiji metabolizam, pa neće svi isto reagovati na kafu na prazan stomak. U slučaju problema sa varenjem predlog je da pre prve kafe doručkujemo.

Najnovije studije tvrde da odrasle zdrave osobe mogu da konzumiraju 400 mg kofeina ili 4 do 5 šoljica kafe, bez bilo kakvih nuspojava. Kofein, ipak, na svakog različito deluje pa se osobama osetljivim na kofein savetuje upotreba čaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.