Ishrana

Kako brza hrana povećava šanse za oboljenje jetre

Priredio/la: S.St.

Ranije studije su otkrile da konzumiranje brze hrane povećava šanse za gojaznost. Novo istraživanje u SAD ispituje da li popularna američka ishrana utiče na stopu oboljenja jetre

Brza hrana povezana je sa nealkoholnom masnom bolešću jetre, pokazuju nedavno objavljeni podaci projekta Keck Medicine sa USC. Ovo istraživanje otkrilo je da oni koji žele da u svojoj ishrani smanje brzu donose pravu oduku za svoje zdravlje.

Brza hrana zaslužna za povećano prisustvo masti u jetri

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) o potrošnji brze hrane, ova vrsta ishrane glavna je u Americi, sa preko 36 odsto odraslih u SAD-u koji svakog dana jedu brzu hranu.

Jetra je drugi po veličini organ u telu posle kože. Ona pomaže u podeli hranljivih materija i otpada dok prolaze kroz probavni sistem. Bolest jetre može da se odnosi na više stanja, a studija objavljena sredinom meseca prvenstveno se fokusira na nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD). Ova bolest uzrokovana je povećanim prisustvom masti u jetri. U glavne simptome bezalkoholne bolesti masne jetre spadaju umor i bol ili nelagodnost u gornjem desnom delu stomaka.

Nealkoholna masna bolest jetre uobičajeni je oblik hronične bolesti jetre u SAD. Kod osoba sa ovom bolešću mogu da se razviju agresivniji oblici koji mogu da napreduju do otkazivanja jetre. Ova bolest, nealkoholni steatohepatitis, ima iste posledice kao i oblici koji nastaju usled velike konzumacije alkohola. Glavni prethodnik nealkoholne bolesti masne jetre je gojaznost. Dr Ani Kardashian, glavni autor novog istraživanja i hepatolog sa Keck Medicine, u saopštenju za javnost Keck Medicine USC ističe:

– Zdrava jetra sadrži malu količinu masti, obično manje od 5 procenata, a čak i umereno povećanje masti može dovesti do nealkoholne masne bolesti jetre. Ozbiljan porast masti u jetri kod osoba sa gojaznošću ili dijabetesom posebno je upadljiv, a verovatno zbog činjenice da ovi uslovi izazivaju veću podložnost nagomilavanju masti u jetri.

Opcije u domenu brze hrane u SAD su brojne. Dr Kardashian kaže da se potrošnja brze hrane značajno povećala u poslednjih 50 godina, ali i da je COVID-19 poslednjih godina značajno učestvovao u njenom porastu. Popularne opcije brze hrane sa „drive-thru” bile su tokom pandemije mnogo lakše dostupne nego odlazak u mnoge restorane sa kompletnom uslugom.

Što je viša ekonomska klasa kojoj pojedinac u SAD pripada, to je verovatnoća veća da će konzumirati brzu hranu, navodi se u podacima CDC-a. 

U studiju Keck Medicine iz USC bilo je uključeno 4.000 odraslih i upoređivala su se merenja njihove masne jetre sa potrošnjom brze hrane. Brojevi iz ankete pokazuju da je 52 odsto konzumiralo neku vrstu brze hrane, a 29 procenata njih unosilo je jednu petinu ili više dnevnih kalorija iz brze hrane. Samo kod ovih 29 odsto zabeležen je porast nivoa masti u jetri.

Prehrambeni artikli klasifikovani kao brza hrana u ovoj studiji bili su pica ili hrana sa „drive-thru” ili iz lokala bez konobara.

Ako jedu jedan obrok dnevno u restoranu brze hrane, ljudi možda misle da sebi ne nanose štetu. Međutim, ako je taj jedan obrok jednak najmanje jednoj petini njihovih dnevnih kalorija, time svoju jetru dovode u opasnost – kaže dr Kardashian.

Izbacivanje namirnica sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i napitaka zaslađenih šećerom iz ishrane pomoći će u borbi protiv dodatnih kalorija sa malom nutritivnom koristi. Konzumiranje nemasnog mesa, hrane sa niskim sadržajem masti bogate kalcijumom i zdravih porcija voća i povrća umesto pržene hrane može da bude od velike koristi.

Odličan način za borbu protiv gojaznosti je fizička aktivnost u kombinaciji sa dobrim navikama u ishrani. U Americi, odraslima se preporučuje 150 minuta vežbanja nedeljno i 60 minuta igre dnevno za decu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.