So se nalazi u skoro svemu što jedemo, ali, neka hrana skriva mnogo više soli nego što je pretpostavljamo i tako stvara rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija. Studije pokazuju da smanjenje natrijuma u ishrani može da smanji krvni pritisak – smanjujući tako rizik od moždanog udara, srčane insuficijencije i drugih zdravstvenih problema.
Stručnjaci preporučuju da odrasli dnevno ne treba da unose više od 1.5 do 2.3 grama soli dnevno, dok ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima treba da je još manje konzumiraju. Preporuke dnevnog unosa otvaraju i temu koja je so zdravija – kuhinjska ili morska? Morska so se generalno prodaje kao „prirodna“ i „zdravija“ alternativa, a glavne razlike između morske i kuhinjske soli su u ukusu, teksturi i obradi. Morska so ima jači ukus, međutim, ono što ljudi treba da imaju na umu je da i morska i kuhinjska so imaju istu količinu natrijuma po težini. The American Heart Association navodi da kašičica kuhinjske soli ima oko 2.3 gr natrijuma, dok kašičica morske soli može da sadrži manje natrijuma samo zato što manje kristala soli stane na kašiku.
Kako bi se smanjio rizik od prekomerne doze natrijuma u organizmu, savet lekara je da treba izbegavati dosoljavanje hrane tokom obroka. Umesto soli preporuka je da se hrana začini prirodnim zamenama kao što su limun, đumbir, kari, sušeno bilje (kao što su lovorov list, bosiljak i ruzmarin), luk, beli luk. Nažalost, veliki deo natrijuma u ishrani savremenog čoveka, i to čak više od 70 odsto, dolazi iz prerađene i upakovane hrane. Te namirnice mogu da budu bogate natrijumom čak i ako nisu slane. U prerađenu hranu koja krije dosta soli spadaju:
Proveravanje etiketa jedini je način da se sazna koliko natrijuma ima u nekoj hrani. Savet je da se prilikom kupovine prerađene hrane izabere ona koja ima oznaku „bez natrijuma“ ili onu sa veoma niskim sadržajem natrijuma. Takođe, treba imati u vidu da se količina natrijuma navedena na etiketi sastojka odnosi na određenu veličinu porcije, pa ukoliko se pojede više od navedene veličine porcije, uneće se i više natrijuma.
Američko udruženje za srce ima, na primer, listu od 6 popularnih namirnica sa visokim sadržajem natrijuma pod nazivom „slana šestica“. Na toj listi nalaze se: