Ishrana

So se krije u nekoj hrani iako nije slana i tako uvećava rizik od moždanog udara

Priredio/la: I. V.

Neka hrana u sebi skriva mnogo soli i tako podiže krvni pritisak, koji može povećati rizik od moždanog udara, srčane insuficijencije i dovesti do drugih zdravstvenih problema

So se nalazi u skoro svemu što jedemo, ali, neka hrana skriva mnogo više soli nego što je pretpostavljamo i tako stvara rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija. Studije pokazuju da smanjenje natrijuma u ​​ishrani može da smanji krvni pritisak – smanjujući tako rizik od moždanog udara, srčane insuficijencije i drugih zdravstvenih problema.

Koja je zdravija – kuhinjska ili morska so

Stručnjaci preporučuju da odrasli dnevno ne treba da unose više od 1.5 do 2.3 grama soli dnevno, dok ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima treba da je još manje konzumiraju. Preporuke dnevnog unosa otvaraju i temu koja je so zdravija – kuhinjska ili morska? Morska so se generalno prodaje kao „prirodna“ i „zdravija“ alternativa, a glavne razlike između morske i kuhinjske soli su u ukusu, teksturi i obradi. Morska so ima jači ukus, međutim, ono što ljudi treba da imaju na umu je da i morska i kuhinjska so imaju istu količinu natrijuma po težini. The American Heart Association navodi da kašičica kuhinjske soli ima oko 2.3 gr natrijuma, dok kašičica morske soli može da sadrži manje natrijuma samo zato što manje kristala soli stane na kašiku.

Koje namirnice skrivaju dosta soli iako nisu slane

Kako bi se smanjio rizik od prekomerne doze natrijuma u organizmu, savet lekara je da treba izbegavati dosoljavanje hrane tokom obroka. Umesto soli preporuka je da se hrana začini prirodnim zamenama kao što su limun, đumbir, kari, sušeno bilje (kao što su lovorov list, bosiljak i ruzmarin), luk, beli luk. Nažalost, veliki deo natrijuma u ishrani savremenog čoveka, i to čak više od 70 odsto, dolazi iz prerađene i upakovane hrane. Te namirnice mogu da budu bogate natrijumom čak i ako nisu slane. U prerađenu hranu koja krije dosta soli spadaju:

  • Zamrznuti obroci
  • Konzervirana ili kisela hrana/turšija
  • Užine poput sendviča
  • Suhomesnati, delikates proizvodi
  • Sir
  • Začini, sosevi i prelivi
  • Hleb
  • Žitarice
  • Sokovi.

Proveravanje etiketa jedini je način da se sazna koliko natrijuma ima u nekoj hrani. Savet je da se prilikom kupovine prerađene hrane izabere ona koja ima oznaku „bez natrijuma“ ili onu sa veoma niskim sadržajem natrijuma. Takođe, treba imati u vidu da se količina natrijuma navedena na etiketi sastojka odnosi na određenu veličinu porcije, pa ukoliko se pojede više od navedene veličine porcije, uneće se i više natrijuma.

Koliko soli sadrže namirnice iz grupe „slana šestica“

Američko udruženje za srce ima, na primer, listu od 6 popularnih namirnica sa visokim sadržajem natrijuma pod nazivom „slana šestica“. Na toj listi nalaze se:

  • Hleb i peciva – svaki komad može da ima do 230 mg natrijuma
  • Pica – jedno parče pice može da sadrži do 760 mg natrijuma
  • Suhomesnati proizvodi – dva lista mortadele sadrže 578 mg natrijuma
  • Živina – posebno pileći kroketi. Samo 85 g kroketa sadrži skoro 600 mg natrijuma
  • Supe iz kesice ili konzervirane supe – jedna šolja pileće supe sa rezancima može da ima do 940 mg natrijuma
  • Sendviči – uzmite u obzir da hleb, suvo meso, topljeni sir i začini mogu lako da premaše 1.500 mg natrijuma.