Naslovna / Ishrana

Ishrana koja se preporučuje za obolele od raka dojke

Priredio/la: S.St.|19:00 - 03. 04. 2023.

Ono što jedemo utiče na našu težinu, a gojaznost povećava šanse za rak dojke. I kod onih žena koje su već imale ovu bolest, višak kilograma takođe može povećati verovatnoću da se ona vrati.

Ishrana Više raznovrsne hrane, voća i povrća i upotreba celog zrna mogu da smanje šanse za obolevanje od raka dojke Foto Shutterstock

Ishrana, i to ona zdrava, bogata povrćem, integralnim žitaricama, piletinom i ribom, se preporučuje osobama koje su se suočile sa rakom dojke. Naučnici  dugoročne koristi od primene zdrave ishrane ne dovide u pitanje. Rak dojke pozitivan je na hormonske receptore za estrogen (ER), receptore za progesteron (PR) ili oboje. 

Da li je soja bezbedna

Ishrana na bazi soje – kao što su tofu, sojino mleko i edamame – sadrži supstance koje se zovu fitoestrogeni, koji su slični estrogenu. Nekada se strahovalo da izazivaju probleme kod žena sa rakom dojke koji, kako se verovalo, koristi estrogen za svoj rast. Međutim, najnovije studije pokazuju da soja ne povećava rizik od raka, čak može smanjiti šanse da će se bolest vratiti. Ali, budite oprezni sa suplementima od soje. Naučnici nisu toliko proučavali njihove efekte.

Ishrana bez šećera je dobar izbor

Ideja da slatkiši „hrane rak” postoji već dugo vremena. Istina je složenija. Na vrh kašičice šećera u kafi neće omogućiti ćelijama raka da rastu brže. Ali je pametno da vodimo računa koliko šećera dodajemo svojoj ishrani. Redovno unošenje mnogo šećera može dovesti do gojaznosti i drugih stanja koja povećavaju rizik za dobijanje raka.

Neka ishrana bude raznovrsna

Ako jedemo više hrane biljnog porekla možemo da smanjimo šanse za dobijanje raka dojke. Istraživači kažu da ova strategija posebno može da pomogne u zaštiti od najagresivnijih tipova tumora. Voće i povrće takođe su važan deo ishrane koji će nam pomoći da kontrolišemo svoju težinu, što je ključno za sprečavanje da se rak dojke ponovo pojavi.

Odlučite se za cela zrna

Kada u ishranu dodamo neprerađenu pšenicu, raž, ovas, kukuruz, bulgur (namirnica koja se pravi od pšenice, najčešće od durum pšenice), pirinač i ječam, manje je verovatno da ćemo obeleti od raka dojke. Ove namirnice sadrže hranljive materije koje se nazivaju fitohemikalije koje takođe mogu smanjiti šanse da se rak ponovo pojavi. Mogu pomoći i u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Da li je bolja organska ishrana

Ova hrana uzgaja se bez pesticida ili sredstava za ubijanje korova. Jedna istaknuta francuska studija otkrila je vezu između ovih proizvoda i nižeg rizika od raka. Ali daleko od toga da je ovo pitanje dobilo konačan odgovor. Najvažnije je, slažu se naučnici, jesti puno voća i povrća i pažljivo ih oprati kako bismo uklonili ostatke svih hemikalija.

Činjenice o masti

Neke studije kažu da mast može igrati značajnu ulogu u rastu tumora dojke, ali istraživanje je daleko od jasnog. Najbolje je da ograničimo zasićene masti i trans masti, koje se nalaze u namirnicama poput crvenog mesa, sira, sladoleda, pržene hrane i komercijalnih peciva. Kada su u pitanju proteini, treba da se odlučimo za nemasne vrste, kao što su riba i piletina.

Vlakna u ishrani veoma su važna

Unećemo ih prirodnim putem ako jedemo puno celih žitarica, voća, povrća i mahunarki. Vlakna su dobra za naše opšte zdravlje, posebno za nivo šećera u krvi, srce i probavni trakt. Neke studije sugerišu da ova vrsta ishrane može smanjiti šanse za rak dojke. Konkretno, može pomoći u zaštiti od agresivnog tipa tumora.

Vitamin D

Studije pokazuju vezu između niskog nivoa ove hranljive materije i veće šanse za rak dojke. Takođe može igrati ulogu u rastu tumora. U ishranu možemo da ga unesemo ako jedemo losos, ostrige, haringe, skuše i sardine. Uz ove namirnice treba da dodamo i mleko, jogurt i sok od pomorandže.

Flavonoidi u ishrani

Ove supstance, koje možemo da nađemo u određenim biljkama, povezane su sa nižim izgledima za obolevanje od raka dojke. Dokazi su najjači za dve specifične vrste, flavonole i flavone, posebno za žene koje su prošle menopauzu. Flavonole možete pronaći u luku, brokoliju i čaju. Flavoni su prisutni u peršunu, celeru i pićima sa kamilicom.

Karotenoidi

Ovo je još jedna vrsta fitohemikalije u biljnoj hrani koja je povezana sa manjim rizikom od raka dojke. Nalazimo je u narandžastom, žutom i tamnozelenom povrću i voću. Potrudite se da u svoju ishranu uključite više šargarepe, bundeve, zimske tikvice, spanaća, kelja, slatkog krompira i dinje. Sve hranljive materije treba da budu u obliku hrane. Karotenoidi u obliku suplemenata mogu biti opasni.

Fenolna jedinjenja

Studije pokazuju da ove vrste hemikalija mogu smanjiti šanse za obolevanja od raka dojke i u nekim slučajevima usporiti rast tumora. Treba da ih imamo više u svojoj ishrani u obliku belog luka, zelenog čaja, soje i lanenog semena. Voće i povrće koje ih ima su brokoli, kupus, paradajz, patlidžan, krastavac i lubenica.

Suplementi koje treba izbegavati

Možda ćete biti zainteresovani za prirodne preparate koji su uglavnom dobri, ali neki imaju biljna jedinjenja koja bi trebalo da izbegavate ako ste imali rak dojke. Među njima su crvena detelina, crni kohoš, prstasta konopljika, anđelika, noćurak i sladić. Ne bi trebalo da koristite nikakve suplemente ako imate rak dojke osim ako vam to lekar preporuči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo