Naslovna / Ishrana

Za koje namirnice nam nije potreban frižider

Priredio/la: S.St.|18:00 - 01. 04. 2023.

Neka uobičajena hrana ne treba da se čuva u frižideru, a neke namirnice čak mogu da imaju neuporedivo bolji ukus ako se drže na sobnoj temperaturi

frižider Od polica do fioka i vrata frižidera, za ispravnu bezbednost i skladištenje hrane, važno je da znamo gde koje namirnice odlažemo u frižider, a koje ne Foto Shutterstock

Frižider je, u najvećem broju slučajeva mesto u koje, nakon odlaska u prodavnicu, smeštamo hranu. Ovo može da izgleda kao jednostavan proces, ali nije baš tako. Od polica do fioka i vrata frižidera, za ispravnu bezbednost i skladištenje hrane, važno je da znamo gde koje namirnice odlažemo u frižider.

Koja je temperatura u našem frižideru

Pre nego što bilo šta odložite, proverite da li je u frižideru odgovarajuća temperatura. Prema United States Department of Agriculture (USDA), „frižideri treba da budu podešeni da održavaju temperaturu od 4℃ ili nižu”. U zavisnosti od frižidera, neki već imaju ugrađeni termometar koji pomaže u regulisanju temperature, ali ako vaš nema tu funkciju, možete kupiti termometar za frižider.

Prvo, podsetnik: Uvek prvo pogledajte datum isteka i sledite uputstva za skladištenje na pakovanju. I ne zaboravite da se odgovarajući način na koji se mnoge namirnice skladište menja nakon što se one otvore. Imajte na umu da frižider ima stabilniju temperaturu od ostave, gde se ona menja od sezone do sezone, pa čak i iz dana u dan.

Otvorite frižider i verovatno ćete pronaći većinu, ako ne i sve namirnice koje se unutra smrzavaju. Za neke od ovih namirnica to nije najbolje rešenje za skladištenje, a druge nemaju baš nikakav ukus ako ih jedete direktno iz frižidera.

Zato bi trebalo da znamo koje se namirnice mnogo bolje čuvaju na sobnoj temperaturi i koje imaju najbolji ukus kada im damo malo vremena da se malo zagreju.

– Sveži mocarela sir

Ako imate sreće da nabavite sveže napravljenu mocarelu, uživajte u njoj na sobnoj temperaturi i ne dozvolite da propada u frižideru. Hladan, suv vazduh frižidera može da promeni teksturu i ukus osetljive mocarele. Zato je jedite dok je sveža.

– Paradajz

Bez obzira na to koja je vrsta paradajza u pitanju, čuvajte ga na sobnoj temperaturi da bi zadržao najbolji ukus i teksturu. Paradajz koji se čuva na hladnim temperaturama, poput one u frižideru, prestaje da sazreva i postaje zrnast i neukusan.

– Tvrdo, nezrelo voće

Ako su breskve i nektarine još tvrde kao kamen kada ih donesete sa pijace, ostavite ih nekoliko dana na sobnoj temperaturi i lepo će sazreti. Ako ih odmah stavite u frižider, dobićete kašasto, ne tako ukusno i aromatično voće.

– Majonez

Iako možda nećete primetiti kada ga malo razmazujete na sendviču, majonez nema tako bogat i kremasti ukus kada ga koristite direktno iz frižidera kao kada je na sobnoj temperaturi. Čuvanje majoneza u frižideru pomaže da mu se produži rok trajanja i spreči potencijalna kontaminacija od pribora. Međutim, imaće mnogo bolji ukus ako ima vremena da se malo zagreje. Ali, ako više volite hladan majonez, i to je u redu!

– Čokolada

Iako čuvanje čokoladnih poslastica u frižideru može pomoći u sprečavanju topljenja kada je toplo vreme, uvek bi trebalo da čokolade i bombone izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi pre posluživanja. Hladnoća guši ukuse i lomi krhke čokoladne premaze.

– Nutela

Kao što je to slučaj sa fabrički napravljenim puterom od kikirikija, i nutela može stalno da stoji u ostavi. Kada se ohladi, ulja mogu da se odvoje i tekstura može postati suva.

– Pečena jela sa jajima

Ostatak fritate, mafina sa jajima i druga pečena jela sa jajima imaju nežnu teksturu koja može da postane gumenasta kada se prebrzo zagreva u mikrotalasnoj rerni. Ostavite ih da se ugreju na sobnoj temperaturi (zaista su ukusni na ovaj način) ili ih zagrevajte na niskoj temperaturi u rerni.

– Sirevi sa mekom korom

Bri, kamember i svi kremasti sirevi sa mekom, jestivom korom imaju najbolji ukus kada su topli. Iako bi mogli da se čuvaju u frižideru u odeljku za sir, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi pre služenja.

– Sosovi za stejkove i roštilj

Biftek cvrči, rebarca su vruća i puše se – ne umanjujte toplotu prelivajući ih ledenim sosom. Izvadite flašice sosa iz frižidera pre nego što spremite obrok, tako da sve arome mogu da se stope.

Namirnice koje bi trebalo da stavite u frižider

Ove namirnice mogu duže da ostanu sveže ili čak imaju bolji ukus ako se drže u frižideru, a vrlo je verovatno da su trenutno u vašoj ostavi.

Frižider duže održava hranu svežom i pomaže u očuvanju ukusa, tako da svakom sastojku daje najbolji ukus. Verovatno mislite da znate šta spada u frižider, a šta ne, ali možda ćete biti iznenađeni uobičajenim namirnicama koje čuvate u ostavi, a koje zapravo treba da budu u frižideru.

– Prirodni puter od kikirikija

Prirodni puter od kikirikija je onaj koji je u svom najčistijem obliku. U većini slučajeva to je samo mleveni kikiriki i možda malo soli. Zbog svog nerafinisanog stanja, prirodni puter od kikirikija deluje malo drugačije od komercijalnog. U prirodnom puteru od kikirikija, ulja iz kikirikija mogu se odvojiti od čvrstih materija, nešto što se ne dešava sa „običnim” puterom od kikirikija, zahvaljujući dodavanju hidrogenizovanih ulja ili palminog ulja.

Ako ne planirate da pojedete teglu prirodnog putera od kikirikija u roku od mesec dana ili ako živite u toploj klimi, stavite je u frižider. Ulja u kikirikiju mogu da užegnu ako se ne drže na hladnom.

Isto tako, ako se na etiketi preporučuje držanje na hladnom nakon otvaranja, pratite uputstva. (Takođe, ako se na puteru od kikirikija pojavi buđ, bacite ga. Pošto se prirodni puter od kikirikija obrađuje bez konzervansa, postoji veliki rizik od buđi.)

Ako ne možete da ga razmažete, jer je puter od kikirikija čvrst zbog držanja u frižideru, izvadite količinu koja vam je potrebna i ostavite je da se zagreje na sobnoj temperaturi ili je stavite u mikrotalasnu na nekoliko sekundi pre nego što je namažete.

– Integralno brašno

Možete da pomislite da je stavljanje brašna u frižider čista glupost, ali ako govorimo o integralnom brašnu, to uopšte nije loša ideja. Pšenične klice u integralnom brašnu mogu brzo da užegnu. Nakon otvaranja, čuvajte integralno brašno u frižideru ili zamrzivaču za dugotrajniju upotrebu.

S obzirom na to da integralno brašno može da pokupi neželjene mirise, čuvajte ga u plastičnoj kesi ili hermetički zatvorenoj posudi i izbegavajte da ga držite pored bilo čega što ima jak miris, kao što su crni ili beli luk.

– Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su odličan izbor za zdravu užinu. Kupite ih na veliko i čuvajte u frižideru (ili zamrzivaču, ako želite da traju još duže).

Ulja u orašastim plodovima postaju kisela kada su izložena toploti, tako da osim ako ih ne pojedete u roku od mesec dana ili više, moraće da se drže na hladnom. Zamrzivač je odlična opcija: pošto orašasti plodovi imaju vrlo mali sadržaj vode, nikada se ne zamrznu da budu kao kamen i tako mogu da traju skoro neograničeno.

– Ulja

Ako ulja za kuvanje brzo potrošite, možda nećete morati da ih čuvate u frižideru. Ali ako kupujete ulje na veliko ili imate nekoliko boca, trebalo bi da razmislite.

Većina ulja budu dobra neohlađena, ako ih potrošite u roku od mesec ili dva. Ali imajte na umu da svetlost, vazduh i toplota mogu izazvati brže kvarenje ulja nego kada nisu izložena tim faktorima iz okoline. Toplota je posebno problematična, a kuvari imaju tendenciju da drže ulje pored šporeta, gde im je nadohvat ruke tokom kuvanja. Čuvanje određenih ulja u frižideru može izazvati bezopasan „zamućen” izgled i/ili uzrokovati njihovo zgušnjavanje. Međutim, kada ih iznesemo na sobnu temperaturu, taj problem se lako reši.

– Puter

Topao tost, hladan puter – svi znaju da je to recept za katastrofu. Ako za doručak volite tost sa puterom, USDA kaže da je u redu da preko noći puter ostavite van frižidera, tako da sledeće jutro bude dovoljno mekan da ga namažete.

Neko drži puter van frižidera kako bi poboljšao njegovu mazivost. To je u redu, barem nekoliko dana, ali najsigurnije mesto za čuvanje putera je frižider (ili zamrzivač za dugotrajno skladištenje). Ako vaš frižider ima mali odeljak za puter, koristite ga, jer puter može lako da apsorbuje mirise i ukuse iz namirnica koje se nalaze oko njega. I ne zaboravite da uvek treba da bude čvrsto umotan i u originalnom omotu.

Vrata frižidera su podložna temperaturnim promenama

Dok je temperatura okoline polica i fioka uglavnom konstantna, vrata frižidera su podložna temperaturnim promenama. Svaki put kada se otvore vrata frižidera, njihov sadržaj se izlaže toplom vazduhu. Namirnice koje se tamo čuvaju pod većim su rizikom od kvarenja, tako da je važno da u vratima čuvamo hranu koja može da izdrži promene temperature.

Namirnice koje nikada ne bi trebalo da čuvate u vratima frižidera

– Mleko

Iako može da vam se čini kao zgodno mesto za skladištenje velikih pakovanja mleka, vrata su zapravo najgora opcija. Tople temperature omogućavaju bakterijama da rastu, tako da će čuvanje mleka u vratima, gde će biti stalno izloženo promenama temperature, samo povećati šanse za kvarenje. Umesto toga, čuvanje mleka preporučuje se u zadnjem delu frižidera gde su temperature najniže. 

– Jaja

Iako neki frižideri imaju specijalnu policu u obliku jajeta na vratima, ona se ne nalazi na pravom mestu za održavanje odgovarajuće temperature za skladištenje jaja. Jaja se najbolje čuvaju na unutrašnjoj polici gde je temperatura konzistentnija. Takođe ih treba čuvati u originalnom pakovanju, jer će karton sprečiti gubitak vlage i zaštititi jaja od upijanja bilo kakvih mirisa ili ukusa iz druge hrane.

Neka u šali naši proizvođači jaja znaju da kažu „Kokošinjci nemaju frižidere”. Sveža jaja sa farme možemo da držimo na sobnoj temperaturi ako ih iskoristimo u roku od nedelju ili dve. Jaja iz supermarketa treba da budu u frižideru. Pre pečenja treba da budu na sobnoj temperaturi. Ostavite ih na radnoj površini nekoliko sati ili potopite jaja u posudu tople (ne vruće!) vode na 10 minuta.

Treba da znate da je lakše odvojiti belance i žumance dok je jaje hladno. Kada je žumance toplo mnogo teže ostaje kompaktno. Ako se u receptu navodi da belance ili žumance treba da bude sobne temperature, prvo ih razdvojite, a zatim ih ostavite na radnoj površini da se zagreju.

– Meso i živina

Kad god kuvate sirovo meso ili živinu, važno je da s njim rukujete bezbedno da se niko ne razboli – a to počinje pravilnim skladištenjem. Sirovo meso i živina imaju sokove u ambalaži koji mogu kontaminirati drugu hranu ako dođu u kontakt s njom. Čuvanje ove hrane u vratima nije pametno jer sokovi mogu da kaplju. Osim toga, ni promene temperature u vratima frižidera nisu bezbedne. Najbolje mesto za sirovo meso i živinu je na donjoj polici frižidera, čvrsto umotanom u plastiku ili u zapečaćenoj posudi kako bi se sprečilo curenje sokova.

– Voće i povrće

Ako za zdravu popodnevnu užinu želite šaku grožđa ili štapića šargarepe, vrata frižidera omogućavaju lak pristup. Ali, kako navodi USDA, postoji bolje mesto za voće i povrće: specijalne fioke koje „obezbeđuju optimalno okruženje za skladištenje voća i povrća”. Većina ovih fioka omogućava kontrolu nivoa vlažnosti, tako da možete odrediti odvojene odeljke, jedan za voće i jedan za povrće (voću je potrebna niža vlažnost, dok je povrću potrebna veća vlažnost).

– Sir

Slično voću i povrću, u frižideru postoji posebno mesto za sir, a to nisu vrata. Umesto toga, tanka fioka (u zavisnosti od rasporeda vašeg frižidera, može biti u sredini ili na dnu) dizajnirana je za skladištenje sira. Kako USDA objašnjava, „Dodatni hladan vazduh se usmerava u fioku kako bi namirnice bile veoma hladne bez smrzavanja”, što je savršeno za sir. Ova fioka je takođe dobra lokacija za skladištenje delikatesnih proizvoda.

Namirnice koje treba da čuvate u vratima frižidera

– Začini

Šta bi pomfrit i burger bili bez kečapa? Kiselost sirćeta i paradajza u kečapu omogućavaju da ga držimo na sobnoj temperaturi do mesec dana. Ali za dugoročno skladištenje držite kečap u frižideru i iznesite ga pre nego što odlučite da ga koristite.

Vrata frižidera su savršeno mesto za čuvanje začina. Od javorovog sirupa do kečapa i majoneza. Ovi sastojci imaju duži rok trajanja, tako da mogu da podnesu promenljive temperature na vratima (uzgred, začini poput javorovog sirupa i kečapa uopšte ne treba da se čuvaju u frižideru, ali mnogi ljudi to rade zbog ukusa).

– Prelivi za salatu

Slično kao i začini, flaše sa prelivima za salatu mogu se čuvati u vratima frižidera. Prema USDA, otvorene boce preliva za salatu mogu da se čuvaju u frižideru do dva meseca, ali obavezno proverite datum odštampan na boci. A ako čuvate preliv na bazi ulja, ne brinite ako izgleda kao da su se u frižideru sastojci razdvojili. Samo protresite bočicu pre upotrebe i preliv će biti spreman za upotrebu!

– Bezalkoholna pića

Bilo da se radi o konzervi piva od đumbira ili kutiji soka od jabuke, vrata frižidera su savršena za bezalkoholna pića. U stvari, većina bezalkoholnih pića uopšte ne mora da se hladi, ali to često radimo zbog ukusa. Ako više volite rashlađeno piće, stavite limenke gaziranih sokova ili gazirane vode u vrata frižidera (a u zavisnosti od vašeg frižidera, možda za njih čak postoji i određena polica).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo