Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Da li su smrznute jagode zdrave koliko i one sveže, tek ubrane

Priredio/la: I. V.
11:00 - 21. 03. 2023.

Stručnjaci naglašavaju da ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, sveže voće ili povrće počinje da gubi vitamin C brzo nakon berbe

jagode Jagoda prosečne veličine obezbeđuje neverovatnih 7,1 miligrama vitamina C Foto: Shutterstock

Jagode su niskokalorično voće, sa niskim glikemijskim indeksom, jer jedna šolja narezanih jagoda ima samo oko 50 kalorija, što ih čini dobrim izborom za osobe koje žele da kontrolišu ili smanje nivo šećera u krvi. Sveže jagode takođe odličan izvor vitamina C i flavonoida, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Ali, da li su zamrznute jagode hranljive i zdrave kao i sveže jagode?

Jagode su bogate vitaminom C

Dok sveže jagode sadrže male količine širokog spektra vitamina, one se izdvajaju kao izuzetno dobar izvor samo jednog vitamina – vitamina C. Jagoda prosečne veličine obezbeđuje neverovatnih 7,1 miligrama vitamina C, količinu koja odgovara oko 12 procenata dnevne vrednosti za ovaj važan nutrijent. Stručnjaci napominju da ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, sveži proizvodi počinju da gube vitamin C brzo nakon berbe. Čuvanje proizvoda u frižideru može da uspori ovaj proces, ali ne može da ga zaustavi. Smrzavanje, odnosno čuvanje u zamrzivaču, nasuprot tome, pokazalo se vrlo efikasnim u očuvanju sadržaja vitamina C u svežim proizvodima.

Blanširanje pre zamrzavanja uništava vitamin C

Takođe, ne treba zaboraviti da blanširanje voća ili povrća pre zamrzavanja uništava vitamin C. Za razliku od mnogih drugih namirnica, jagode se ne blanširaju pre zamrzavanja. To znači da pod uslovom da su zamrznute kad su najsvežije, smrznute jagode predstavljaju odličan izvor vitamina C. Kada se planira zamrzavanje, voće se bere na vrhuncu zrelosti i brzo zamrzava kako bi se sačuvale optimalne nutritivne prednosti i tako smrznuto može da se čuva nekoliko meseci.

U stvari, studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da čak i nakon tri meseca, zamrznute jagode sadrže praktično istu količinu vitamina C koliko i pre zamrzavanja, dok su bile sveže. Slične rezultate objavili su istraživači, koji su proučavali sadržaj vitamina C u svežim i smrznutim borovnicama.

Flavonoidi u jagodama bore se protiv štetnih molekula koji oštećuju telo

Iako određeni vitamini, kao što je vitamin C, imaju antioksidativna svojstva, oni nikako nisu jedina jedinjenja, koja svežim bobicama kao što su jagode, daju antioksidativna svojstva. Flavonoidi, koji su klasifikovani kao sekundarni biljni metaboliti, primer su druge vrste antioksidansa, a sveže jagode su prepune ovih jakih antioksidansa. Svi antioksidansi, bilo da su klasifikovani kao hranljivi sastojci ili sekundarni biljni metaboliti, sposobni su da neutrališu slobodne radikale – opasne  molekule, koji mogu da oštete organizam na ćelijskom nivou, povećavajući rizik od bolesti koje se dovode u vezu sa starenjem.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor