Naslovna / Ishrana

Zašto celodnevno konzumiranje kofeina nije najbolji način da ostanemo budni i puni energije

Priredio/la: S.St.|19:00 - 01. 06. 2023.

Šolja jutarnje kafe bez koje ne možemo da živimo ili šolja toplog čaja na koju računamo da bi osvežili popodnevni pad energije mogu nam pružiti brzo poboljšanje raspoloženja, ali isključivo oslanjanje na kofeinska pića nije rešenje za dobijanje trajne energije tokom dana

kofein i energija Kada naše telo u potpunosti metaboliše kofein, vratiće nam se osećaj umora Foto Shutterstock

Konzumiranje kofeina kao sredstva za dobijanje energije nije samo nerealno, već je i životna navika koja potencijalno može imati dugoročne i kratkoročne negativne efekte, kako fizičke tako i mentalne.

Naš organizam energiju dobija samo iz kalorija, a ne iz kofeina

Mnogo pričamo, slušamo i čitamo o kalorijama. To je uvek aktuelna tema, ali važno je razumeti šta je zapravo kalorija da bismo razumeli zašto naše telo energiju dobija samo od kalorija, a ne od kofeina. Energiju možemo dobiti samo iz kalorija jer je kalorija, po definiciji, jedinica energije

– Jedini način da svom telu obezbedimo dugotrajnu energiju jeste da redovno jedemo uravnotežene obroke. Naše telo koristi kalorije iz hrane da bi stvaralo energiju. A kada govorimo o kalorijama, kafa i čaj gotovo da ih i nemaju – kaže Kelsey Kunik, registrovana dijetetičarka, savetnik za ishranu za Zenmaster Wellness.

Dok je kalorija jedinica energije, kofein je stimulans. Stimulansi podižu nivo nervne aktivnosti u telu, stvarajući telesnu reakciju koja je zaštitni znak kofeina, a koju doživljavamo privremeno nakon konzumiranja. 

– Ako se oslanjate na kafu kao doručak, verovatno ćete doživeti pad kofeina. Tada stimulativni efekat nestaje i osećaćete se umorno zbog nedostatka stvarne energije koju dobijamo iz hrane – dodaje Kunik. Zbog toga naša tela zapravo ne mogu da dobiju istinsku i trajnu energiju od kofeina.

Energija iz kofeina ne traje dugo

Postoji razlog zašto se za stimulanse kaže da nas „dižu”, odnosno podižu našu budnost. Kako navode u Alcohol and Drug Foundation, stimulansi su klasa lekova koji ubrzavaju poruke koje putuju između mozga i tela. Ovo može da dovede do toga da se neko oseća budnijim, opreznijim i energičnijim. Ovo pomaže kofeinu i da poveća aktivnost u vašem mozgu i nervnom sistemu. Kada ga konzumirate, receptori u mozgu koji posreduju u telesnim funkcijama, kao što je san, postaju privremeno blokirani. Taj brzi podsticaj koji dobijamo ispijanjem šoljice kafe ili čaja može pružiti privremeni osećaj osveženja i fokusiranosti, ali ono što nas „diže” mora i da se spusti.

Drugim rečima, kofein je poput energetske štake ili flastera, a kasnije kada njegovo dejstvo popusti, može da nas pogodi brzo i žestoko. To je zato što kada naše telo u potpunosti metaboliše kofein, vratiće nam se osećaj umora, sa mogućim dodatnim talasom iscrpljenosti koji se nakupljao ispod kofeinskog flastera primenjenog samo nekoliko sati pre toga.

Potencijalni negativni efekti kofeina

Ako vam se nekada desilo da uveče ležite u krevetu, širom otvorenih očiju dok vam se misli roje, a vi buljite u plafon psujući šolju kafe koju ste popili u 5 popodne, onda sigurno shvatate negativan uticaj kofeina na dobar noćni odmor. Velike doze stimulansa kao što je kofein mogu izazvati preteranu stimulaciju, što dovodi do glavobolje, problema sa crevima, paranoje i nesanice.

– Kafa je stimulans, tako da u suštini narušava homeostazu u telu – posebno centralnom nervnom sistemu – što može da izazove negativne efekte kao što su anksioznost, trzaji mišića ili osećaj nervoze, nepravilan rad srca, loš kvalitet sna i neredovno pražnjenje creva – dodaje Jessica Stanzione, praktičarka nutricionističke terapije u Jessica Stanzione, NTP.

Moguće prednosti kofeina

Dobra vest je da ispijanje kafe i drugih napitaka sa kofeinom može doneti određene zdravstvene koristi, a pruža nam i brzo osveženje kada moramo da se fokusiramo. Kunik nas podseća da „kafa može da nam pruži dodatni podsticaj koji nam je potreban da ujutro ustanemo i započnemo produktivan dan. Iako je upotreba kafe za njen stimulativni efekat u redu, važno je da se na nju ne oslanjamo radi energije”.

Postoje i druge opcije ako ste osetljivi na kofein. Kunik predlaže zamenu kafe zelenim čajem, koji sadrži „oko 25 odsto količine kofeina kao kafa, ali i jedinjenje L-teanin, koje nam u saradnji sa kofeinom pruža osećanje većeg mira i fokusiranosti”.

Kako da kofein konzumiramo na zdrav način

Kada je najbolje vreme za kofein

Najbolje je konzumirati kofein rano u toku dana, jer tako omogućavamo našem telu da ga metaboliše do trenutka kada završavamo radni dan i spremamo se za spavanje i stimulans više ne prolazi kroz naš sistem. 

– Izbalansirani doručak i kafa, ograničavanje na jednu do dve šolje dnevno i konzumiranje samo tokom jutarnjih sati najbolji su načini da se kafa uključi na zdrav način – kaže Kunik.

Kako treba da konzumiramo kofein

Kada su u pitanju kofeinska pića, količina je važna. Najviše 300 ili 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbednim za većinu zdravih odraslih osoba, navode u Mayo Clinic. Ovo je otprilike količina kofeina u četiri šolje kafe od 250 ml.

Pored toga, Stanzione savetuje da izbegavamo konzumiranje kofeina na prazan stomak.

– Uključite dobru količinu proteina u svoj doručak kako biste dobili energiju umesto što se oslanjate na kofein iz kafe. I izbegavajte dodavanje šećera u kafu, ako možete – kaže Stanzione.

Druge metode za održavanje energije

Uživajte u šoljici jutarnje kafe koju toliko volite i u podsticaju koji s njom dolazi. Međutim, sada kada znate da će on nestati i zašto se to dešava, možete unapred da isplanirate druge načine koji vam obezbeđuju energiju. Kada je u pitanju održavanje konzistentne i trajne energije, Stanzione predlaže da unosimo dovoljno proteina u ishranu, posebno nakon buđenja i pre napornog dana koji je pred nama. Podjednako je važno uparivanje izvora proteina sa obilnim složenim ugljenim hidratima iz namirnica poput povrća, integralnih žitarica, voća i mahunarki kako bi se podržao konstantan nivo energije tokom dana. Ovde treba dodati i malo zdrave masti iz namirnica poput avokada, orašastih plodova, semenki i biljnih ulja kako bi obroci zadovoljavali sve naše potrebe.

Kunik se zalaže za konzumiranje uravnoteženih obroka koji se sastoje od složenih ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti u redovnim intervalima tokom dana kako bismo obezbedili dugotrajnu energiju. Ovo, u kombinaciji sa svakodnevnim kretanjem, adekvatnim snom i adekvatnim unosom vode može rezultirati prirodnim, snažnim i uravnoteženim osećajem energije svakog dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo