Naslovna / Ishrana

Kako telo reaguje kada tokom velikih vrućina pijemo hladna pića

Priredio/la: I. V. |11:00 - 13. 07. 2023.

Na visokim temperaturama čovek počinje da se znoji, znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože, tako je hladi i telesna temperatura ostaje konstantna. Ali, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja mora da se nadoknadi

hladna pića Rashlađivanje vodom pomaže u izbegavanju dehidracije koja može da izazove druge zdravstvene probleme. Foto: Shutterstock

Hladna pića su prva stvar za kojom posežemo tokom vrelih letnjih dana kako bi se rashladili i pobedili vrućinu. Konzumiranje rashlađenih pića pomaže nam da utolimo žeđ i osvežimo se u trenutku, ali, postavlja se koliko je zdrava ova navika i da li je to možda šok za ljudski organizam na temperaturama iznad 35 °C.

Kako reaguje telo na visokim temperaturama?

Kada je vruće, čovek počinje da se znoji, i to ne bez razloga. Rast temperature leti dovodi do toga da telo termoregulaciju održava znojenjem. Znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože. Tako je hladi i telesna temperatura ostaje konstantna, čak i po velikim vrućinama. Međutim, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja mora da se nadoknadi u obliku vode i drugih pića.

Da li treba izbegavati ledeno-hladna pića?

Stručnjaci podsećaju da je važno konzumirati dovoljno vode svakog dana kako bi se podržale telesne funkcije, pa i varenje i metabolizam, održavala normalna telesna temperatura, a organi i tkiva očuvali zdravim. Takođe rashlađivanje vodom pomaže u izbegavanju dehidracije koja može da izazove druge zdravstvene probleme.

Temperatura našeg tela obično je  37 °C tako da ako konzumiramo ohlađenu, ledenu vodu, ono se usmerava ka regulisanju ove temperature. Odnosno,  hladna tečnost deluje naše telo tako što šalje pogrešne signale organizmu. Kada čovek popije neko hladno piće telo misli da mora da nadoknadi razliku u temperaturi „zagrevanjem“. I tada počinje da proizvodi toplotu, što rezultira upravo suprotnim efektom od onoga što nam je tada potrebno.  Takođe, ako se ohlađena voda konzumira tokom obroka, onda naše telo počinje da koristi energiju koja reguliše telesnu temperaturu, koja bi inače bila iskorišćena za varenje i apsorpciju hranljivih materija. Još jedan razlog da se izbegava pijenje ohlađene vode, posebno tokom ili posle obroka, je taj što povećava šanse za razvoj iritantne sluzokože, upale grla i zapušenog nosa.  To znači da se ledno-hladna pića uopšte ne preporučuju leti.

Mogu li hladna pića da izazovu moždani udar?

Od starijih ljudi može se čuti savet da se izbegava hladnu vodu, kako za piće, tako i kao sredstvo za hlađenje, a kao razlog se navodi da je „neko to uradio, a zatim dobio moždani udar“. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnju da konzumiranje veoma hladne vode može da izazvove moždani udar tokom vrućine. Ali, s druge strane može da izazove probleme, kao što je privremeno stezanje krvnih sudova u grlu, što izazva osećaj nelagodnosti ili bola. Ovo suženje takođe može izazvati refleksno povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska, što može da bude opasno za pojedince sa određenim zdravstvenim stanjima. Lekari preporučuju da se pije voda  umerene temperature tokom vrućeg vremena kako bi čovek ostao hidriran i kako bi se izbegla potencijalna nelagodnost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo