Naslovna / Prirodna medicina

Kefir i pomorandža u domaćem napitku „čiste” creva i sprečavaju nadutost

Priredio/la: I. V. |15:30 - 24. 03. 2024.

Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih sojeva, a kada jedemo hranu bogatu probioticima poput kefira, tako dodajemo više dobrih bakterija u creva

kefir Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih sojeva Foto: Shutterstock

Kefir je napitak od fermentisanog mleka i kao i druga hrana koja sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusproizvode bakterija), kefir poboljšava zdravlje creva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti. Nutritivne prednosti kefira variraju u zavisnosti od vrste mleka koje sadrži i procesa fermentacije. Ali generalno, kefir je bolji od jogurta jer sadrži više sojeva probiotika i korisnog kvasca. Kefir takođe ima malo laktoze (mlečnog šećera), pa čak i ljudi sa intolerancijom na laktozu obično mogu da ga piju bez problema.

Zašto se kefir smatra superhranom?

Kefir se smatra superhranom, jer je prepun vitamina, minerala i hranljivih materija, uključujući:

 • Kalcijum
 • Magnezijum
 • Belančevine
 • Riboflavin (vitamin B2)
 • Vitamin B12
 • Vitamin D.

Pored hranljivih materija, ovaj mlečni napitak ima 6 važnih zdravstvenih prednosti – podstiče zdravlje creva, održava jake kosti, bori se protiv bakterija, održava mišiće zdravim, pomaže kontrolu šećera u krvi i olakšava stres.

S obzirom na to da je dobar za digestivni trakt i poboljšava varenje, kefir se često koristi i za čišćenje creva. Digestivni trakt je dom čitavog sveta mikroorganizama (mikrobioma) koji uključuju bakterije, gljivice i viruse. Neki od njih su štetni, dok su drugi korisni, pomažu u varenju i stvaraju supstance potrebne našem telu. Ako loše bakterije počnu da se razmnožavaju i šire, to izbacuje mikrobiom iz ravnoteže, uzrokujući bol u stomaku, nadimanje, zatvor, dijareju, gasove…
Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih sojeva. Kada jedemo hranu bogatu probioticima i postbioticima poput kefira, to dodaje više dobrih bakterija u creva. Oni drže pod kontrolom štetne bakterije i podstiču zdravlje creva. Studije pokazuju da redovno konzumiranje kefira pozitivno pomera ravnotežu organizama u mikrobiomu, smanjujući simptome inflamatorne bolesti creva, kao i da ublažava hroničnu konstipaciju.

Napitak od kefira i citrusnog voća za pročišćavanje creva

Domaći napitak od kefira i pomorandže prepun je sastojaka koji podstiču varenje, sprečavaju nadutost i pročišćavaju creva. Kefir se obično konzumira sa brojnim dodacima, kao što je seme lana, na primer, ali se može napraviti i delotvoran napitak uz dodatak voća, odnosno pomorandže. Ovo citrusno voće sadrži pektin, jedan od najboljih tipova prebiotičkih vlakana, koji pomaže u snabdevanju probioticima. Kašika lanenog semena ovom napitku daje savršenu teksturu a uz to  dodaje rastvorljiva vlakana, dok đumbir podstiče varenje.

Sastojci:

 • 1 šolja običnog nemasnog kefira
 • 1 kašičica lanenog semena
 • 1 pomorandža, oljuštena, isečena na kockice
 • komad đumbira ili 1/4 kašičice, može i đumbir u prahu
 • prstohvat stevije ili 1 kašičica meda

Priprema:
Pomešajte sve sastojke u blenderu i popijte napitak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo