Prirodna medicina

Prirodna rešenja za bol u zglobovima: Biljke koje koje olakšavaju osećaj težine u nogama

Priredio/la: D. T.

Stručnjaci navode da bol u zglobovima može da bude i posledica bolesti koje zahtevaju lekarski nadzor, zato je bitno odrediti pravi razlog bola

Bol u zglobovima je tegoba koja u bitnoj meri može da naruši pokretljivost tela. Bol je uglavnom skoncentrisan u kolenu, ramenu, kod mlađih osoba često je posledica povrede, kod starijih degenerativnih promena, koje se mogu dovesti u vezu sa oštećenjem hrskavice. Pored lekova, bol u zglobovima, posebno kada se javlja posle traume, može da se umiri i lekovitim biljkama koje imaju protivupalna i analgetska dejstva.

Kada je bol u zglobovima razlog za posetu lekaru?

Stručnjaci navode da bol u zglobovima može da bude i posledica bolesti koje zahtevaju lekarski nadzor, zato je bitno odrediti pravi razlog bola. Preporuka je da zatražimo stručnu pomoć ako je bol jak i ne prolazi, ukoliko je praćen ukočenošću, slabom pokretljivošću, otokom ili crvenilom zgloba.

Bol u zglobu koji je posledica povrede obično je lako dijagnostikovati. Pacijent može da odredi tačno kada se javio bol, često se javlja otok, mirovanje olakšava bolove. Kod bolova koji su posledica degenerativne promene, do tegoba dolazi postepeno.

U slučaju da je bol posledica povrede stručnjaci savetuju odmor, kako ne bi došlo do dodatnog opterećenja oštećenog tkiva,  tople ili hladne obloge. Kada prođe akutna faza savetuju se lagane vežbe, na primer plivanje. Od pomoći mogu da budu i biljke.

Gavez (Symphytum officinale)

Gavez je lekovita biljka za zglobove, sadrži alantoin i tanin supstance koje imaju protivupalna i analgetska svojstva. Bol u zglobovima se u narodnoj medicini često leči gavezom. Lokala primena gela ili kreme može da umanji otok, bol, crvenilo.

Obično se nanosi direktno na bolan zglob. Ukoliko smo u mogućnosti na zglob može da se nanese i list svežeg gaveza, bitno je da nemamo alergiju na ovu biljku.  Veruje se da gavez može da ublaži simptome osteoartritisa i povreda. Listovi gaveza mogu da se upotrebljavaju i kao dodatak mastima i kupkama koje se koriste za bolove u kostima, reumu, jačanje cirkulacije.

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma je začin sa protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Koristi se u tradicionalnoj medicini kod otoka, upala, bolova, ukočenosti. Bioaktivni sastojak  – kurkumin smanjuje otok i upalu, umiruje bol, posebno kod ukočenosti zglobova.

Pacijenti mogu na bolni zglob da nanesu pastu od kurkume, koja je mešavina praha kurkume i vode. Potrebno je napraviti gušću pastu, koja se direktno nanosi na zahvaćene zglobove i potom pokrije toplim peškirom. Savet je da se smesa od kurkume drži na zglobu 15 do 20 kako bi se umanjili simptomi bola i upale.

Arnika (Arnica montana)

Arnika je još jedan melem koji umiruje bol u zglobovima. Ima protivupalna i analgetska svojstva, u narodnoj medicini koristi se za smirivanje bola, otoka, modrica koje su posledica povrede zgloba, ali učinkovita je i kod nekih oblika artritisa.

Aktivni sastojci arnike ublažavaju bol, prodiru duboko u kožu, jačaju cirkulaciju i tako ubrzavaju ozdravljenje. Postoje kreme ili gelovi koje se nanose na bolan zglob. Može da pomogne kod reumatskih i drugih bolnih stanja mišića i kostiju.  Zbog toga što poboljšava perifernu cirkulaciju savetuje se i kod osećaja „teških“ nogu, posle dugotrajnog stajanja ili naporne fizičke aktivnosti.