Naslovna / Psihologija

Kako da na pravi način započnemo dan, savetuju psiholozi

Priredio/la: S.St.|18:00 - 22. 10. 2023.

Način na koji započinjemo dan zaista utiče na raspoloženje i energiju tokom narednih sati. Psiholozi nas savetuju kako da ustanemo na „desnu nogu”

početak dana Kada se probudimo prvo treba da radimo ono što nam donosi mir, a ne da vršimo nepotreban pritisak na sebe kako bismo imali savršenu rutinu Foto Shutterstock

Ako započnemo dan tako što smo ustali na „levu nogu”, ubeđeno smo da će nam nadalje sve biti kako ne treba. Započinjanje dana na „desnu nogu” može zapravo biti ključ za održavanje raspoloženja i energije tokom celog dana. Istraživanja pokazuju da raspoloženje u kojem su radnici na početku radnog dana zaista utiče na ostatak njihovog dana. Jedna studija je otkrila da je pozitivnije raspoloženje pre posla povezano sa boljim kvalitetom performansi i boljom produktivnošću tokom celog dana.

– Obraćanje pažnje na raspoloženje ujutru može imati trajne posledice na ostatak dana. Ako sebi date vremena i prostora bićete spremni za dan koji sledi na najbolji mogući način – kaže dr Rebekah Tennyson, klinički psiholog National Health Service u Oksfordširu, Engleska.

Saveti stručnjaka za mentalno zdravlje kako da na pravi način započnemo dan

Dr Tennyson i drugi stručnjaci za mentalno zdravlje otkrili su šta rade ujutru da bi dobro započeli dane.

1. Odvojite vreme da razmislite o tome čemu se radujete

– Podesila sam alarm malo ranije nego što treba da ustanem da bih mogla mirno ležim minut ili dva. Duboko udahnem i razmišljam o tri stvari kojima se radujem tog dana. To bi bukvalno moglo biti bilo šta, od kafe i doručka u miru do epizode nečega što planiram da gledam na Netflixu te večeri – kaže dr Kate Mason, klinički psiholog sa sedištem u Vusteru, Engleska i dodaje da to ne mora da bude ništa veliko ili značajno.

2. Isključite obaveštenja na telefonu

Još jedna stvar koja je za nju ujutru obavezna jeste da isključi obaveštenja na mobilnom telefonu, kaže dr Mason. Ovo je mera predostrožnosti koje preduzima kako ne bi proveravala svoje poruke ili društvene mreže. „Imam režim za spavanje na svom telefonu gde od 22:00. do 8 sati ujutru ne dobijam nikakva obaveštenja”, kaže ona.

3. Započnite dan u krevetu

– Stekla sam navike koje radim pre nego što ujutro ustanem iz kreveta – dodaje dr Paula Gill Lopez, vanredni profesor psihologije i konsultant za obrazovanje na Fairfield University u Konektikatu.

– One uključuju čitanje sledećeg poglavlja iz omiljenog štiva, izvođenje vežbi fizioterapije i pregledanje mog kalendara za dan – kaže dr Lopez.

4. Trčite, vežbajte napolju

Kardiovaskularne vežbe veoma su korisne za mentalno zdravlje, tako da ne čudi da se nalaze na ovoj listi načina da se na pravi način započne dan. Dr Joshua Coleman, psiholog u privatnoj praksi u oblasti zaliva San Francisko, svaki dan počinje trčanjem na otvorenom. „To je prva stvar koju ujutru uradim,” kaže on. „Oblačim odeću za trčanje i idem na trčanje, po kiši ili suncu. Razbistri mi glavu i pomaže mi da se usredsredim na dan koji je preda mnom.”

Ako želimo da nam vežbanje i trčanje postane rutina, ali sumnjamo da ćemo imati motivaciju, dr Coleman savetuje: Samo počnite – to je najteži deo. „Kažem sebi da ću trčati samo 10 minuta, i ako sam previše umoran, okrenuću se i vratiti kući. Retko se dešava da stanem posle 10 minuta, tako da mi ovo obično pomaže da izađem napolje,” kaže on.

5. Odvojite vreme za jogu (15-minutna vežba može biti veoma korisna)

Dr Mason kaže da joj 15-minutna jutarnja vežba joge pomaže da započne dan na pravi način. Ali, priznaje da joj se često dešava da ustane iz kreveta na vreme da bi uspela jogu da uklopi u raspored. Ipak je našla rešenje: „Uveče stavim prostirku za jogu pored kreveta, tako da sve što treba da uradim jeste da se iz kreveta otkotrljam na moju prostirku.” Na YouTubeu uključi svoje omiljene joga vežbe i spremna je. „Jutarnja joga donosi mi mir i oslobađa me dela pritiska tokom ostatka dana,” kaže ona.

6. Krećite se na smislene načine

Dr Seth J. Gillihan, klinički psiholog u privatnoj praksi u Ardmoru u Pensilvaniji, kaže da je važno da se ujutru prvo pokrenemo. „Moja jutarnja rutina uključuje kratku (10 do 25-minutnu) vežbu joge, kao i 45-minutnu šetnju obližnjom stazom u prirodi sa suprugom ili prijateljem,” kaže on. „Smatram da mi joga za um i telo pomaže da se povežem sa sobom i da odredim svoj kurs za dan koji me čeka. I društvena vežba u prirodi je takođe je važna i korisna.”

7. Zapitajte se kako ste

Dr Tennyson kaže da ljudi prečesto započinju dane a da se ne zapitaju kako su, kako se osećaju. Upravo s tim pitanjima ona započinje svaki svoj dan. Neretko se zapita da li pokušava da prevaziđe određena osećanja koja definitivno oseća.

– Mogućnost da prepoznamo osećanja i stanja kao što su ‘danas sam razdražljivija’, a ne da mislimo ‘Ta osoba je danas baš dosadna’, uticaće na naše međusobne odnose – kaže ona i dodaje: „Može zaista da bude teško da prepoznamo sopstvene emocije, ali kada to učinimo, to skoro uvek pomaže.”

Kako da pronađemo jutarnju rutinu koja nam najviše odgovara

Za uvođenje nove rutine biće nam potrebno vreme da se naviknemo. Ako želite da promenite svoju jutarnju rutinu da biste bolje započeli dan, budite strpljivi, kaže dr Mason. „Počnite sa nečim malim i postepeno nadograđujte.”

Izaberite nešto čemu ćete se radovati. Zapamtite, smisao rutine za dobro jutro jeste da vas dovede u dobro raspoloženje, dodaje dr Mason. „Ako joga nije za vas, nemojte to da radite! To mora biti ono što vama odgovara.”

Ako nešto od predloga za vas nije privlačno, pokušajte nešto drugo. „To može biti prelistavanje časopisa ili knjige uz čaj, ili pisanje dnevnika. Radi se o tome da kada se probudite prvo treba da radite ono što vam donosi mir, a ne da vršite nepotreban pritisak na sebe kako biste imali savršenu rutinu,” ističe dr Mason.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo