Naslovna / Psihologija

Zahtevi roditeljstva izazvali epidemiju usamljenosti među partnerima, pokazalo istraživanje

Priredio/la: I. V. |19:00 - 15. 05. 2024.

Ako ste savestan roditelj koji brine o svim aspektima života dece i pri tome ste  zaposleni,  bilo bi neočekivano da se osećate kao da uopšte niste „izgoreli“

zahtevi roditeljstva Usamljenost utiče i na naše fizičko i na mentalno zdravlje Foto: Shutterstock

Zahtevi roditeljstva u današnje vreme doveli su do toga mnogi savesni roditelji doživljava izolaciju, usamljeni su i sagorevaju zbog brojnih zahteva, a mnogi osećaju i nedostatak podrške u ispunjavanju te uloge. Ovo su rezultati nacionalnog istraživanja sprovedenog u  The Ohio State University Wexner Medical Center koji pokazuju da se epidemija usamljenosti duboko usadila među roditeljima.

Zahtevi roditeljstva lakše bi se podnosili da se roditelji međusobno poznaju i viđaju

Istraživanje sprovedeno ovog meseca među roditeljima pokazalo je da:

  • Otprilike dve trećine (66 odsto) osećalo je zahteve roditeljstva, ponekad ili često, kao povod za izolaciju i usamljenost
  • Oko 62 procenata roditelja oseća da je „sagorelo“ zbog svojih roditeljskih obaveza
  • Skoro dvoje od 5. roditelja (38 odsto) smatra da nema ko da ih podrži u njihovoj roditeljskoj ulozi
  • Skoro 4 od 5 roditelja (79 procenata) kaže da im mnogo značilo da se povežu sa drugim roditeljima van posla i kuće.

Roditeljima nedostaje „živa“ reč

Roditelji, posebno oni koji puno radno vreme rade od kuće, naglašavaju da nemaju priliku da uživo razgovaraju sa drugim roditeljima. Anne Helms, majka dvoje mališana iz Kolumbusa u Ohaju, navodi da se roditelji ponekad vide i čuju na „zoom“ sastancima, ali ti virtuelni susreti, kako kaže, nikada ne mogu da zamene „živu reč“ o tome kako su deca, kako im ide škola i život uopšte…

– Prilično je očigledno da postoji ogromna razlika između virtuelnog sastanka i ličnog susreta. Nedostaje nam mnogo onih malih interakcija koje bismo imali da se sretnemo u hodniku škole ili vrtića. A taj lični dodir eliminisan je u mnogim aspektima društva i nikada se nije dovoljno infiltrirao – ocenjuje Kate Gawlik, klinički profesor na Ohio State University College of Nursing, istraživač „sagorevanja roditelja“ i majka četvoro male dece.

Čak i na mestima na kojima pokušavamo da tražimo druge roditelje, kao da smo izgubljeni u gužvi jer se radi ili o užurbanom dovođenju ili o preuzimanju dece iz obdaništa gde svi samo imaju viziju „tunela“ – da stignu do kraja, odnosno vrtićke sobe, ostave/preuzmu dete i odu naposao/ kući. U takvom stresnom roditeljskom angažmanu, kako objašnjavaju kliničari, teško je uspostavljati prijateljstva među roditeljima.

Brojni zahtevi roditeljstva utiču na psihičko i mentalno zdravlje

– Pokazano je da usamljenost utiče i na naše fizičko i na mentalno zdravlje. Dakle, bilo šta, od kardiovaskularnih bolesti do depresije, anksioznosti, kognitivnog pada, čak i naš imuni sistem može da bude pogođen kada smo usamljeni. U stvari, studija je pokazala da ako smo u društvenoj izolaciji duže vreme, to je ekvivalentno pušenju oko 15 cigareta dnevno – ističe profesorka Gawlik.

Kao odgovor na realnost roditeljske izolacije, usamljenosti i sagorevanja, Gawlik je kreirala  šestonedeljni roditeljski program koji okuplja roditelje i dozvoljava im da pokažu svu svoju ranjivost, da budu saosećajni zbog izazova sa kojima se suočavaju i pronalaze podršku. Tako su mnogi od njih shvatili da nisu sami.

– Mislim da je najveća stvar to što je na taj način profesorka Gawlik potvrdila da ako radite i imate decu i ako ste savestan roditelj, bilo bi nenormlano da niste „izgoreli“. Tako da sam se osećala baš kako treba kada mi je rekla „U redu je što si ovde“ – naglasila je mama Anne Helms.

Nemerljiv je efekat stvaranja veza među roditeljima

Profesorka Kate Gawlik takođe naglašava potrebu za brigom roditelja o sebi i očuvanje partnerskog odnosa.

– Imati nekoga sa kim možete da se povežete i taj osećaj veze sa drugim roditeljima pred kojima su isti zadaci može da bude mnogo moćno oruđe kada je u pitanju suzbijanje osećanja usamljenosti – navodi profesorka Gawlik dok roditelji potvrđuju da ih to „osposobljava da stvore bolju budućnost za decu i da ih čini zdravijima“.

– Mislim da je efekat povezivanja sa drugim roditeljima i dobijanja podrške kada ti je potrebna nemerljiv. To te čini da bolje radiš svoj posao, da budeš bolji supružnik, roditelj, prijatelj… Mislim da to samo obogaćuje naše živote, baš kao što to roditeljstvo čini, ali vas samo podiže na viši nivo – naglašava mama Anne Helms.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo