Naslovna / Psihologija

Ako ste depresivni ili anksiozni, ovu hranu izbegavajte!

Priredio/la: e-Klinika|19:00 - 08. 11. 2020.

Pre nego što kažete „prijatno“ i „živeli“, pročitajte kako neke omiljene poslastice i pića deluju na našu psihu  

Kada ste žedni – pijte vodu Foto: Shutterstock

Slatko, lako dostupno, jeftino… Primaljivo je, ali ne i zdravo. Okanite se ove hrane i bićete manje anksiozni i depresivni.

Voćni sokovi

Suština je u vlaknima koje ima celo voće. Bez tih vlakana, samo pijete hranljivu šećernu vodu koja vas brzo može prevariti – posle soka ste gladni i besni. To neće pomoći anksioznosti i depresiji. Jedite celo voće. Kada ste žedni – pijte vodu!

Gazirana pića

Šećer bez ikakvih hranljivih sastojaka – to je gazirano piće. Ako žudite za mehurićima popijte mineralnu vodu. Dobićete mehuriće bez previše stvari koje vam nisu potrebne.

Prelivi za salate

Kupovni prelivi i marinade napunjeni su šećerom, koji na etiketi često bude naveden kao „kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze“. Prelivi bez šećera, koji takođe postoje, imaju veštačke zaslađivače koji nisu dobri za anksiozne ili depresivne ljude. Samo trenutno pomažu da se bolje osećaju.  Jednostavno, napravite sami zdrav preliv kod kuće.

Kečap

To je uglavnom paradajz, zar ne? Pa, da, ali paradajz i puno, puno šećera. Tačnije četiri grama po kašici. Umesto toga probajte domaću salsu od paradajza, domaći kečap.

Kafa

Kofein može da vam upropasti san. Niti pomaže anksioznosti niti kod depresije. Ali, odvikavanje od kofeina može biti teško, pa to radite postepeno.  Ako pijete kafu bez kofeina, prava kafa sa kofeinom ponekada vam zapravo može pomoći da se osećate manje depresivno, ali samo trenutno.

Energetska pića

Ova pića mogu da izazovu čudne srčane ritmove, anksioznost i probleme sa spavanjem. To je zato što nije uvek lako znati nebeske nivoe kofeina skrivene u sastojcima poput guarane. Ovi napici često sadrže puno šećera ili veštačkih zaslađivača. Pijte vodu ako ste žedni. Želite šećer? Pojedite voće.

Alkohol

Čak i malo alkohola može da vam upropasti san, a nedovoljno odmora može podići anksioznost i izazvati depresiju. Piće može da smiri živce i učiniti vas društvenijim, što jeste dobro za vaše mentalno zdravlje. Zato je ključno doziranje: ograničenje je jedno piće dnevno za žene, a dva za muškarce.

Prerađena hrana

Ako jedete puno prerađenog mesa, pržene hrane, rafiniranih žitarica, slatkiša, peciva i mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti, veća je verovatnoća da ćete biti uznemireni i depresivni. Dijeta puna žitarica bogatih vlaknima, voća, povrća i ribe može vam pomoći da budete smireniji.

Krofne

Svi ih volimo, ali da znate: krofne sadrže sve pogrešne vrste masti, snežno belo brašno sa malo vlakana koja usporava apsorpciju i puno dodatog šećera. Dakle, ako morate, jedite ih samo ponekada, nemojte da vam to postane rutina. Nije lako, ima ih na sve strane: roze, šarene, čokoladne. Ipak, klonite ih se.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo