Naslovna / Psihologija

14 saveta psihologa kako da sami izađemo iz perioda apatije

Priredio/la: J. M.|15:00 - 01. 11. 2021.

Ukoliko postoji volja, moženo i sami da popravimo psihičko stanje i izađemo iz krize u koju smo upali

apatija- anksioznost Ako osećaj nervoze ili tuge redovno dolazi, ili ne prolazi duže vreme, treba potražiti savet stručnjaka Foto: Shutterstock

Povremeno svi upadnemo u period apatije ili anksioznosti. Obično, ovo stanje prođe samo od sebe, ali ako osećaj nelagode, nervoze ili tuge redovno dolazi, ili ne prolazi duže vreme, onda počinju problemi i na poslu i kod kuće, jer u ovakvom stanju, niko ne može da funkcioniše normalno, niti da bude dovoljno produktivan u bilo kom smislu.  Naravno, najbolji savet je obratiti se psihologu ili psihijatru, ali postoje načini da i sami sebi pomognemo ukoliko nam je odlazak kod stručnjaka previše “radikalan” potez.
Evo 14 kratkih, ali veoma delotvornih načina, a koje savetuju psiholozi, da popravimo psihičko stanje i izađemo iz krize u koju smo upali. Ukoliko pak, ni posle primene ovih saveta nema boljitka, onda je zaista vreme za pomoć stručnjaka.

1. Razgovor sa prijateljima

Ako bliski prijatelji žive predaleko, ako nemate vremena za susrete, pozovite ih telefonom. Razgovor sa nekim do koga vam je stalo može vam pomoći da osetite da niste sami, da imate podršku i razumevanje. Ovi razgovori smanjuju stres. Pored toga što podižu raspoloženje, istraživanja pokazuju da razgovor sa prijateljima može da ojača naš imuni sistem, a onda se bolje branimo od bolesti. Razgvori i “otvaranje duše , kažu istraživanja, blagotovorno deluju i na rad srca.

2. Pojedite malo crne čokolade

Flavanoidi, kojih ima više vrsta, su supstance koje blagotvorno deluju na naše zdravlje, a najviše ih ima u voću i povrću. Crna čokolada, odnosno kakao sadrže veliku količinu flavanoida, koji mogu povećati protok krvi u mozgu i mogu pomoći da razmišljamo jasnije. Zato, tokom “loših dana”, grickajte crnu čokoladu, ali nemojte preterivati. Čokolada takođe ima masti i kalorija i mnogo kofeina. Samo kockica čokolade sadrži 70 odsto kakaoa. Dva do tri puta puta nedeljno po nekoliko kockica čokolade može biti sve što vam treba.

3. Slušajte muziku

Muzika može da utiče na naš mozak mozak na isti način kao čokolada ili seks. A kada pevamo – nije važno koliko dobro – naš mozak proizvodi prirodne lekove protiv bolova i koji mogu da nam poprave raspoloženje.

4. Smejte se

Smeh pomaže u ublažavanju napetosti u mišićima, a kada dok se smejemo brzo udahnemo, to je dobro i za srce i pluća. Smeh takođe čini da se naš mozak oslobodi hemikalije koje pomažu telu da se izbori sa bolom i infekcijom. Zato pronađite neke smešne klipove, TV komedije… Nije šala, komedije is meh su „lek“ za psihu.

5. Učinite dobro delo

Kada nekome priredimo nešto lepo, ili pomognemo nekome, naše telo proizvodi hormone koji se zovu endorfini. Ovo su prirodni lekovi protiv bolova povezani sa poverenjem, zadovoljstvom i vezom sa drugim ljudima. Istraživanja su pokazala da ako pomažemo drugim ljudima podižemo sebi nivo samopoštovanja.

6. Grlite svog psa

Samo to što smo u blizini svog ljubimca može da nam pomogne da se osećamo bolje. Naše telo tada oslobađa hormon koji se zove oksitocin koji nam podiže raspoloženje i povezuje nas sa drugim živim bićima.

7. Pijte dovoljno vode

Znaci da telu treba voda su osećaj umora i nervoze. Nedostatak vode utiče i na mentalnu oštrinu. Ako niste previše srećni da pijete čistu vodu, onda je uzimajte preko voća i povrća – ceđenog ili jedite po celu voćku, svejedno je.

8. Izađite napolje

Šetnja, izlazak iz kuće ne samo da nam može podići raspoloženje, već može biti i dobro za naš krvni pritisak, broj otkucaja srca, napetost mišića i nivo stresa. Izvući ćete još više ako povedete svog psa sa sobom i dodate još neke vežbe. U kancelariji, biljka na stolu ili slika šume na zidu mogu učiniti da se osećamo manje uznemireno ili razdražljivo.

9. Vežbajte

Ne morate da se znojite u teretani pet puta nedeljno – i šetnja od desetak, petnaest minuta podiže raspoloženje kao i trening od 45 minuta. Izaberite način koji vama najviše odgovara, ne podležite tuđim iskustvima i savetima, svako voli nešto drugo. Vežbanje neće pomoći ako se usput sresirate što je teretana daleko, što je instruktor previše iritantan ili vam ne odgovara društvo sa kojim vežbate. Važno je da budete opušteni i da uživate. Ljudi koji često šetaju, ili vežbaju bolje se nose sa stresom, pokazala su istraživanja.

10. Jedite redovno i zdravije se hranite

Ako ne jedemo dovoljno stićiće nas i umor i glad. A osećaj gladi samo će nas još više unervoziti. Pobrinite se da jedete dobre namirnice: integralne žitarice, povrće, voće i nemasno meso imaju hranljive materije koje hrane mozak. Zdravoj hrani je potrebno duže da se svari, tako ćete imati energiju tokom celog dana. Brza hrana daje samo trenutni osećaj sitosti i zadovoljstva.

11. Vodite ljubav

Seks pomaže u jačanju zdravlja srca i mozga i smanjuje stres, posebno ako ste u stabilnoj vezi. Posle seksa nestaju migrene, imate osećaj opuštenosti i sreće. Čak i ako imate „povremeni seks“ sa nekim ko nije vaš stalni partner, ne odustajte od njega lako. Fokusirajte se na svoje potrebe i želje, opustite se i uživajte. Dokle god ovakav odnos nije izvor stresa, nema razloga da ga prekidate. Važno je da znate šta želite.

12. Meditirajte

Usredsredite se na disanje i pokušajte da oslobodite svoj um od misli. Kada vam na pamet padnu neke stvari o kojima brinete, poušajte da skrenete misli i da se otpustite. U redu je ako se ove  misli stalno vraćaju, poenta meditacije je da nastavite da pokušavate. Meditacija može da nas smiri i podigne nam raspoloženje, posebno ako postane redovna dnevna rutina.

13. Spavajte redovno

Spavanje može da ublaži anksioznost i poboljša raspoloženje i fokus – pokušajte da spavate 7 do 9 sati noću. Ako ne možete da zaspite, probajte ove “trikove”: ohladite sobu, ugasite sva svetla, ne gledajte TV ili telefon neposredno pre nego što legnete. Takođe, potrudite se da ležete i ustajete u isto vreme svakog dana.

14. Idite na mali odmor

Ako i posle svega ovoga ne možete “da pronađete mir”, ako je ikako moguće bar na nekoliko dana promenite sredinu, otputujte. Ne mora to da bude neko skupo i daleko putovanje. Bilo kakvo izmeštanje iz svakodnevnice, pomoći će vam da vidite sve dobre stvari u životu na koje ste zaboravili jer ste upali u kolotečinu i svakodnevnu rutinu. Takođe, kratak odmor  pomaže da se oslobodimo stresa, odnosno onoga što je stres i pokrenulo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
nada proleprole.nada@
22:01, 02. 11. 2021.
Odgovori

izuzetno jak efekat u resavanju ovog problema ima zahvalnost.Kada se zahvaljujemo, pred nama pocnu da se nizu , jedan za drugim, razlozi na cemu sve mozemo biti zahvalni, postajemo svesni sta sve imamo.Jak efekat , takodje ima i rad. .Dobro zavrnuti rukave, odvrnuti muziku, i baciti se na posao. . Nevidjeno podize energiju i stvara osecaj srece i zadovoljstva.

Nada
14:55, 03. 11. 2021.
Odgovori

Jasno i poucno

Tamara
16:21, 04. 11. 2021.
Odgovori

Bravo Nado
totalno sve tačno si napisala
tako se ja uvek izvlačim iz svega

Dragana
15:46, 04. 11. 2021.
Odgovori

Pas je najbolji lek

Dragana
15:47, 04. 11. 2021.
Odgovori

Pas je najbolji lijek provjereno

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo