Naslovna / Vitamini i suplementi

Suplementi koje prema savetu dijetetičara, ne bi trebalo da uzimamo

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 17. 04. 2024.

Činjenica je da postoje suplementi koji zaista mogu biti korisni, posebno za nadoknadu hranljivih materija koje teško unosimo kroz svoju ishranu. Međutim, postoje neki suplementi koje je bolje da ne kupujemo nego da bacamo novac, kažu nutricionisti

suplementi koje ne treba uzimati Činjenica je da postoje neki suplementi koji zaista mogu biti korisni, ali neki od njih nisu vredni ni pomena, a kamoli novca Foto Shutterstock

Mnogi suplementi veoma su korisni i mogu poboljšati naše zdravlje pomažući nam da zadovoljimo svoje potrebe u ishrani. Suplementi čine industriju vrednu milijarde dolara – tačnije 152 milijarde dolara prema podacima iz 2021. godine i predviđenim iznosom za 2023. od 177,5 milijardi dolara. Asortiman različitih proizvoda na tržištu čini se da je beskonačan, i za sve njih tvrdi se da pomažu u poboljšanju našeg zdravlja na ovaj ili onaj način. Činjenica je da postoje neki suplementi koji zaista mogu biti korisni, posebno za hranljive materije koje teško unosimo kroz svoju ishranu (kao što su gvožđe ili vitamin D za vegetarijance i vegane). Ali neki od njih nisu vredni ni pomena, a kamoli novca.

Suplementi koje ne bi trebalo da uzimamo

1. Suplementi za mršavljenje

Počnimo tako što ćemo pojasniti da poboljšanje našeg zdravlja ne može uvek dovesti do gubitka težine, a nije svaki gubitak težine zdrav, kaže Jessica Ball, registrovani dijetetičar. A za ovo su dobar primer suplementi za mršavljenje. Ciljevi gubitka težine obično se teško postižu, a frustracija koja se zbog toga stvara otvorila vrata za nekoliko proizvoda za „brzo rešenje” – praškova i pilula koji obećavaju brze rezultate (obično preko sumnjivih i nejasnih mehanizama). Međutim, činjenica je da oni obično nisu efikasniPregled iz 2021. godine obuhvatio je 315 kliničkih ispitivanja i otkrio da suplementi za mršavljenje nisu doveli do mnogo ili bilo kakvog gubitka težine među učesnicima. Osim toga, čak i ako suplement kod nekoga deluje, gubitak težine održava se samo dok se suplement uzima.

Pored toga, ove suplemente ne reguliše Uprava za hranu i lekove, tako teško da može da se zna šta se tačno u njima nalazi ili da li su čak i bezbedni. Uz sve ovo, oni su obično veoma skupi, tako da možemo potrošiti gomilu novca, potencijalno progutati nešto štetno, a da pritom ne vidimo nikakve rezultate. Umesto toga, treba da se usredsredimo na male promene svojih životnih navika i načina ishrane i krećemo se što više kada je to moguće. Ovo je mnogo bolje rešenje ako želimo da smršamo i verovatno će nam pomoći da se osećamo bolje tokom tog procesa.

2. Suplementi bez sertifikata treće strane

Na tržištu je dostupno preko 80.000 suplemenata. Dakle, na koji brz način da se odlučimo za pravi i onaj koji je dobar? Potražite sertifikat treće strane. Pošto FDA ne pregleda nijedan proizvod pre nego što izađu na tržište, proizvođači obično imaju malo odgovornosti. Jedan od načina na koji proizvođači mogu da pokažu da su sastojci u njihovim proizvodima ispravni i bezbedni jeste dobijanje sertifikata treće strane, Ako suplement nema sertifikat treće strane, čak i ako se radi o jednom sastojku ili vitaminu, predlažem da ga ne uzimate i da se odlučite za onaj koji ga ima, savetuje Ball.

3. Suplementi koji smetaju lekovima koje uzimamo

Ako uzimate bilo koji lek, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate novi suplement. Kada je reč o interakciji hrane i lekova toliko je hranljivih materija koje utiču na različite lekove, a o tome nema informacija kada kupujemo suplement. Na primer, vitamin K može uticati na lekove za razređivanje krvi kao što je varfarin, pa ljudi koji uzimaju varfarin obično moraju pažljivo da prate unos vitamina K. U ovom slučaju, suplement vitamina K ne bi bio bezbedan za nekoga ko uzima ovaj lek. Zato je važno da razgovaramo sa lekarom pre nego što započnemo sa uzimanjem nečeg novog, čak i ako je to samo vitamin ili mineral sa jednim sastojkom.

4. Suplementi kofeina

Kofein je verovatno najpopularniji lek na svetu, a u umerenim količinama može se pohvaliti čak i nekim zdravstvenim prednostima. Pića poput kafe i čaja prepuna su antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja, koja nam daju energiju i podstiču ishranu, ali lako možemo da primetimo kada preteramo. Visoke doze kofeinskih suplemenata lako se uzimaju i obično sadrže dva do tri puta više kofeina po tableti od šolje kafe od 250 ml, što je verovatno više nego što bismo obično konzumirali u jednom dahu. Pored drhtavice, anksioznosti, nervoze i uzbuđenja u kratkom roku, redovno preterivanje sa kofeinom može loše da utiče na naše mentalno zdravlje, da pogorša određena zdravstvena stanja poput srčanih oboljenja i dijabetesa i negativno da utiče na san. Ako se osećate umorno na putu ili u slučaju krajnje nužde, odlučite se za drugi oblik kofeina i preskočite suplemente koji izazivaju nervozu i uzbuđenje.

5. Visoke doze suplemenata

Postoje brojni vitamini i minerali koji su našem telu potrebni za napredovanje. Ali ponekad previše dobrih stvari za nas može da bude loše, pa ni hranljive materije nisu izuzetak. Mnogi vitamini i minerali imaju ono što se naziva „gornja granica podnošljivosti“ (UL). Ovo je maksimalni dnevni unos za koji je malo verovatno da će izazvati neželjene efekte. Prekoračenje ovih granica može stvoriti previsoku koncentraciju hranljivih materija u našim telima i može dovesti do štetnih efekata na zdravlje, posebno za vitamine rastvorljive u masti (kao što su A, D, E i K) ili teške metale (kao što su gvožđe, bakar i cink). Pošto se suplementi ne proveravaju pre nego što izađu na tržište, ne postoji standardizovan način da se proveri da li je doza koju preporučuju ispod UL. Ne samo da su suplementi sa super visokim dozama nepotrebni, već mogu biti i opasni.

Zbog toga je važno da se dobro informišemo i znamo konkretno šta želimo pre nego što kupimo neki suplement. Dobro bi bilo da počnemo od dnevnog preporučenog unosa da bi znali koliko nam je potrebno, kao i da razmislimo da li redovno konzumiramo namirnice koje su izvor hranljivih materija (što je obično bolji način da zadovoljimo svoje potrebe). Namena suplemenata je upravo to – da dopune unos hrane kako bismo zadovoljili svoje potrebe. Zato zaboravite na suplemente sa visokim dozama i izaberite onaj koji vam može pomoći da popunite praznine bez preterivanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo