Vitamini i suplementi

Omega-3 suplementi smanjuju genetski rizik od visokog holesterola i triglicerida

Visoke vrednosti holesterola mogu da se snize propisanom ishranom i fizičkom aktivnošću, ali - u velikom riziku su osobe koje ne mogu da kontrolišu taj proces, odnosno genetiku

Omega-3 suplementi smanjuju genetski rizik od visokog ukupnog holesterola, „lošeg“ LDL holesterola i triglicerida, otkrili su naučnici sa University of Georgia. Nova studija, objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, mogla bi da podstakne novu populaciju, odnosno ljude sa genetskom predispozicijom za visok holesterol, da počnu da uzimaju suplemete ili bar razmisle o tome.

Omega-3 suplementi suprotstavljaju se genetskom riziku

Koristeći genetske podatke od više od 441.000 učesnika, istraživači su izračunali rezultat kako bi predvideli genetsku verovatnoću visokog nivoa ukupnog holesterola, visokog LDL holesterola,  triglicerida i HDL ili „dobrog“ holesterola.

– Nedavni napredak u genetskim studijama omogućio nam je da predvidimo nečiji genetski rizik od visokog holesterola. Ali, trenutne metode predviđa ostavljaju još prostora za unapređenje i poboljšanje rezultata analiza jer ne uzima u obzir individualne razlike u životnim stilovima, kao što je uzimanje dodataka ribljeg ulja – istakao je dr Yitang Sun sa University of Georgia Department of Genetics.

Istraživači su otkrili da učesnici studije, koji su prijavili da uzimaju suplemente ribljeg ulja, imaju niži nivo lipida u krvi od predviđenog, posebno za ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride.

– Naša studija pokazuje da suplementi ribljeg ulja mogu da se suprotstave genetskoj predispoziciji za visok holesterol – navodi Kaixiong Ye, jedan od autora studije i docent genetike na a University of Georgia Department of Genetics.

Riblje ulje sprečava efekat visokog holesterola u porodičnoj istoriji

Nije tajna da je visok holesterol loš za telo. Arterije počinju da očvršćavaju, a rizik od srčanog ili moždanog udara se povećava. Dok zdrava ishrana i vežbanje mogu da pomognu da se to spreči, stotine miliona ljudi ipak ima visok holesterol, otprilike jedna od 4 osobe.

Naučnici ističu da su u najvećoj opasnosti od razvoja visokog holesterola oni koji ne mogu da kontrolišu taj proces, odnosno genetiku. Za ljude čije članovi porodice imaju istoriju visokog holesterola, nalazi studije nude još jednu mogućnost da im se pomogne u očuvanju zdravlja.

– Uzimanje ribljeg ulja utiče na zdrav profil lipida – istakao je Ye i dodao da su istraživači takođe analizirali efekte ribljeg ulja na HDL holesterol i otkrili da su suplementi korisni u podizanju takozvanog „dobrog“ holesterola.