Naslovna / Zdravlje

Razlog broj jedan zbog kojeg daska na toaletu treba da bude spuštena

Sanja Stijović Mićković|17:00 - 31. 01. 2024.

Ako poklopac na WC šolji ostavimo podignut kada puštamo vodu, patogeni mogu plutati po našem kupatilu, sleteti na bilo koju dostupnu površinu, uključujući četkicu za zube, četke za kosu, peškire i kozmetičke proizvode

WC daska Toaletni poklopac dizajniran je da zadrži klice tamo gde im je mesto, u WC šolji i u odvodu Foto Shutterstock

Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih daska na toaletu treba da bude spuštena – uvek. Nova studija kompjuterskog modeliranja pokazuje kako kada povučemo ručicu i pustimo vodu naš toalet takođe u vazduh ispušta nešto što se zove „toaletni oblak”. Ovo je u suštini aerosol ispunjen malim česticama koje sadrže fekalnu materiju, mikroskopskim bakterijama, uključujući E. coliprehladu, grip, salmonelu, hepatitis A i šigelu. Prema istraživanju iz 1975. godine, patogeni koji se emituju u aerosolu mogu da se zadržavaju u vazduhu do šest sati i da se rasprše po celom kupatilu, uključujući i četkicu za zube, četke za kosu, peškire i kozmetičke proizvode.

Prednosti spuštanja WC daske

Više je higijenski

Najočigledniji razlog da poklopac toaleta bude spušten jeste zato što je to više higijenski.

„Jasno je pokazano da kontaminirani toaleti tokom ispiranja proizvode velike kapljice i jezgra kapljica bioaerosole, a istraživanja navode da bi ovaj toaletni oblak mogao da igra važnu ulogu u prenošenju zaraznih bolesti za koje se patogen izlučuje izmetom ili povraćanjem. Moguća uloga toaletnog oblaka u prenosu norovirusa, SARS-a i pandemijskog gripa od posebnog je interesa,” stoji u ažuriranom pregledu studije iz 1975. objavljenom 2015. u American Journal of Infection Control.

Srećom, današnja tehnologija toaleta minimizira količinu toaletnog oblaka koji se ispušta u vazduh, ali to je ipak nešto čega moramo da budemo svesni.

– Veće kapljice i aerosol verovatno ne putuju mnogo iznad ili oko toaleta, ali veoma sitne kapljice mogu neko vreme da ostanu u vazduhu. S obzirom na to da voda u WC šolji sadrži bakterije i druge mikrobe iz fekalija, urina i možda čak i povraćanja, biće ih i u kapljicama vode. Svaki gram ljudskog izmeta sadrži milijarde i milijarde bakterija, kao i viruse, pa čak i neke gljivice – upozorava mikrobiolog dr Janet Hill.

Najlakši način da se sve ovo što oblaže naše kupatilo izbegne jeste da jednostavno spuštamo poklopac na toaletnoj dasci.

– Spuštanje poklopca smanjuje širenje kapljica – objašnjava dr Hill. Ako se nađete u javnom toaletu gde nema toaletne daske, možete donekle da budete bezbedni ako se ne naginjete preko WC šolje kada puštate vodu i ako odmah potom operete ruke.

Prema istraživanju Univerziteta u Korku, Velika Britanija, ispiranje toaleta sa spuštenim poklopcem smanjuje broj vidljivih i manjih kapljica toaleta za između 30 i 60 odsto. Iako je takođe utvrđeno da kapljice postaju veće i sa većom koncentracijom bakterija, naučnici imaju širok konsenzus da je higijenskije ispirati toalet sa spuštenim poklopcem.

Sigurnije je za kućne ljubimce

Svi smo u filmovima ili video klipovima viđali životinje kako piju vodu iz toaleta, ali ove komične scene nisu smešne u stvarnom životu. Sigurno je da ne želimo da voda iz WC šolje, ispunjena svim vrstama neprijatnih bakterija i klica, završi na njušci, a još manje u stomacima naših kućnih ljubimaca. Osim ovoga, postoji opasnost da progutaju štetne hemikalije za čišćenje toaleta. Ukratko, i za nas i za našeg ljubimca mnogo je bolje ako spustimo poklopac na toaletu.

Bezbednije je za decu

Deca lako mogu da postanu žrtve privlačnosti otvorenog toaleta. Ispiranje igračaka i drugih stvari kod njih izaziva određeno uzbuđenje, a može čak i da blokira toalet. Ljubopitljivo dete čak može uspeti i da upadne u šolju. Prema rečima svih roditelja, ovakvim nezgodama obično prethodi kratak period sumnjive tišine.

Pored toga, mali prsti lako mogu da se povrede od pada toaletne daske, što je jedan od razloga zašto su toaletne daske koje se sporo zatvaraju tako popularne. Sedište ne može pasti ako je već spušteno, stoga je sigurnije držati poklopac zatvorenim.

Reč je o dobrom manirima

Ako bezbednost i higijena nisu dovoljni, onda je tu bonton. Spuštanje poklopca WC daske smatra se lepim vaspitanjem.

WC daske su odraz stila

WC daske prave se u različitim oblicima, materijalima i stilovima. Možete odabrati zabavan ili moderan dizajn ili je uskladiti sa ostatkom kupatila. Ako ostavite podignut poklopac, gubite sjajnu priliku da pokažete svoje kupatilo u svom punom sjaju.

Toaleti koji se prodaju za upotrebu u našem domu imaju toaletnu dasku na sedištu. One su izmišljene pre dve hiljade godina, tako da se teško možemo setiti vremena bez njih. Verzije sa šarkama koje poznajemo i volimo datiraju još iz viktorijanske ere. Većina ljudi možda bi rekla da toalet jednostavno izgleda bolje kada je poklopac spušten. Međutim, prioriteti za WC daske obično se rukovode njihovom jednostavnošću upotrebe. One su zapravo važan deo smanjenja širenja bakterija i dizajnirani su tako da pomognu da naše kupatilo bude čistije.

Zato jednostavno spustite poklopac, svaki put! Toaletni poklopac dizajniran je da zadrži klice tamo gde im je mesto, u WC šolji i u odvodu!

Dakle, spustite poklopac jer, kako je dr Hill dobro rekla: „Toaleti s razlogom imaju daske sa poklopcem!”

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo