Zdravlje

Istorijsko dostignuće: „Alkaloid” AD Skoplje prvi patentirao tečni omeprazol za tretman refluksnog ezofagitisa i GERB-a

Priredio/la: eKlinika/PR

Inovativnost novog proizvoda „Alkaloida“ bazira se na dva posebna rastvora sadržana u dvokomornom pakovanju, koje pri otvaranju automatski meša oba rastvora,  čime se dobija gotov tečni omeprazol spreman za upotrebu

„Alkaloid“ je tokom prethodnih godina otpočeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem kreiranja lekova sa dodatom vrednošću koji omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnih ili specifičnih grupa pacijenata. Strateške investicije u modernizaciji proizvodnog portfolija Alkaloida dovele su do uspešnog razvoja prvog patentiranog leka sa dodatom vrednošću koji je namenjen, pre svega tretmanu refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) kod mlađe dece koja ne mogu da gutaju tablete, kao i kod odraslih pacijenata koji imaju poteškoća sa gutanjem (pacijenti sa disfagijom) i nemogućnost gutanja (pacijenti sa postavljenim sondama za gastrično hranjenje i/ili gerijatrijski pacijenti).

Ova oboljenja su jedna od najčešćih u gastroenterohepatologiji, a manifestuju se vraćanjem želudačne kiseline u jednjak, što izaziva nelagodnost i moguće dugoročne komplikacije. Lekovi prvog izbora u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv. inhibitori protonske pumpe,  kojima pripada i omeprazol i najčešće su dostupni u obliku gastro-rezistentnih tableta i kapsula, kao i praška za rastvaranje. Prvi put u istoriji, od strane „Alkaloida“, razvijen je tečni oblik leka omeprazol spreman za upotrebu. 

Foto: Alkaloid

Inovativnost ovog novog proizvoda „Alkaloida“ bazira se na dva posebna rastvora sadržana u dvokomornom pakovanju, koje pri otvaranju automatski meša oba rastvora,  čime se dobija gotov tečni omeprazol spreman za upotrebu. Proizvod ima prijatan ukus limuna i mentola, ne sadrži šećer, sorbitol i boje. U cilju ispunjavanja specifičnih zahteva procesa proizvodnje ovog leka, kompanija je investirala u namenski napravljenu mašinu namenjenu ovom inovativnom proizvodu, omogućavajući efikasan i održiv lanac njegove isporuke širom sveta. 

Za omeprazol peroralni rastvor, „Alkaloid“ je dobio prvi internacionalni patent za lek sa dodatom vrednošću (Value Added Medicine – VAM), a prva odobrenja za puštanje u promet ovog inovativnog leka na makedonskom tržištu i tržištu Ujedinjenog Kraljevstva već su dodeljena. U toku su registracioni postupci za zemlje Evrope i tržišta Evropske unije, pri čemu se očekuje dobijanje odobrenja za puštanje leka u promet i njegovo uzastopno lansiranje.

Ovaj proizvod potvrđuje posvećenost „Alkaloida“ vrhunskim dostignućima u  oblasti farmacije i predstavlja novinu u generičkoj proizvodnji lekova zahvaljujući svojoj inovativnosti, tržišnoj diferencijaciji i tretmanu specifičnih grupa pacijenata. U ovom trenutku, u razvojnim laboratorijama kompanije radi se na još nekoliko inovativnih formulacija.   

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.