Naslovna / Zdravlje

Biološka starost nije uslovljena samo genetikom – kako da se podmladimo bez skupih krema

Priredio/la: D. T.|17:00 - 18. 04. 2024.

Biološko starenje je termin kojim se opisuje kumulativni uticaj oštećenja i gubitka funkcija ćelija, tkiva i organa

biološka starost Foto: Shutterstock

Biološka starost mnogo je kompleksniji pojam i ne zavisi samo od datuma rođenja. Nova studija stručnjaka Mayo klinike tvrdi da osobe sa malo društvenih kontakata mogu da budu biološki starije od svojih vršnjaka koji ne žive usamljeničkim načinom života. Studija objavljena u The Journal of the American College of Cardiology naglašava da druženje i dobri socijalni kontakti u velikoj meri utiču na fizičko zdravlje i dugovečnost.

Biološka starost ne oslanja se samo na zdravlje srca

Kako bi ispitali vezu između biološke starosti i društvenih kontakta, istraživači su uporedili elektrokardiogram 280.000 odraslih pacijenata koji su bili na ambulantnoj nezi između juna 2019. i marta 2022. Prethodna istraživanja kao osnovu biološke starosti uzimala su samo zdravlje srca.

Istraživači su sada uzeli u obzir i činjenice kao što su: uključenost pacijenata u rad neke društvene organizacije ili kluba, aktivnost u organizaciji, učestalost telefonskih razgovora sa porodicom i prijateljima na nedeljnom nivou. U obzir su uzeti i podaci o aktivnostima pacijenta u crkvi ili verskoj organizaciji, učestalost direktnih kontakata sa porodicom ili prijateljima, bračni status.

Druželjubivost kao recept za duži životni vek

Zaključeno je da su osobe sa kvalitetnijim i češćim socijalnim kontaktima, imale manji raskorak između biološke starosti i datuma rođenja zapisanog u krštenici. U istraživanju je naglašeno da su druželjubivi pacijenti imali duži životni vek, od onih koji su bili spremniji da vreme provode sami između četiri zida.

– Ova studija naglašava vezu između društvene izolacije, zdravlja i starenja. Socijalna izolacija u kombinaciji sa demografskim i zdravstvenim stanjima čini se kao značajan faktor rizika za ubrzano starenje. Potrebno je ipak napomenuti da možemo uvek da promenimo životne navike, da se više družimo, stvaramo nova prijateljstva, redovno vežbamo, dovoljno spavamo, konzumiramo zdrave namirnice, jer svi ovi faktori mogu u bitnoj meri da utiču na kvalitetnije zdravlje i život – kaže kardiolog dr Amir Lerman autor ove studije.

Šta je biološko starenje?

Biološko starenje je termin kojim se opisuje kumulativni uticaj oštećenja i gubitka funkcija ćelija, tkiva i organa. Biološka starost dovodi se u vezu sa taloženjem grešaka u DNK u somatskim ćelijama. Ove greške se zovu somatske mutacije. Ovo je samo jedna od teorija, a postoje i genetske mutacije somatskih ćelija, jer se sa kao starimo povećava i broj hromozomskih aberacija.

U studiji koju je pre nekoliko godina uradio Helfgott Research Institute 43 odrasla zdrava muškarca, uspeli su da vrate biološki sat tri godine unazad za samo osam nedelja zahvaljujući tretmanu zasnovanom na kombinaciji pravilne ishrane, spavanja, vežbanja i opuštanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo