Zdravlje

Da li je plivanje tokom trudnoće bezbedno za buduće majke

Priredio/la: S.St.M.

Plivanje može pomoći u borbi protiv vrućine i istovremeno nas održava zdravim. Ali, da li je bezbedno plivati tokom trudnoće i da li su rizici uključeni u ovaj vid rekreacije u vodi

Kada temperatura poraste, mnogi ljudi vole da plivaju da bi se rashladili. Ovaj trening u vodi odličan je jer angažuje više mišića našeg tela. Ali one žene koje očekuju bebu, možda će se zapitati da li je plivanje tokom trudnoće bezbedno. To je ipak vid vežbe i buduće mame moraju da budu oprezne kada biraju fizičku aktivnost tokom ove faze života. Naročito kada postoji i dodatna zabrinutost zbog prisustva hlora u bazenu.

Da li je plivanje bezbedno za trudnice

Plivanje je jedna od najbezbednijih vežbi tokom trudnoće, prema American College of Obstetricians and Gynecologists. Vežbe u vodi, uključujući plivanje, koriste mnoge mišiće tela. Voda podržava težinu osobe, tako da se mogu izbeći povrede i naprezanje mišića.

Plivanje je vežba sa malim uticajem koja je odlična za trudnice. Pomaže u jačanju mišića, poboljšava kardiovaskularnu kondiciju i može da ublaži uobičajene tegobe u trudnoći kao što su bol u leđima i oticanje, kaže ginekolog i akušer dr Vinatha Puli. Vežbe u vodi, kao što je plivanje, takođe mogu pomoći u smanjenju oticanja nogu i poboljšanju cirkulacije, što može biti posebno korisno tokom trudnoće. Možete plivati 30 minuta, ali pravite pauze ako je potrebno.

Da li trudnice smeju da plivaju u hlorisanoj vodi

Hlor se obično koristi u bazenima za dezinfekciju i održavanje kvaliteta vode. Prisustvo hlora u vodi u bazenu ponekad može izazvati zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih efekata, posebno tokom trudnoće. Dok plivaju u bazenu, u hlorisanoj vodi, trudnice mogu udahnuti ili apsorbovati male količine hlora kroz kožu. Ali izlaganje hloru tokom plivanja generalno se smatra bezbednim i malo je verovatno da će nauditi bebi. Plivanje u bazenskoj vodi nije bilo povezano sa negativnim reproduktivnim ishodima kod trudnica tokom studije iz 2010. objavljene u časopisu Epidemiology.

Međutim, ako vas i dalje brine izloženost hloru, pre plivanja u bazenu tokom trudnoće možete da preduzmite sledeće mere predostrožnosti:

  • izaberite bazene koji se dobro održavaju
  • istuširajte se pre i posle plivanja da biste uklonili ostatke hlora sa kože
  • nosite kapu za plivanje i zaštitne naočare da biste smanjili izlaganje kose i očiju hlorisanoj vodi

Kada treba da prestanete da plivate

Odluka o tome kada treba da prestanete da plivate tokom trudnoće zavisi od individualnih okolnosti i bilo kakvih specifičnih medicinskih razmatranja. Generalno, plivanje je bezbedna i korisna vežba za većinu trudnica tokom svih faza trudnoće, uključujući i treći trimestar, kaže dr Puli. Međutim, postoje neke situacije u kojima bi možda bilo bolje da prestanu da plivaju ili da promene svoju aktivnost, dodaje ona.

1. Savet lekara

Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što nastavite ili prekinete bilo koju rutinu vežbanja tokom trudnoće, uključujući plivanje. Vaš lekar može dati personalizovane smernice na osnovu vašeg zdravlja i toka trudnoće.

2. Fizičke pogodnosti

Kako trudnoća napreduje, fizičke promene kao što su povećana težina i promene u ravnoteži mogu uticati na vašu udobnost i sposobnost plivanja. Ako plivanje postane neprijatno ili izaziva nelagodnost u kasnijim fazama trudnoće, razmislite o modifikaciji svog programa plivanja ili pronađite alternativni oblik vežbanja.

3. Znaci za prestanak plivanja

Prestanite da plivate i potražite lekarski savet ako tokom plivanja osetite bilo koji od sledećih znakova ili simptoma:

  • vaginalno krvarenje
  • naglo oticanje zglobova, šaka, lica ili prstiju
  • nedostatak daha ili bol u grudima
  • vrtoglavicu ili osećaj nesvestice
  • kontrakcije ili bol u stomaku

Ovi simptomi mogu ukazivati na potencijalne komplikacije trudnoće koje zahtevaju hitnu medicinsku procenu.

4. Razmatranje situacije u kasnoj trudnoći

U trećem tromesečju, za neke žene nastavak plivanja može da predstavlja izazov zbog povećane nelagodnosti, smanjene pokretljivosti ili zabrinutosti za bezbednost. Plivanje i dalje može biti korisna vežba u kasnoj trudnoći, ali mogu biti potrebne izmene, kao što je izbegavanje duboke vode, korišćenje pomagala za podršku kao što pojas za plutanje ili fokusiranje na blage pokrete u vodi.

5. Alternativna vežba

Ako plivanje postane teško ili se više ne preporučuje, razmislite o alternativnom obliku vežbanja koji je bezbedan i prikladan za kasnu trudnoću, kao što je prenatalna joga, hodanje ili vožnja sobnog bicikla. Izaberite aktivnosti koje su niskog intenziteta i smanjuju rizik od padova ili povreda, savetuje dr Puli.

Većina trudnica tokom trudnoće može bezbedno nastaviti sa plivanjem uz odgovarajuće modifikacije i praćenje. Međutim, na prvom mestu uvek treba da im bude bezbednost i osluškivanje i praćenje signala svog tela kako bi obezbedile zdravu rutinu vežbanja tokom trudnoće.